Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala (Mouhijärvi ja Suodenniemi), Tampere, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi

Asiakaspalvelu (03) 240 5110 ma-pe klo 9-15

Jätehuollon kentässä monta toimijaa

Jätehuolto jakaantuu kunnan järjestämään yhdyskuntajätehuoltoon, tuotantotoiminnan jätehuoltoon sekä tuottajavastuuseen perustuvaan jätehuoltojärjestelmään.

Kuntien oma yhtiö

Pirkanmaan Jätehuollon omistaa 17 kuntaa. Yhtiö huolehtii lähinnä asumisessa syntyvästä ja siihen rinnastettavasta jätteestä omistajakuntiensa alueella. Palveluja tarjotaan myös yrityksille ja laitoksille. Yhtiö järjestää jätteiden keräyksen, kuljetuksen, käsittelyn ja loppusijoituksen. Yhtiö huolehtii myös asiakaspalvelusta ja laskutuksesta sekä vastaa jäteneuvonnasta ja jätehuollon yleisestä kehittämisestä.

Yksityiset kuljetusliikkeet kuljettavat jätteet

Yhtiöllä ei ole omia jäteautoja. Jätteiden kuljetukset hoitavat yksityiset, tarjouskilpailun perusteella valitut yritykset. Jätteitä kuljettaa 23  urakoitsijaa 81 erikokoisella urakka-alueella (vuonna 2016). Pirkanmaalaiset yritykset hoitavat noin 66 prosenttia kuljetuksista. Yhtiö vastaa kuljetusten kilpailutuksesta, reitityksestä, asiakaspalvelusta ja laskutuksesta.

Tuottajien vastuulle kuuluvat jätteet

Tuottajavastuu tarkoittaa tuotteiden valmistajien ja maahantuojien velvollisuutta järjestää tuotteiden jätehuolto. Tuottajavastuuta koskevat säännökset löytyvät jätelaista ja sitä täydentävistä jätelajikohtaisista asetuksista:

  • ajoneuvorenkaat
  • paperi
  • pakkaukset
  • paristot ja akut
  • romuajoneuvot
  • sähkölaitteet

Pirkanmaan Jätehuolto kerää myös joitain tuottajien vastuulle kuuluvia jätteitä, mutta keräyskustannuksista vastaa tuottajayhteisö.

Lisätietoa jätehuollon tuottajavastuusta Pirkanmaan ELY-keskuksen sivuilta. ELY-keskus muun muassa valvoo tuottajavastuun toteutumista.

Viranomaiset valvovat jätehuoltoa

Jätehuollon viranomaistehtävät kuuluvat 17 kunnan yhteiselle alueelliselle jätehuoltolautakunnalle.

Jätehuoltolautakunta muun muassa hyväksyy jätetaksan ja jätehuoltomääräykset.  Määräyksissä säädellään muun muassa keräysvälineitä ja tyhjennysvälejä, kompostointia, jätetiloja ja lukitsemista sekä keräysvälineiden painorajoja ja värejä.

Kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen tehtävänä on valvoa jätelain noudattamista kunnan alueella. Kunnan viranomaisen puoleen tulee kääntyä muun muassa roskaantumisasioissa. 
 

Jaa tämä sivu Facebookissa 

Twiittaa

Lähetä linkki

English