Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala (Mouhijärvi ja Suodenniemi), Tampere, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi

Asiakaspalvelu (03) 240 5110, avoinna ma-pe 8.30-15.45

Nyt on lajittelu tehty helpoksi! Maksuton metallin- ja lasinkeräys

Pirkanmaan Jätehuolto tarjoaa maksuttoman metallin- ja lasinkeräyksen kiinteistöille, joilla on sekajäte- ja biojätekeräys. Näin kannustetaan mahdollisimman moni asukas mukaan hyötyjätteiden lajitteluun. Keräysastioita jaetaan parhaillaan kiinteistöille ja isännöitsijä Jaakko Antinlaakso kertoo kokemuksistaan.

Vuoden vaihteessa Tarastenjärvellä toimintansa aloittanut Tammervoiman hyötyvoimala tuottaa sekajätteistä lämpöä ja sähköä koteihin. Nyt onkin yhä tärkeämpää, että lasi ja metalli saadaan pois roskapusseista, sillä ne eivät palamattomina tuota energiaa, vaan kuormittavat voimalaa aivan turhaan.
Tänä vuonna alkanut maksuton kiinteistökohtainen metallin ja lasipakkausten keräys pyrkii osaltaan tehostamaan asukkaiden tekemää lajittelutyötä. Syntypaikkalajittelu on oleellinen osa pirkanmaalaista jätehuoltojärjestelmää, jossa hyötyjätteet palautetaan materiaalikiertoon ja vain sekajäte hyödynnetään energiaksi.
Maksuton keräys koskee myös omakotitaloja, jos ne ovat mukana biojätekeräyksessä. Yhteinen biojäteastia naapurin kanssa on usein hyvä vaihtoehto.

Ahkera lajittelu pienentää jätelaskua

Tampereen Pohtolassa sijaitsevan kerrostalon jätekatokseen vasta tuodaan keräysastioita lasipakkauksille ja metallille, mutta TA-Asumisoikeus Oy:n isännöitsijä Jaakko Antinlaakso on jo ehtinyt saada asukkailta innostunutta ja positiivista palautetta.
– Nyt on lajittelu tehty helpoksi! Uskon, että asukkaiden kynnys lajitella hyötyjätteet madaltuu merkittävästi, kun lasi- ja metallipurkkeja ei enää tarvitse säilyttää asunnossa ja kuljettaa esimerkiksi autolla ekopisteeseen, vaan ne voi viedä pois samalla kun roskapussinkin.
Ahkera lajittelu on asukkaiden etu, sillä mitä vähemmän jätettä päätyy sekajäteastiaan, sen edullisemmaksi kiinteistön jätehuolto tulee. Pirkanmaan Jätehuollon neuvonta auttaa isännöitsijöitä optimoimaan astioiden koon, määrän ja tyhjennysvälin.

Pirkanmaan Jätehuollon Repsikka-palvelun Henri Backman (oik.) tuo lasin- ja metallinkeräysastiat TA-Asumisoikeus Oy:n kiinteistölle. Isännöitsijä Jaakko Antinlaakso uskoo, että kiinteistökohtainen keräys innostaa asukkaat lajittelemaan hyötyjätteet entistä tehokkaammin.

Isännöitsijä tsemppaa asukkaita lajittelemaan

Jaakko Antinlaakso isännöi noin kolmeakymmentä TA-Asumisoikeus Oy:n kiinteistöä Tampereella, Kangasalla, Lempäälässä ja Ylöjärvellä. Hän kiersi etukäteen kaikkien jätepisteet ja varmisti, että keräysastioille on tilaa. Myös tänä vuonna valmistuviin TA-Asumisoikeus Oy:n uudiskohteisiin on jo varattu paikka lasin- ja metallinkeräysastioille.
– Suosittelen vastaavaa kierrosta myös muille isännöitsijöille. Samalla tulee tarkastettua katosten ja astioiden kunto.
Antinlaakso katsoi toimintaohjeet Pirkanmaan Jätehuollon nettisivuilta ja teki tilauksen. Jätehuoltoyhtiö toimittaa lasin- ja metallinkeräysastiat kiinteistöille noin kuukauden kuluessa yhteydenotosta, ja sitä ennen isännöitsijä vielä jakaa tiedotteen ja lajitteluohjeet joka asuntoon, jotta homma lähtee varmasti sujumaan vaivatta.
Kiinteistökohtaiseen keräykseen liittyminen kävi Antinlaakson mielestä helposti ja se oli hänelle myös mieluinen tehtävä.
– Kannustan mielelläni ihmisiä mukaan hyötyjätteiden lajitteluun. Isännöitsijä on minun mielestäni kuin valmentaja, jonka tehtävä on tsempata asukkaita ja kehittää talon toimintaa.

Naapuritalot ottivat kimppa-astiat

Antinlaakso sai uudet keräysastiat mahtumaan lähes jokaiseen isännöimäänsä kohteeseen. Ahtaaseen jätepisteeseen valittiin pienimmät, 140-litraiset jäteastiat ja Kangasalla kolme taloa otti yhteiset lasin- ja metallinkeräysastiat.
– Totesimme kollegan kanssa kimppa-astioiden olevan paras ratkaisu, sillä talojen jätepisteet ovat vierekkäin. Maksuton keräys on helppo jakaa naapurin kanssa, koska kustannusten jyvittämisestä ei tule ongelmaa.
Parissa kohteessa selvisi, että niissä oli käyttöön nähden tarpeettoman monta sekajäteastiaa. Molemmilta kiinteistöiltä poistettiin yksi sekajäteastia ja näin saatiin mukavasti tilaa lasin- ja metallinkeräykselle.
– Samalla myös jätemaksu pieneni, Jaakko Antinlaakso toteaa tyytyväisenä.
 

Jaa tämä sivu Facebookissa

Twiittaa

Lähetä linkki