Asukkaat innostuivat kierrättämään muovia Orivedellä | Pjhoy Siirry sisältöön

Asukkaat innostuivat kierrättämään muovia Orivedellä

Pirkanmaan Jätehuollon ja Suomen Uusiomuovin (SUM) muovinkeräyskokeilu on ollut käynnissä Orivedellä puolisen vuotta. Kyseessä on valtakunnallisesti ainutlaatuinen pilottitutkimus, jossa taloyhtiöiden kotitalouksilta kerätään pakkausmuovit ja muut muovijätteet samaan keräysastiaan kotipihoissa. Tavoitteena on selvittää kerätyn materiaalin kierrätykseen liittyviä reunaehtoja ja mahdollisuuksia nostaa yhdyskuntajätteen kierrätysastetta muovien osalta.

Orivedellä ei ole aiemmin kerätty muovipakkauksia ja kokeilu on otettu hyvin vastaan. Kokeiluun voivat osallistua kaikki orivesiläiset. Alueen pientaloasukkaat ja mökkiläiset voivat viedä muovit maksutta Oriveden jäteasemalle, ja muovinkeräys näkyikin etenkin kesällä jäteaseman noin puolitoistakertaiseksi kasvaneessa kävijämäärässä. Jäteasemalla vastaanotetaan myös isompia muoviesineitä, kuten saaveja ja puutarhahuonekaluja.

Kokeiluun osallistuu noin 110 taloyhtiötä, joissa on käytössä yhteensä 150 muovinkeräysastiaa. Pääsääntöisesti materiaali on ollut samankaltaista kuin ekopistekeräyksessä. Myös taloyhtiöille kokeiluun osallistuminen on maksutonta.

Muovia on kerätty noin 24 tonnia ja ensimmäinen 20 tonnin koe-erä käsiteltiin Päijät-Hämeen Jätehuollon käsittelylaitoksella Lahdessa, jonka linjasto sopii pakkausten lisäksi muita muoviesineitä sisältävän materiaalin käsittelyyn. Materiaalista eroteltiin muun muassa kalvomuoveja ja kovia muovilaatuja, joista voidaan valmistaa kierrätysmateriaalia teollisuuden käyttöön. Kierrätysmuovista valmistetaan esimerkiksi kukkaruukkuja, kastelukannuja ja putkia.

Vuoden 2020 loppuun kestävän kokeilun aikana luodaan eri toimijoiden yhteistyömalli ja toimintatapa muovijätteen keräämiseksi siten, että keräys on asukkaan kannalta selkeää, helppoa ja toimivaa. Toimintamallissa huomioidaan myös keräykseen vaikuttavat muut tekijät, kuten kotitalouksissa syntyvän ja kerätyn muovijätteen määrä, kerätyn muovin koostumus, kuljetuksen kustannukset ja keräys mahdollisine erityisvaatimuksineen sekä kierrätyksen tekniset edellytykset. Kokeilun aikana arvioidaan myös kierrätystoimijoiden suorituskykyä, mahdollisesti tarvittavan erillislajittelun vaatimuksia ja esikäsittelyn tarvetta sekä välivarastoinnin järjestelyä ja kierrätyslogistiikkaa. Lisäksi mallissa arvioidaan sen työllistävää vaikutusta.

Lisätiedot:
Pirkanmaan Jätehuolto
Asiakkuuspäällikkö Virpi Oksala puh. 03 240 5030