Harri Kallion tervehdys | Pjhoy Siirry sisältöön

Harri Kallion tervehdys

Jätehuoltopalvelut toimivat myös koronavuotena

Toimitusjohtaja Harri Kallio, huhtikuu 2021.

Jätehuollon on toimittava kaikissa oloissa ja jäteyhtiön on varauduttava erilaisiin poikkeus- ja kriisitilanteisiin. Pandemiaksi muuttunut koronatilanne on ollut tässä suhteessa kriittinen koetus toiminnalle. 

Jäteyhtiössä poikkeuksellinen vuosi muutti heti työn tekemisen tapaa. Suuri osa työntekijöistämme siirtyi suositusten mukaisesti etätöihin keväällä 2020. Paikan päällä olevan henkilökunnan turvallisuudesta huolehdittiin asianmukaisesti välttämällä lähikontakteja ja suojaamalla henkilökunta asiakaspalvelupisteillä. Henkilökunta joutui opettelemaan uusia työn tekemisen taitoja ja ottamaan käyttöön poikkeusolojen turvallisuuskäytäntöjä. 

Viikoittain kokoontuva koronaryhmä seuraa pandemiatilanteen muutoksia ja vaikutusta jätehuoltopalveluihin, sekä varmistaa, että tarvittavat muutokset tehdään nopeasti. 

Jätteiden keräys ja kuljetus, vastaanotto sekä käsittely pystyttiin näin toteuttamaan normaalioloja vastaten. Suuri kiitos siitä kuuluu henkilökunnalle ja palveluksessamme oleville urakoitsijoille.

Biomylly rakenteilla

Vuoden aikana vietiin eteenpäin myös yhtiön merkittävää investointia: uuden biolaitoksen, Biomyllyn rakennusprojektia Nokian Koukkujärvellä. Pandemian vuoksi ulkomailta tulleiden osien toimitus viivästyi, mutta työmaalla selvittiin tartunnoilta. Biomyllyn valmistuminen kuitenkin viivästyi suunnitellusta vuoden 2021 alkukesään. 

Uusi biolaitos tulee käsittelemään kotitalouksista kerätyn biojätteen nykyistä ympäristöystävällisemmin. Biojätteestä tuotetaan biokaasua liikennekäyttöön sekä maanparannus- ja lannoitetuotteita. 

Samaan aikaan aloitettiin biojätteen lajittelun merkitystä esille tuova biojätekampanja, mikä näkyi ja tulee näkymään erilaisissa yhteyksissä myös vuoden 2021 aikana. Sekajätteen joukkoon päätyy edelleen aivan liikaa biojätettä. Jos onnistumme  biojätteen erilliskeräyksessä, se edistää merkittävästi myös muiden jätteiden kierrätystä, kun biojätteellä ei enää sotketa muita jätteitä.

Pirkanmaan palkinto

Pirkanmaan palkinnon 2020 saajat Harri Kallio ja Sakari Ermala.
Pirkanmaan palkinnon 2020 saajat Harri Kallio ja Sakari Ermala. Kuvaaja Rami Marjamäki.

Pirkanmaan palkinto bio- ja kiertotalouden edelläkävijyyttä ja yhteistyötä edistäneille. Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n toimitusjohtaja Harri Kallio ja Verte Oy:n toimitusjohtaja Sakari Ermala saivat tänä vuonna maakuntahallituksen myöntämän Pirkanmaan palkinnon. 

Jätehuollon ilmastovaikutukset

Yhtiömme selvitti vuoden aikana myös toimintojemme ilmastovaikutuksia. Vanhat kaatopaikat ovat selvästi suurimmat yksittäiset päästölähteet. Menneinä vuosina kaatopaikalle läjitetyt orgaaniset jätteet hajoavat hitaasti hapettomissa oloissa tuottaen metaania. Vaikka vapautuvaa metaania otetaan talteen ja hyödynnetään, ei kaikkea vanhaa, menneiden vuosien aikana kertynyttä ympäristövelkaa saada näin hallintaan. Työt kuitenkin jatkuvat ja uusia hallintamenetelmiä tutkitaan aktiivisesti. Ja kaatopaikoille ei enää sijoiteta orgaanisia jätteitä, nykyisin jätteistä 99 % hyödynnetään materiaalina tai energiana.

Selvitys kuitenkin osoitti, että jätettäessä mennyt ympäristövelka pois laskuista, nykyiset toimintomme ovat jo nettopositiivisia. Biomyllyn yheyteen toteutettavasta hiilidioksidin talteenotosta ja sen muuttamisesta biokaasuksi tehtiin myös selvitys. Tulevaisuuden ilmastotyöhön valmistaudutaan näin selvittämällä erilaiset mahdollisuudet toteuttaa yhtiömme nettopositiivisuus huomioiden samalla ympäristövelan maksuvelvollisuus.

Asiakkaat ovat tyytyväisiä palveluun

Asiakkaamme arvioivat yhtiön menestyneen hyvin palvelutehtävässään. Asiakastyytyväisyys oli 2020 korkeampi kuin koskaan aiemmin, 8,41 (asteikko 4-10). Samaan aikaan asiakashintamme olivat maan edullisimmat. 

Omakustannushintaan tuotettavat palvelut ja kustannustehokas toiminta ei kuitenkaan ole ollut pois palvelujen kehittämisestä. Maksuttoman lasi- ja metallikeräyksen kysyntä jatkui vilkkaana. Uutena materiaalina alotettiin muovipakkausten kiinteistökohtainen keräys. Työ jatkuu ja täsmentyy vuoden 2021 aikana uudistettavien jätehuoltomääräysten mukaisesti. Tueksi saataneen myös uudistettu jätelaki vuoden 2021 aikana.

Mallia maailmalle

Pirkanmaan Jätehuollon toimintamalli oli esimerkkinä jätehuollon Suomi-mallin luonnissa. Meillä Pirkanmaalla kustannustehokkaasti ja houkuttelevasti järjestetty jätehuolto takaa materiaalivirtojen ohjaamisen todelliseen kierrätykseen sekä samalla poistaa vaaralliset jätteet haittaamasta kierrätystä. Hyvin hallitussa kokonaisuudessa olemme voineet omin ja yhteistyöinvestoinnein (Tammervoima, Biomylly ja loppusijoituspalvelut) toteuttaa parhaan tekniset ratkaisut ja näin tuottaa asukkaillemme vastuulliset ympäristöpalvelut.

Kiitos kaikille!

Haluan kuitenkin kiittää erityisesti kuntalaisia, asiakkaitamme panoksestanne jätteiden lajittelussa. Vain hyvin onnistunut lajittelu on mahdollistanut jätehuollon nykyisen kustannustehokkaan ja vastuullisen palvelun toteuttamisen. Kiitos kuuluu myös henkilökunnallemme ja hyville yhteistyökumppaneillemme – yksin emme pärjää ja yhdessä saamme enemmän aikaan!

Harri Kallio