Biomylly on alkanut jauhaa biojätteitä | Pjhoy Siirry sisältöön

Biomylly on alkanut jauhaa biojätteitä

Nokian Koukkujärvelle valmistunut Pirkanmaan Jätehuollon uusi biolaitos, Biomylly, on alkanut jauhaa pirkanmaalaisten biojätteitä. Biojätteistä saadaan aikaan merkittävät ympäristöhyödyt. Biomyllyssä tuotetaan uusiutuvaa, paikallista BIG-biokaasua sekä lannoitteita, jotka kelpaavat luomutuotantoon. Yhdestä 2 kilon biojätepussista tuotetaan kaasua 4 kilometrin ajoon henkilöautolla ja ravinteita 400 gramman ruisleipään. Biomyllyn vuosittain tuottamalla biokaasulla ajaisi 1000 kertaa maapallon ympäri.

Biomyllyssä käsitellään 17 kunnan biojätteet sekä Nokian jätevedenpuhdistamolta tulevat lietteet.

  • Biojäte ja lietteet käsitellään laitoksessa omilla linjoillaan, mikä mahdollistaa biojätteiden jatkojalostamisen luomulannoitteeksi, ja typen ja fosforin korkeatasoisen ravinnekierron. Kaksilinjainen laitos on ainutlaatuinen Suomessa, kertoo Pirkanmaan Jätehuollon toimitusjohtaja Harri Kallio.

Jätteet kulkevat kaasulla

Biomyllyssä tuotettava BIG-biokaasu on paikallista, uusiutuvaa ja vähäpäästöistä energiaa. Biokaasun käyttö vähentää liikenteen kasvihuonekaasupäästöjä jopa 90 %. Pirkanmaan Jätehuollon kuljetuksissa on jo 11 kaasukäyttöistä jäteautoa. Kaikkien 40 jäteauton päivittäminen kaasukäyttöisiksi pienentää jätekuljetuksista aiheutuvia päästöjä noin 1900 hiilidioksiditonnia vuodessa.

  • Pian ajan itse keräämilläni jätteillä. Onhan se siistiä! Itselleni on tärkeää tehdä työni hyvin ja toivon, että myös kaikki asukkaat tekevät lajittelutyön samalla asenteella. Biojätteet saadaan hyötykäyttöön vain meidän kaikkien yhteispelillä, kannustaa kuljettaja Rami Saari Kipox Oy:stä.

Biomyllyn viereen rakennetaan BIG-tankkausasema, jossa biokaasua voivat tankata sekä jäteautot että yksityiset kuluttajat. Toinen asema on suunnitteilla valtatie 9 varrelle Tarastenjärvelle. BIG-biokaasuverkosto ulottuu rannikolta Itä-Suomeen.

Yhteinen juhla syyskuussa

Biomyllyssä käsitellään 451 000 asukkaan biojätteet. Biomyllyn käynnistymistä halutaan juhlistaa yhdessä kaikkien lajittelijoiden kanssa.

  • Järjestämme 11.9. Tampereen Sorsapuistossa Bioriehan, jonne ovat tervetulleita kaikki. Bioriehassa on luvassa mukavaa tekemistä, näkemistä ja kokemista koko perheelle. Muun muassa toiminnallisia rasteja, kilpailuja, Tampere Filharmonian musisointia sekä Biomanin showta tarjotaan maksuttomassa tapahtumassa kello 12-17, kertoo biokampanjan tuottaja Jenni Ruotsalo.

Tietoa Biomyllystä

  • Laitoksen toimittaja EcoProtech Oy
  • Investointi 23 milj. euroa
  • Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) myönsi hankkeelle 4,55 miljoonaa euroa energiakärkihanketukea.
  • Laitoksessa käsitellään vuosittain 24 000 tonnia bio- ja puutarhajätteitä (kuivamädätys) sekä 10 000 tonnia puhdistamolietteitä (märkämädätys).
  • Rakennustyöt aloitettiin 2019. Korona viivästytti laitoksen valmistumista. 
  • Laitoksen päästyä täyteen vauhtiin Tarastenjärven jätekeskuksen kompostointilaitos suljetaan.

Aamulehden artikkeli aiheesta: Tällainen on Nokian uusi Biomylly, joka mullisti Pirkanmaan Jätehuollon toiminnan – Pirkanmaa – Aamulehti
Aihe YLE Pirkanmaan uutisissa 8.7.2021: https://areena.yle.fi/1-50662979?autoplay=true