Biomylly | Pjhoy Siirry sisältöön

Biomylly

Biolaitos avautui kesällä 2021

Pirkanmaan Jätehuollon biolaitoksen eli Biomyllyn toiminta alkoi Nokian Koukkujärvellä kesällä 2021. Laitoksessa käsitellään 17 kunnan biojätteet ja Nokian kaupungin puhdistamolietteet. Laitoksessa on kaksi erillistä linjaa, kuivalinja biojätteille ja märkälinja lietteille. 

Biomylly

  • sijainti: Koukkujärven jätekeskus, Nokia, ECO3-kiertotalouskeskus
  • kaksi linjaa, kuivamädätys biojätteille (24000 tonnia /vuosi) ja märkämädätys lietteille (10000 tonnia/vuosi)
  • laitoksen toimittaja EcoProtech Oy
  • rakennustyöt käynnistettiin kesällä 2019 ja laitos valmistui 2021
  • investoinnin arvo 23 milj. euroa, Työ- ja elinkeinoministeriön myöntämä energiakärkihanketuki 4,55 milj. euroa
  • biokaasulle rakennetaan tankkausasemat sekä Koukkujärvelle että Tarastenjärvelle
  • laitoksen valmistumisen myötä biojätteen vastaanotto ja käsittely Tarastenjärven kompostointilaitoksessa päättyy

Biojätteestä BIG-biokaasuksi ja lannoitteiksi

Biojätteestä valmistetun BIG-biokaasun tuotanto alkoi syksyn 2021 aikana. BIG-Biokaasu on energiana paikallista, uusiutuvaa sekä vähäpäästöistä, ja se korvaa fossiilisia polttoaineita. Laskentatavasta riippuen biokaasun käyttö vähentää liikenteen kasvihuonekaasupäästöjä jopa 90 % bensiiniin tai dieseliin verrattuna.

Biokaasua käytetään jäteautoissa fossiilisten polttoaineiden sijaan. Kaasun käyttö jäteautoissa vähentää hiilidioksidipäästöjä 1900 tonnia vuodessa. Vuonna 2022 Pirkanmaan Jätehuollon reiteillä kulkee jo viisitoista kaasuautoa ja määrä lisääntyy vuosittain.

BIG tuotetaan paikallisesti oman seudun biojätteistä, mutta sitä voi tankata halki Suomen. Biokaasua myydään myös yksityisautoilijoille. Biolaitoksen vuosittain tuottamalla biokaasulla ajaisi 1000 kertaa maapallon ympäri.

Henkilöauto kulkee noin 4 km yhden biojätebussin (2 kg) energialla. Yhden biojätepussin sisältämillä ravinteilla kasvatetaan rukiit 400-grammaiseen ruisleipään!

Biojätepussista saadaan kiertoon myös arvokkaita ravinteita, kuten fosforia ja typpeä. Lietteet käsitellään omalla linjallaan ja niistä tehdään biokaasua sekä multaa kasvualustaksi. 

TUTUSTU BIG-BIOKAASUUN