Pirkanmaan Jätehuollon yhtiökokous 1.6. | Pjhoy Siirry sisältöön

Pirkanmaan Jätehuollon yhtiökokous 1.6.

Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n yhtiökokous 1.6. vahvisti tilinpäätöksen 31.12.2021 ja myönsi vastuuvapauden hallitukselle ja toimitusjohtajalle. Yhtiön liikevaihto oli 43,7 miljoonaa euroa (43,3 milj. euroa 2020) ja tilikauden tappio 0,3 miljoonaa euroa (voitto 3,4 milj.euroa 2020). Yhtiökokous päätti jakaa osinkoa 17 omistajakunnalle, yhteensä 3,5 milj. euroa.

  • 17 kunnan yhteistyö ja onnistuneet ratkaisut jätteenkäsittelyssä ja logistiikassa mahdollistavat sen, että voimme jakaa osinkoa omistajakunnillemme, kertoo Pirkanmaan Jätehuollon toimitusjohtaja Harri Kallio.
  • Osinkoa ei kuitenkaan jaeta asukkaiden maksamista jätemaksuista vaan muiden palveluiden tuotosta. Asukkaiden jätemaksut on tuotettu ja tuotetaan jatkossakin omakustannusperiaatteella ja  ne ovat tutkimusten mukaan maan edullisimmat, sanoo Kallio.

Biomylly käynnistyi

Nokian Koukkujärvelle rakennettu Biomylly käynnistyi kesällä 2021. Biomyllyssä käsitellään 17 kunnan biojätteet ja Nokian kaupungin puhdistamolietteet.  

  • Biomyllyssä tehdään uusiutuvaa, paikallista BIG-biokaasua, jota hyödynnetään myös jäteautoissa.Tällä hetkellä liikenteessä on jo 15 kaasukäyttöistä jäteautoa. Laitoksessa tuotetaan myös lannoitteita, jotka kelpaavat luomutuontantoon. Biojätteen lajittelulla saadaankin jatkossa entistä suuremmat ympäristöhyödyt aikaan, kertoo toimitusjohtaja Harri Kallio.

BIG-tankkausasemat tullaan avaamaan Koukkujärvelle ja myöhemmässä vaiheessa myös Tarastenjärvelle.

  • Myös toinen voimalamme Tammervoima on toiminut erinomaisesti. Joulukuussa voimalaan kipattiin miljoonas jätetonni. Kuuden tuotantovuoden aikana laitoksella on vastaanotettu jo 122 000 jätekuormaa eli noin 70 kuormaa vuoden jokaisena arkipäivänä. Voimalassa tehdään sekajätteistä kaukolämpöä ja sähköä. Hyödynnämmekin jätteistä 99 % materiaalina tai energiana, kertoo Kallio.

Uudet lajitteluvelvoitteet kiinteistöille

Kesällä 2021 hyväksyttiin uudet jätehuoltomääräykset, joiden mukaan kiinteistöille tulee lisää lajitteluvelvoitteita vuosien 2021-2023 aikana. Velvoiterajat pohjautuvat uudistettuun jätelakiin. Uudistuksella vastataan EU:n tiukentuviin kierrätystavoitteisiin. Yhdyskuntajätteestä tulee kierrättää 65 % vuoteen 2035 mennessä. Vuonna 2020 kierrätysaste Suomessa oli 42 %.

Yhtiölle uusi hallitus

Pirkanmaan Jätehuollolla on 17 omistajakuntaa ja yhtiön toimialueella asuu 454 000 asukasta. Yhtiön palveluksessa oli 98 henkilöä vuonna 2021. Vuosikertomus ja tilinpäätös löytyvät verkosta www.pjhoy.fi/vuosikertomus

Kaikilla osakaskunnilla on mahdollisuus lähettää yhtiökokoukseen edustajat. Päätösvalta yhtiökokouksessa jakautuu äänimääräosuuksien mukaisesti. 

Yhtiön hallituksen jäseniksi seuraavalle kaudelle valittiin Oskari Auvinen (Kangasala), Heidi Rämö (Lempäälä), Jari Haapaniemi (Nokia), Juha Kuusisto (Orivesi), Olli Niemi (Pirkkala) ja Rikard Bjurström, Anne Liimola sekä Pirjo Virtanen (Tampere).

Lisätietoja:

Pirkanmaan Jätehuolto Oy

Toimitusjohtaja Harri Kallio, puh. 040 842 2600

Liiketoiminta- ja talousjohtaja Jarkko Nissinen, puh. 040 704 0089  

Pirkanmaan Jätehuolto – ympäristölle paras 

Teemme joka päivä tuhansia ympäristötekoja yhdessä asukkaidemme ja urakoitsijoidemme kanssa. 

Huolehdimme, että 17 kunnassa lajittelu ja kierrätys sujuu, kuljetukset rullaavat ja jätteenkäsittely on huippulaatua. Jätteistämme 99 % hyödynnetään materiaalina tai energiana. Olemme innostunut kiertotalouden edelläkävijä ja hintamme ovat maan edullisimmat.

Kaksi tytäryhtiötämme, Pirkan Putkikeräys ja Ranta-Tampellan Putkikeräys, huolehtivat että jätteet liikkuvat maan alla. 

Omistamme Tammervoiman hyötyvoimalan yhdessä Tampereen Sähkölaitoksen kanssa. Voimalassa tehdään sekajätteistä lämpöä ja sähköä koteihin. 

Ekokumppaneiden yhtenä omistajana huolehdimme kestävästä elämäntavasta ja siitä, että jätettä syntyisi mahdollisimman vähän.