Kompostointi-ilmoitus viranomaiselle | Pjhoy Siirry sisältöön

Kompostointi-ilmoitus viranomaiselle

Missä tapauksessa kompostointi-ilmoitus täytyy tehdä?

Sinun tulee tehdä kompostointi-ilmoitus, jos kiinteistössäsi kompostoidaan keittiössä syntyvää biojätettä, eikä sinulla ole Pirkanmaan Jätehuollon toimittamaa biojäteastiaa ympärivuotisessa käytössä. Ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia kiinteistöjä Pirkanmaan Jätehuollon kunnissa, myös vapaa-ajan asuntoja.

Infograafi kompostointi-ilmoituksesta
Avaa infograafi (pdf) tästä.

Me Pirkanmaan Jätehuollossa emme ota kompostointi-ilmoituksia vastaan, vaan ilmoitus tehdään jätehuoltoviranomaiselle. Ilmoitus pitää tehdä 31.12.2022 mennessä. Teet sen kätevimmin jätehuoltoviranomaisen sähköisessä asiointipalvelussa. Lisää tietoa löydät jätehuoltoviranomaisen sivuilta.

Esimerkkejä, joissa ilmoitus täytyy tehdä:

 • Kompostoit biojätettä omakotitalossa, eikä sinulla ole Pirkanmaan Jätehuollon toimittamaa biojäteastiaa ympärivuotisessa käytössä.
 • Kompostoit mökilläsi biojätettä, eikä mökilläsi ole Pirkanmaan Jätehuollon toimittamaa biojäteastiaa ympärivuotisessa käytössä.

Huom!

 • Jos samaa kompostoria käyttää useampi pientalo (ns. kimppakompostori), ilmoitus on tehtävä jokaisesta kiinteistöstä erikseen
 • Taloyhtiön kaikkien osakkaiden yhteisessä käytössä olevasta kompostorista tehdään vain yksi kompostointi-ilmoitus.
 • Jos kompostoit vain kesällä ja keskeytät sen ajaksi biojätteesi keräyksen, pitää sinun tehdä kompostointi-ilmoitus touko-syyskuun ajalta. Ajanjakso on aina sama, eikä sitä voi vaihtaa.
 • Esimerkkejä, joissa ilmoitusta ei tarvitse tehdä:
 • Kompostoit biojätettä ja kiinteistösi sijaitsee taloyhtiössä, jossa on biojätteenkeräysastia (esim. rivitalokiinteistöt).
 • Kompostoit biojätettä siirtolapuutarhassa ja alueella on yhteinen biojätteenkeräysastia.
 • Kompostoit vain puutarhajätettä ja/tai kuivakäymäläjätettä.

Jos et ole varma, miten kompostointi-ilmoitus tehdään, ota yhteyttä jätehuoltoviranomaiseen.

Jätehuoltomääräysten mukainen kompostori

Jos kompostoit biojätettä, tulee kompostorin olla jätehuoltomääräysten mukainen:

 • suljettu, tukevarakenteinen ja hyvin ilmastoitu
 • rottien ja muiden haittaeläinten pääsy on estetty (kompostorissa ei saa olla yli 7 mm rakoja)
 • riittävän kokoinen biojätteen määrään ja kompostoitumisen vaatimaan aikaan nähden

Jätehuoltoviranomaisen nettisivuilta löydät lisätietoa jätehuoltomääräysten mukaisesta kompostorista. Huolehdithan, että kompostorisi on määräysten mukainen, vaikket kuuluisikaan kompostointi-ilmoitusten piiriin. Väärin rakennettu ja hoitamaton komposti voi aiheuttaa esimerkiksi rottaongelmia ja hajuhaittoja.

Pirkanmaan Jätehuollon materiaalipankin kompostointioppaasta löydät lisätietoa kompostoinnista.

Miksi kompostointi-ilmoitus pitää tehdä?

Ilmoitusvelvollisuus perustuu uudistettuun jätelakiin. Ilmoitusten avulla pyritään seuraamaan kierrätyksen toteutumista ja varmistamaan, ettei puutteellisesta kompostoinnista aiheudu esimerkiksi rottaongelmia. Komposteja saatetaan käydä tarkastamassa sovitusti, ei kuitenkaan vielä vuoden 2022 kesänä. Jos komposti ei mene tarkastuksesta läpi, saa kiinteistön asukas ohjeita tilanteen korjaamiseksi.

Huomaa, että kompostointi-ilmoitus on voimassa määräajan. Jos lopetat kompostoinnin ennen määräaikaa, ilmoita siitä jätehuoltoviranomaiselle kahden kuukauden kuluessa kompostoinnin lopettamisesta.

Katso myös

Yleistä tietoa kompostoinnista Keittiössä syntyvän biojätteen kompostointi Puutarhajätteen kompostointi