Siistiä kesää! | Pjhoy Siirry sisältöön

Siistiä kesää!

Kesä on vilkasta aikaa jätehuollossa. Monen paikkakunnan väkimäärä kasvaa ja mökeillä puuhastellessa myös jätettä syntyy. Jäteasemia ja jätepisteitä käytetään ahkerasti. Jätepisteiden tyhjennyksiä lisätään kesäaikaan ja pisteitä myös siivotaan normaalia tiheämmin.

Liity myös mökillä jätehuoltoon

Jätehuolto on kiinteistökohtainen palvelu, joten myös mökillä pitää olla jätehuolto järjestettynä. Jätteitä ei voi kuljettaa kaupunkiin. Mökillä jätehuoltoon liitytään vuosimaksuasiakkaaksi, jolloin käytössä on aluejätepisteverkosto. Myös oma jäteastia tai naapureiden yhteinen astia on hyvä vaihtoehto, jos tie kestää jäteauton. Tämä vaihtoehto tulee usein myös edullisemmaksi. Jätehuoltoon liitytään ottamalla meihin yhteyttä.

Aluejätepisteet ovat tarkoitettu ainoastaan vuosimaksuasiakkaiden päivittäisille jätteille eli sekajätepusseille. Sekajätteistä tehdään lämpöä ja sähköä Tammervoiman hyötyvoimalassa, Tampereella. Remonttijätteet, huonekalut, puutavara, metalliromut ja sähkölaitteet eivät kuulu jätepisteille, niiden oikea osoite on jäteasema. Katso kaikki jäteasemat

Pakkaa lajittelutaidot mökille mukaan

Mökille kannattaa pakata arjessa opitut lajittelutaidot mukaan. Kun lajittelet, jätteistäsi tulee uutta materiaalia. Vähennät luonnonvarojen käyttöä ja ilmastopäästöjä.

Lajitellut jätteet kannattaa laittaa esimerkiksi autonperään odottamaan seuraavaa kauppareissua. Muun muassa monen marketin pihasta löytyy ekopiste ja lähimmän pisteen voi tarkistaa karttapalvelusta www.kierrätys.info.

Ja biojätteet kuuluvat kompostiin – ruokajätteille tarvitaan kompostori, puutarhajätteet voi kompostoida aumassa tai kehikossa. Myös naapuruston yhteinen biokimppa on hyvä vaihtoehto, jos biojäteauto kulkee lähistöllä.

Mutta mihin jätteeseen kuuluu pumpuli, entäpä sipsipussi? Hakupalvelustamme www.lajittele.se löytyy tarkat lajitteluohjeet sadoille jätteille.

Pidetään ympäristö siistinä

Jokainen voi osaltaan auttaa jätepisteiden täyttymiseen lajittelemalla huolellisesti, tiivistämällä ja pakkaamalla jätteet sekä hyödyntämällä jäteasemapalveluja. On myös tärkeä muistaa, että roskapusseja ei jätetä astioiden ulkopuolelle eläinten ja tuulen leviteltäväksi. Yhdessä toimien ympäristö pysyy siistinä ja jätepisteillä on mukava asioida.

Kesäretki jäteasemalle

Remonttijätteet, huonekalut ja muut isot jätteet tulee viedä jäteasemalle tai jätekeskukseen. Monet jätteet, kuten metalliromut, kodin vaaralliset jätteet ja sähkölaitteet, otetaan jäteasemilla maksutta vastaan. Puu- ja sekajätteestä sekä kyllästetystä puusta menee maksu.

Jäteasemien lisäksi myös kuormurikaksikko Repe & Romu ottaa maksutta kyytiinsä kodin vaaralliset jätteet, metallit ja sähkölaitteet. Katso Repen & Romun aikataulu

Säännöllinen lietetyhjennys säästää

Pirkanmaan Jätehuollon alueella (lukuun ottamatta Nokiaa) sako- ja umpikaivolietteiden tyhjennykset tilataan asiakaspalvelustamme. Saostussäiliöiden ja pienpuhdistamojen lietteet on tyhjennettävä vähintään kerran vuodessa. Pelkkiä harmaavesilietteitä sisältävät säiliöt tulee tyhjentää vähintään kolmen vuoden välein. Säännöllisellä tyhjennyksellä varmistetaan jätevesijärjestelmän asianmukainen toimivuus ja pitkä käyttöikä.

Lietekaivot kannattaa laittaa säännölliseen tyhjennykseen, silloin hinta on edullisin. Katso lisätietoa ja hinnat

Muistathan myös huolehtia esteettömästä pääsystä kaivolle ja kaivon merkitsemisestä.