Biolaitos | Pjhoy Siirry sisältöön

Biolaitos

Biolaitos avautuu keväällä 2021

Pirkanmaan Jätehuollon biolaitos avautuu Nokian Koukkujärvelle keväällä 2021. Laitoksessa tullaan käsittelemään 17 kunnan biojätteet ja Nokian kaupungin puhdistamolietteet. Laitoksessa on kaksi erillistä linjaa, kuivalinja biojätteille ja märkälinja lietteille. 

Biolaitos

  • sijainti: Koukkujärven jätekeskus, Nokia, ECO3-kiertotalouskeskus
  • kaksi linjaa, kuivamädätys biojätteille (24 000 tonnia /vuosi) ja märkämädätys lietteille (10 000 tonnia/vuosi)
  • laitoksen toimittaja EcoProtech Oy
  • rakennustyöt käynnistettiin kesällä 2019 ja laitos valmistuu loppuvuodesta 2020
  • investoinnin arvo 23 milj. euroa, Työ- ja elinkeinoministeriön myöntämä energiakärkihanketuki 4,55 milj. euroa
  • biokaasulle rakennetaan tankkausasemat sekä Koukkujärvelle että Tarastenjärvelle
  • laitoksen valmistumiseen asti biojätteet käsitellään Tarastenjärven kompostointilaitoksessa

Biojätteestä biokaasuksi ja luomuravinteiksi

Biokaasua tullaan käyttämään jäteautoissa fossiilisten polttoaineiden sijaan. Kaasun käyttö jäteautoissa vähentää hiilidioksidipäästöjä 1900 tonnia vuodessa. Vuonna 2021 reiteillä kulkee jo yksitoista kaasuautoa.

Biokaasua tullaan myymään myös yksityisautoilijoille. Biolaitoksen vuosittain tuottamalla biokaasulla ajaisi 1000 kertaa maapallon ympäri.

Henkilöauto kulkee noin 4 km yhden biojätebussin (2kg) energialla. Yhden biojätepussin sisältämillä ravinteilla kasvatetaan rukiit 400-grammaiseen ruisleipään!

Biojätepussista saadaan kiertoon myös arvokkaita ravinteita, kuten fosforia ja typpeä. Lietteet käsitellään omalla linjallaan ja niistä tehdään biokaasua sekä multaa kasvualustaksi. 

BIG-Biokaasu – paikallista voimaa

Biolaitoksemme tulee valmistamaan BIG-Biokaasua, joka on energiana paikallista, uusiutuvaa sekä vähäpäästöistä, ja se korvaa fossiilisia polttoaineita. Laskentatavasta riippuen biokaasun käyttö vähentää liikenteen kasvihuonekaasupäästöjä jopa 90 % bensiiniin tai dieseliin verrattuna.

BIG tuotetaan paikallisesti oman seudun biojätteistä, mutta sitä voi tankata pian halki Suomen.

TUTUSTU BIG-BIOKAASUUN

Mikä biolaitokselle nimeksi?

Biolaitos kalskahtaa vähän kolealle. Kyseessä kun on ihan kiva tyyppi, joka tekee tosi tärkeää työtä. Tällä tyypillä on ihanan ahnas vatsa, jota meidän tulisi ruokkia niin aktiivisesti kuin suinkin mahdollista. Mutta mikä annetaan tyypille nimeksi? Pistämme siitä pikapuoliin kisan pystyyn, mieti sinä jo hyviä ehdotuksia!