Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala (Mouhijärvi ja Suodenniemi), Tampere, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi

Asiakaspalvelu (03) 240 5110 ma-pe klo 9-15

Yli miljoona kiloa vaarallisia jätteitä

Pirkanmaan Jätehuolto vastaanotti viime vuonna kodin ja yritysten vaarallisia jätteitä 1,3 miljoonaa kiloa. Kodin vaarallisten jätteiden vastaanotto on maksutonta. Jätteitä vastaanotetaan 20 jäteasemalla, kahdessa jätekeskuksessa, 380 Repe ja Romu pysäkillä sekä seitsemässä vaarallisten jätteiden Vartti-kontissa.

Yritysten vaarallisten jätteiden vastaanotto on maksullista ja yrityksiä palvelee Varma - vaarallisten jätteiden asema Tarastenjärvellä sekä Repsikka-noutopalvelu. Kerätyt vaaralliset jätteet lajiteltiin ja pakattiin Varmassa ja lähetettiin turvalliseen jatkokäsittelyyn.

Vaaraa ei pidä säilöä kotona

Kodin jäteastiaan livahtaa yhä vaarallisia jätteitä; sekajätepussien koostumustutkimusten mukaan kuitenkin vain prosentti sisällöstä on vaaralliseksi jätteeksi luokiteltavaa. Meneillään olevan valtakunnallisen tiedotuskampanjan tarkoituksena on parantaa tulosta entisestään.

Vaarallinen jäte on jätettä, joka kemiallisen tai muun ominaisuutensa takia aiheuttaa väärään paikkaan joutuessaan vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle. Kodin kaappien, varaston tai autotallin kätköistä voi löytyä energiansäästölamppuja, akkuja, tärpättiä, asetonia, bensiiniä, lääkkeitä, jäteöljyä, öljynsuodattimia, maalia, liimaa, lakkaa, puunsuoja-aineita, emäksisiä pesuaineita, torjunta-aineita, paristoja, happoja ja aerosoleja, joille ei käyttöä enää ole. Vaaraa on turha säilöä kotona. Viemäri tai kodin jätekatos eivät myöskään ole oikeita paikkoja vaarallisille jätteille.

Tuhansia osoitteita vaaralliselle jätteelle

Varoitusmerkillä merkityt ovat aina vaarallista jätettä. Sivustolla vaarallinenjate.fi on tietoa vaarallisten jätteiden tunnistamiseen, lajitteluun sekä lähimmän vastaanottopaikan löytämiseen. Vaarallisen jätteen vastaanottopaikkoja Suomessa on yli 400. Vaarallisten jätteiden kiertäviä keräyksiä on yli 2 000 pysäkillä ympäri Suomea.

Yli 800 apteekissa eri puolilla Suomea vastaanotetaan vanhentuneita ja käyttämättä jääneitä lääkkeitä sekä elohopeakuumemittareita. Kuntien jäteyhtiöt vastaavat lääkejätteiden keräyksen ja käsittelyn kustannuksista.

Suomessa on yli 13 000 paristojen ja pienakkujen vastaanottopaikkaa. Monen lähikaupan tuulikaapista löytyykin punamusta paristojen keräyslaatikko. Oikosulku- ja palovaaran välttämiseksi paristojen navat on hyvä teipata ja etenkin litiumakkujen navat suojata.
Myös lyijyakkujen arvokkaat raaka-aineet on hyvä saada kiertoon sekä niiden vaaralliset aineet turvallisesti talteen. Lyijyakuilla on 1300 vastaanottopaikkaa eri puolilla Suomea.

Vaarallisen jätteen vastaanoton eri puolilla Suomea järjestävät kuntien 31 jäteyhtiötä. Vaarallisen jätteen kampanjan yhteistyökumppaneina ovat Akkukierrätys Pb, Apteekkariliitto, Fortum Waste Solutions, MePak, Recser, Stena Recycling, Suomen Autokierrätys, Suomen Kiertovoima, Suomen Moottoriliitto, Suomen Uusiomuovi sekä Vesilaitosyhdistys. Lisäksi kampanjan toteuttamista tukevat ympäristöministeriö, Kaupan liitto ja Kuntaliitto.

Lisätietoja https://vaarallinenjate.fi/

Satu Kuutti, Pirkanmaan Jätehuolto Oy
ympäristöinsinööri
p. 050 300 0241

Paula Pokkinen, Pirkanmaan Jätehuolto Oy
tiedottaja
p. 050 310 4777

Jaa tämä sivu Facebookissa 

Twiittaa

Lähetä linkki

English