Keräämme poistotekstiiliä kuitukierrätykseen kahdessa paikassa Pirkanmaalla | Pjhoy Siirry sisältöön

Keräämme poistotekstiiliä kuitukierrätykseen kahdessa paikassa Pirkanmaalla

Poistotekstiili on rikkinäistä, mutta puhdasta tekstiiliä, joka voidaan kierrättää uusiomateriaaliksi. Pirkanmaan Jätehuolto on ensimmäisten jätelaitosten joukossa mukana valtakunnallisessa poistotekstiilin keräyksessä. Nyt alkavassa kokeilussa pirkanmaalaiset voivat tuoda maksutta kodin poistotekstiiliä kahteen vastaanottopisteeseen: Tampereen Nextiiliin (Harjuntausta 3) ja Oriveden jäteasemalle (Lenkkitie 2-4).

– Tutkimme kuinka tekstiilin kerääminen ja lajittelu toimivat. Kokeiluvaiheessa kerättävän poistotekstiilin määrä on vielä pieni, mutta tulevaisuudessa vastaanottopisteitä tulee lisää, kertoo Saana Ojala Pirkanmaan Jätehuollosta.

Kerätty poistotekstiili lajitellaan erilaisten kuitujen mukaan Nextiilissä ja jalostetaan kierrätyskuiduiksi Lounais-Suomen Jätehuollon käsittelylinjastolla Paimiossa. Kierrätyskuiduista voidaan valmistaa vaatteita tai muita tekstiilituotteita. 

Poistotekstiilin kierrätystä kehitetään parhaillaan Lounais-Suomen Jätehuollossa. Valmisteilla olevan jätelain mukaan poistotekstiilin lajittelu ja keräys aloitetaan Suomessa vuonna 2023.

Lue lisää valtakunnallisesta poistotekstiilin pilottihankkeesta

Näin lajittelet tekstiilit

  1. Myy tai lahjoita vaatteet ja muut kodin tekstiilit, jotka ovat ehjiä ja joita voi vielä käyttää.
  2. Tuo poistotekstiilin keräykseen tekstiilit, jotka ovat rikkinäisiä, mutta puhtaita. Keräykseen voi tuoda vaatteita (esimerkiksi paidat, housut, hameet ja takit) ja kodintekstiilejä (esimerkiksi pyyhkeet, lakanat ja verhot). Alusvaatteita tai sukkia ei oteta vastaan hygieniasyistä. Pakkaa tekstiilit muovipusseihin ja sulje pussit hyvin. Jos poistotekstiilin joukosta löytyy käyttöön sopivia vaatteita tai muita kodin tekstiilejä, ne voidaan poimia myyntiin Nextiilin myymälään tai kierrätyskeskuksiin. 
  3. Laita selvästi likaiset, märät ja homeiset tekstiilit sekajätteeseen. Sekajätteeseen laitetuista tekstiileistä saadaan myös ympäristöhyötyä, kun niistä tehdään Tammervoiman hyötyvoimalassa kaukolämpöä ja sähköä.

Rikkinäinen, mutta puhdas vaate on kierrätettävä poistotekstiili

Tähän mennessä poistotekstiili on ollut sekajätettä. Tavoitteena on, että poistotekstiiliä kierrätetään uusiomateriaaliksi, jota kierrätysteollisuus voi höydyntää. Lajitellusta poistotekstiilistä poistetaan ei-tekstiiliset osat kuten napit ja vetoketjut, minkä jälkeen tekstiilin rakenne avataan irtonaiseksi kuiduksi, jota kierrätysteollisuus voi hyödyntää tuotteiden valmistuksessa. Ideaalitilanteessa kuidusta tehdään lankaa ja kangasta.

Poistotekstiili on herkästi pilaantuva jätelaji, koska se sisältää runsaasti orgaanista materiaalia. Kosteana säilytetty tekstiili alkaa helposti haista tunkkaiselta ja lopulta se homehtuu. Tästä syystä poistotekstiilin keräykseen ei saa laittaa kosteita, homeisia tai vahvasti haisevia tekstiilejä. Pahimmillaan pilaantunut tekstiili pilaa ison määrän ympärillä olevia tekstiilejä. 

Ehjää vaatetta kannattaa käyttää pitkään

Tekstiilien tuotanto aiheuttaa runsaasti ympäristövaikutuksia, jotka moninkertaistuvat, kun tekstiilien määrät ovat suuria ja käyttöikä lyhyt. Esimerkiksi tuplaamalla vaatteiden nykyisen käyttöiän tekstiili- ja muotialan ilmastopäästöjä voidaan vähentää. Tämä on ympäristön kannalta paras ratkaisu, koska siinä ei heitetä hukkaan tekstiilien valmistukseen kuluneita resursseja.

Vaatteiden vastuullisuudesta voi lukea lisää Ekokumppanien verkkosivulta

Jos vaate on ehjä, puhdas ja käyttökelpoinen, joku voi vielä haluta sen käyttöönsä. Silloin vaate kannattaa myydä tai antaa uudelle omistajalle. Vaatteita ja muita tekstiilejä voi myydä kirpputoreilla tai ne voi lahjoittaa esimerkiksi ystäville tai hyväntekeväisyysjärjestöille. Myös yhteistyökumppanimme Nextiili Tampereen Lielahdessa ottaa vastaan käyttökelpoisia tekstiilejä ja myy sekä lahjoittaa niitä eteenpäin. Katso lisätietoa Nextiilistä

Tekstiiliteollisuuden ympäristövaikutukset

Tekstiiliteollisuuden arvioidaan olevan maailman toiseksi saastuttavin teollisuudenala öljyteollisuuden jälkeen. Tekstiiliteollisuus on suuri vedenkuluttaja. Esimerkiksi yhden t-paidan valmistukseen käytetään noin 2 700 litraa vettä. Puhtaan veden kulutuksen lisäksi ympäristöä rasittaa tekstiiliteollisuudesta syntyvät jätevedet, joiden puhdistus monissa tekstiiliä tuottavissa maissa on heikkoa.

Tekstiiliteollisuus käyttää pääasiassa uusiutumattomia materiaaleja, sisältäen tekstiilikuitujen valmistuksessa käytetyt öljyt, puuvillan kasvattamiseen käytetyt lannoitteet ja torjunta-aineet sekä tekstiilin tuotannossa käytettävät värjäys- ja viimeistelyaineet.