Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala (Mouhijärvi ja Suodenniemi), Tampere, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi

Asiakaspalvelu (03) 240 5110 ma-pe klo 9-15

Biojätteet kompostoidaan laitoksessa

Kotitalouksista kerätyt biojätteet kompostoidaan Tarastenjärvellä 2004 valmistuneessa kompostointilaitoksessa. Biojätteestä valmistetaan biokompostimultaa, jota hyödynnetään kaatopaikan maisemoinnissa ja myydään kuluttajille.

Jätteenkäsittelykeskuksen ympäristölupa edellyttää suljettua kompostointilaitosta, jonka tarkoituksena on vähentää hajun ja lintujen aiheuttamia ympäristöhaittoja.

Tunnelikompostointilaitos

Laitos on periaatteessa tunnelikompostointilaitos, jossa on betonisiiloja, joissa kompostointi tapahtuu. Erona perinteiseen tunnelikompostointilaitokseen on membraanimateriaalista valmistettu katto. Kattorakenne päästää ilman lävitse, mutta sitoo vesihöyryn ja sen mukana hajuyhdisteet pudottaen ne takaisin kompostimassaan.

Laitoksessa biojäte murskataan ja siihen sekoitetaan kuoriketta ja risuhaketta. Massa siirretään suljettuihin siiloihin, joissa kompostoinnin intensiivivaihe tapahtuu. Yhtä siiloa täytetään noin kolme päivää. Siilon täytön ajaksi sen katto avataan, jolloin kauhakuormaaja mahtuu paremmin työskentelemään ja työskentely on turvallista. Täytön jälkeen katto suljetaan ja kompostoituminen pääsee vauhtiin.

Suljetussa laitoksessa kompostointi on entistä aumakompostointia hallitumpaa. Kompostin lämpötilan kehitystä seurataan tietokoneelta. Kompostiin puhalletaan ilmaa siilon pohjalla olevien ilmanvaihtokanavien avulla.

Biojäte viipyy laitoksessa noin 3 viikkoa

Kompostoinnin intensiivivaihe kestää 3 viikkoa. Intensiivivaiheen jälkeen komposti siirretään ulos aumaan jälkikompostoitumaan noin 3 kuukaudeksi, jonka jälkeen jälkikypsytys kestää 1 - 1 ½ vuotta.

Jaa tämä sivu Facebookissa 

Twiittaa

Lähetä linkki

English