Siirry sisältöön

Kiertotaloutta ja luonnonvarojen kestävää käyttöä

Vuonna 2021 jätehuollon merkitys virallisesti muuttui. Enää emme hoida vain jätehuoltoa, vaan edistämme luonnonvarojen kestävää käyttöä. Jätelain muutos astui voimaan kesällä. Lakimuutokseen kirjattiin Pirkanmaalla jo vahvasti aloitettu työ kiertotalouden edistämiseksi ja luonnonvarojen kestävän käytön mahdollistamiseksi.  

Lajittelu lisääntyi kiinteistöillä

Uudessa jätelaissa asetettiin tavoitteet kierrätettävien jätelajien keräyksen laajentamiseksi ja määrättiin keräykseen liittyvästä yhteistyöstä pakkausmateriaalien tuottajien kanssa.  Heinäkuun alusta astuivat voimaan myös uudet kunnalliset jätehuoltomääräykset.

Kierrätysmahdollisuuksien parantaminen kiinteistöillä määritti vahvasti yhtiön arkipäivää. Vähintään viiden asunnon kiinteistöille toimitettiin suuret määrät uusia biojätteen, metallin ja lasipakkausten lajitteluastioita. Seuraavaksi lajitteluvelvoitteet laajenevat kartonki- ja muovipakkausten keräysastioilla ja vuonna 2023 biojätteen keräysvelvoite laajenee koskemaan kaikkia kiinteistöjä yli 10 000 asukkaan taajamissa. Muutosvaihe työllistää erityisesti yhtiömme asiakaspalvelua, viestintää ja logistiikkaa.

Lue lisää muutoksesta

Hiilinegatiivista jätehuoltoa

Yhtiö päivitti oman strategiansa ajan hengen mukaiseksi. Yhtiö haluaa olla hiilinegatiivinen vuoteen 2028 mennessä ja saavuttaa biojätteen osalta 70 %:n kierräysasteen vuoteen 2030 mennessä. Lue lisää yhtiömme hiilinegatiivisuustyöstä.

Paikallista lannoite- ja energiantuotantoa

Biojätteen uusi käsittelylaitos Biomylly tukee osaltaan korkealuokkaista kierrätystä. Biomylly alkoi käsitellä heinäkuussa asukkaiden biojätettä. Biojätteistä saadaan aikaan merkittävät ympäristöhyödyt. Biomyllyssä tuotetaan uusiutuvaa, paikallista BIG-biokaasua sekä lannoitteita. Jäteautoista 15 kulkee nykyisin kaasulla.

Biojäte ja lietteet käsitellään laitoksessa omilla linjoillaan, mikä mahdollistaa biojätteiden jatkojalostamisen luomulannoitteeksi, ja typen ja fosforin korkeatasoisen ravinnekierron. Kaksilinjainen laitos on ainutlaatuinen Suomessa.

Yhteistyöllä onnistumme

Asukkaiden jätehuollon pirkanmaalainen malli ja alueen aktiivisuus kiertotalouden mahdollistamiseksi on saanut paljon positiivista kannustusta. Arki on onnistuttu hoitamaan hyvin ja samalla on huolehdittu  yhteiskunnan tarvitsemien palvelujen kehittämisestä. Asukkailta saimme arviona kouluarvosanan 8.41 (Taloustutkimus 2021) – sen pohjalta on hyvä jatkaa yhteisiä ympäristötöitä.

Kiitos kaikille hyvästä vuodesta – asiakkaille, henkilökunnalle, urakoitsijoille ja muille yhteistyökumppaneillemme!

Harri Kallio
toimitusjohtaja