Pirkanmaan Jätehuollon yhtiökokous 31.5. | Pjhoy Siirry sisältöön

Pirkanmaan Jätehuollon yhtiökokous 31.5.

Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n yhtiökokous 31.5. vahvisti tilinpäätöksen 31.12.2020 ja myönsi vastuuvapauden hallitukselle ja toimitusjohtajalle. Yhtiön liikevaihto oli 43,3 miljoonaa euroa (41,2 milj. euroa 2019) ja tilikauden voitto 3,4 miljoonaa euroa (2,8 milj.euroa 2019). Yhtiökokous päätti jakaa osinkoa 17 omistajakunnalle, yhteensä 3,6 milj. euroa.

  • 17 kunnan yhteistyö ja onnistuneet ratkaisut jätteenkäsittelyssä ja logistiikassa mahdollistavat sen, että voimme jakaa osinkoa omistajakunnillemme, kertoo Pirkanmaan Jätehuollon toimitusjohtaja Harri Kallio.
  • Osinkoa ei kuitenkaan jaeta asukkaiden maksamista jätemaksuista vaan muiden palveluiden tuotosta. Asukkaiden jätemaksut on tuotettu ja tuotetaan jatkossakin omakustannusperiaatteella ja  ne ovat tutkimusten mukaan maan edullisimmat, sanoo Kallio.

Biomyllyn käynnistyminen lähenee

Nokian Koukkujärvelle rakennettavan biolaitoksen, Biomyllyn rakennustyöt ovat loppusuoralla. Korona viivästytti rakentumista alkuperäisestä aikataulusta, kun osa laitteistoista ja asentajista ei päässyt maahan. Biomyllyssä tullaan käsittelemään 17 kunnan biojätteet ja Nokian kaupungin puhdistamolietteet.  Laitos on yhtiön suurin yksittäinen investointi (23 milj. euroa). Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt laitokselle 4,5 miljoonaa euroa valtion energiakärkihanketukea.

  • Biomyllyssä tehdään uusiutuvaa, paikallista BIG-biokaasua, jota hyödynnetään myös jäteautoissa.Tällä hetkellä liikenteessä on jo 10 kaasukäyttöistä jäteautoa. Laitoksessa tuotetaan myös lannoitteita, jotka kelpaavat luomutuontantoon. Biojätteen lajittelulla saadaankin jatkossa entistä suuremmat ympäristöhyödyt aikaan, kertoo toimitusjohtaja Harri Kallio.

Yhtiö osti Koukkujärven jätekeskuksen tontit (60 ha) Nokian kaupungilta. Kaupan arvo oli 2,5 miljoonaa euroa. Tonttien hankinta mahdollistaa paremmin alueen kehittämisen ja jälkihoitovelvoitteista huolehtimisen.

Jätteistä hyödynnetään 99 %

Koronavuosi näkyi jäteasemien ja jätekeskusten tilastoissa – kävijämäärät sekä mm. puujätteiden, puutarhajätteiden ja kodin vaarallisten jätteiden vastaanottomäärät kasvoivat.

Vastaanotetuista yhdyskuntajätteistä hyödynnettiin materiaalina tai energiana 99 %. 

  • Jätehuolto on yhteiskunnan palvelu, jonka on toimittava kaikissa oloissa, myös poikkeus- ja kriisiaikoina. Koronatilanne olikin tässä suhteessa kriittinen koetus yhtiön toiminnalle. Jätteiden keräys ja käsittely pystyttiin vuoden aikana toteuttamaan normaalioloja vastaten. Suuri kiitos siitä kuuluu henkilökunnalle ja palveluksessamme oleville urakoitsijoille, kertoo Harri Kallio.

Pirkanmaan Jätehuollolla on 17 omistajakuntaa ja yhtiön toimialueella asuu 451 000 asukasta. Yhtiön palveluksessa oli 92 henkilöä vuonna 2020. Vuosikertomus ja tilinpäätös löytyvät verkosta www.pjhoy.fi/vuosikertomus

Kaikilla osakaskunnilla on mahdollisuus lähettää yhtiökokoukseen edustajat. Päätösvalta yhtiökokouksessa jakautuu äänimääräosuuksien mukaisesti. 

Yhtiön hallitus

Yhtiön hallituksen jäseniksi seuraavalle kaudelle valittiin Oskari Auvinen (Kangasala), Heidi Rämö (Lempäälä), Jari Haapaniemi (Nokia), Juha Kuusisto (Orivesi), Olli Niemi (Pirkkala) ja Henri Backman, Rikard Bjurström sekä Aila Dündar-Järvinen (Tampere).

Lisätietoja:

Pirkanmaan Jätehuolto Oy
Toimitusjohtaja Harri Kallio, puh. 040 842 2600
Liiketoiminta- ja talousjohtaja Jarkko Nissinen, puh. 040 704 0089  

Pirkanmaan Jätehuolto – ympäristölle paras 

Teemme joka päivä tuhansia ympäristötekoja yhdessä asukkaidemme ja urakoitsijoidemme kanssa. 

Huolehdimme, että 17 kunnassa lajittelu ja kierrätys sujuu, kuljetukset rullaavat ja jätteenkäsittely on huippulaatua. Jätteistämme 99 % hyödynnetään materiaalina tai energiana. Olemme innostunut kiertotalouden edelläkävijä ja hintamme ovat maan edullisimmat.

Kaksi tytäryhtiötämme, Pirkan Putkikeräys ja Ranta-Tampellan Putkikeräys, huolehtivat että jätteet liikkuvat maan alla. 

Omistamme Tammervoiman hyötyvoimalan yhdessä Tampereen Sähkölaitoksen kanssa. Voimalassa tehdään sekajätteistä lämpöä ja sähköä koteihin. 

Ekokumppaneiden yhtenä omistajana huolehdimme kestävästä elämäntavasta ja siitä, että jätettä syntyisi mahdollisimman vähän.