Biomyllyssä tehdään BIG-biokaasua | Pjhoy Siirry sisältöön

Biomyllyssä tehdään BIG-biokaasua

Nokian Koukkujärvellä sijaitsevassa biolaitosksessa, Biomyllyssä, tehdään pirkanmaalaisten biojätteistä uusiutuvaa ja paikallista BIG-biokaasua. Näin biojätteistä saadaan aikaan merkittävät ympäristöhyödyt. BIG-biokaasun lisäksi Biomyllyssä tehdään lannoitteita, jotka kelpaavat luomutuotantoon. Yhdestä 2 kilon biojätepussista tuotetaan kaasua 4 kilometrin ajoon henkilöautolla ja ravinteita 400 gramman ruisleipään. Biomyllyn vuosittain tuottamalla biokaasulla ajaisi 1 000 kertaa maapallon ympäri.

Biokaasu on konkreettista kiertotaloutta paikallisesti toteutettuna. Koska biokaasu tuotetaan paikallisesti, se on myös huoltovarmempaa kuin fossiiliset polttoaineet.

– Meillä on kovat tavoitteet biojätteen kierrätysasteen nostamiseksi tulevien vuosien aikana. Kaikki talteen saatu biojäte lisää biokaasun tuotantoa ja siten myös mahdollisuuksia vähäpäästöiselle liikenteelle. Biojätteen käsittelyssä syntyy myös arvokasta luomulannoitetta maatalouden käyttöön. Lisäksi lajittelmaton biojäte sekajätteen joukossa estää sekäjätteen laitosmaisen käsittelyn sotkemalla kaiken materiaalin kierrätyskelvottomaksi. Kannustamme kaikkia biojätteen lajitteluun, koska se on erityisen hyvä ympäristötyö, kertoo Pirkanmaan Jätehuollon toimitusjohtaja Harri Kallio.

Biomyllyssä käsitellään 17 kunnan biojätteiden lisäksi Nokian jätevedenpuhdistamolta tulevat lietteet.

Tankkausasema avataan pian kaikille

Biomyllyssä tuotettava BIG-biokaasu on vähäpäästöistä energiaa. Biokaasun käyttö vähentää liikenteen kasvihuonekaasupäästöjä jopa 90 %. Pirkanmaan Jätehuollon kuljetuksissa on jo 11 kaasukäyttöistä jäteautoa. Kaikkien 40 jäteauton päivittäminen kaasukäyttöisiksi pienentää jätekuljetuksista aiheutuvia päästöjä noin 1 900 hiilidioksiditonnia vuodessa.

– Voin ajaa itse keräämilläni jätteillä. Onhan se siistiä! Itselleni on tärkeää tehdä työni hyvin ja toivon, että myös kaikki asukkaat tekevät lajittelutyön samalla asenteella. Biojätteet saadaan hyötykäyttöön vain meidän kaikkien yhteispelillä, kannustaa kuljettaja Rami Saari Kipox Oy:stä.

Biomyllyn viereen avataan alkukesästä 2022 BIG-tankkausasema, jossa biokaasua voivat tankata myös yksityiset kuluttajat. Toinen asema on suunnitteilla valtatie 9 varrelle Tarastenjärvelle. BIG-biokaasuverkosto ulottuu rannikolta Itä-Suomeen.