Siirry sisältöön

Ympäristölle paras!

Strategiamme mukaan visionamme on olla ympäristöhyödyn varmistamisen edelläkävijä – ympäristölle paras. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

Tärkein tehtävämme on tuottaa ympäristölle hyvää ja otamme ympäristön huomioon kaikessa toiminnassamme. Arvioimme palvelujemme ympäristövaikutuksia ja varmistamme toimintamme ympäristöhyödyt. Teemme päätöksemme ympäristölle parhaaksi.

Vaikutusten arviointi osana päätöksentekoa

Päätöksenteon tueksi tarvitaan paljon tietoa. Yhtiömme kehitystiimin työkaluina ympäristövaikutusten arviointiin ovat muun muassa elinkaaritarkasteluihin (LCA) perustuva päästölaskenta.

– Elinkaaritarkastelu (LCA) laskee kaikessa yksinkertaisuudessaan aiheutettujen päästöjen ja vältettyjen päästöjen erotuksen. Eli tuotetaanko esimerkiksi kierrätyksellä enemmän hyvää kuin aiheutetaan päästöjä koko kuljetus- ja käsittelyketjussa. Yhtiössämme nämä standardien mukaisesti tuotetut laskelmat on otettu osaksi arkista suunnittelua ja päätöksentekoa, kertoo kehityspäällikkö Esa Nummela.

Kehityspäällikkö Esa Nummela

– Laskelmilla pyritään esimerkiksi arvioimaan, kuinka harvaan asutulle alueelle ja pieniin jäteastioihin muovipakkausten keräys kannattaa ulottaa, jotta hyödyt ovat suuremmat kuin haitat. Muovipakkausten kerääminen harvempaan asutuilla alueilla ja pieniltä kiinteistöiltä ei välttämättä ole ympäristölle hyväksi. Joissain tapauksissa energiana hyödyntäminen sekajätteen mukana voi olla ilmastovaikutukseltaan parempi vaihtoehto. Keräys ei myöskään vielä tarkoita kierrätystä. Materiaalien teollisen hyödyntämisen pitää olla korkealuokkaista ja todennettua, kertoo Nummela.

Ilmastovaikutuksen arvioinnissa lasketaan kuljetusten ja jätteenkäsittelyn päästöjä sekä päästöhyvityksiä hiilidioksiditonneina. Edelleen eniten päästöjä syntyy jätteiden vanhoista loppusijoitusalueista. Yhtiömme vastaa alueiden jälkihoidosta useiden vuosikymmenten ajan. Jälkihoitoon kuuluu mm. kaatopaikkakaasujen ja suotovesien keräys. Nykyisin loppusijoitusta ei enää juurikaan tarvita. 99 % jätteistä kiertää joko materiaalina tai energiana.

Ympäristön tilaa tarkkaillaan

Koukkujärven ja Tarastenjärven jätekeskusten ympäristövaikutuksia seurataan ja tutkitaan säännöllisesti.

Miten sinä voit osallistua ympäristötöihin?

Helposti! Lajittelemalla ja viemällä jätteet oikeisiin paikkoihin. Yhdessä teemme päivittäin satoja ympäristötekoja.