1–4 asunnon kiinteistöjen biojätteen lajitteluvelvoite | Pjhoy Siirry sisältöön

1–4 asunnon kiinteistöjen biojätteen lajitteluvelvoite

Biokimppa

Huom! Bioastioiden tilauksissa on ruuhkaa ja astian toimitus kestää normaalia pidempään. Tee tilaus vai kerran. Se otetaan vastaan ja saat sähköpostiisi kuittauksen, kun tilaus etenee.

Biojätteen lajitteluvelvoite laajenee koskemaan kaikkia asuinkiinteistöjä, myös vapaa-ajan asuntoja, yli 10 000 asukkaan keskustaajamassa Tampereella, Kangasalla, Lempäälässä, Nokialla, Pirkkalassa ja Ylöjärvellä 1.9.2023. 

Velvoitealue – kuuluuko kiinteistö velvoitteen piiriin?

Alueellisen jätehuoltoviranomaisen kartasta voit osoitehaulla tarkistaa kuuluuko kiinteistösi alueelle.

Mitä biojätteen lajitteluvelvoite tarkoittaa?

Biojätteen lajitteluvelvoitteen laajeneminen tarkoittaa sitä, että tietyllä alueella, 1–4 asunnon kiinteistöillä tulee jatkossa lajitella biojätteet erilliseen jäteastiaan.

Katso täältä infograafi (pdf) aiheesta.

Nyt on aika tilata biojäteastia

Biojäte on helppoa ja edullista lajitella biojäteastiaan. Nyt on aika tilata jäteastia Pirkanmaan Jätehuollolta, jotta ehdimme käsitellä tilaukset ja toimittaa astiat määräpäivään mennessä. Valitse seuraavista sinulle sopivampi vaihtoehto:

  1. Lähde biokimppaan naapurin kanssa (biokimpan tilauslomake)
  2. Tilaa oma biojäteastia (oman astian tilauslomake)

Sovi tyhjennysten aloitus haluamaasi ajankohtaan, kuitenkin viimeistään 1.9.2023. Biojäteastia toimitetaan sinulle mahdollisimman pian tilauksen jälkeen, vaikka tyhjennysten aloitus olisi sovittu myöhemmäksi. Tällä pyrimme välttämään astiatoimitusten ruuhkaa ja varmistamaan, että kaikilla, jotka ovat tilanneet biojäteastian ajoissa, on astia tyhjennysten alkaessa.

Biokimppa ja kimppakartta

Biokimppa on edullinen ja fiksu tapa lajitella biojätteet. Kaikki jäsenet saavat oman laskun. Jos kaveri biokimppaan on vielä hakusessa, koita kimppakarttaa.

Tutustu ja tilaa biokimppa täältä

Oma biojäteastia

Tilaa oma biojäteastia täältä

Voit myös tilata biojäteastian talviajaksi (loka-huhtikuu) ja kompostoida kesällä (touko-syyskuu). Muista tehdä kesäkompostoinnista kompostointi-ilmoitus.

Biojäteastian tyhjennys

Voit sopia tyhjennysten aloituksen haluamaasi ajankohtaan, kuitenkin viimeistään 1.9.2023. Pirkanmaan Jätehuolto tuo kiinteistöille maksutta biojäteastian. Tyhjennys maksaa kunnasta riippuen 4,42–6,68 euroa/kerta (140 l jäteastia). Tyhjennyshintaan sisältyy astian pesu kaksi kertaa vuodessa.

Talviaikana (loka-huhtikuu) biojäteastian tyhjennysväli voi olla korkeintaan neljä viikkoa ja kesällä (touko-syyskuu) kaksi viikkoa.

Sekajäteastian tyhjennysvälin muuttaminen

Kun lajittelet biojätteen, voit pidentää sekajäteastian tyhjennysvälin jopa kahdeksaan viikkoon. Muutos onnistuu Oma jätehuollossa tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme.

Kompostointi ja kompostointi-ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle 

Huomioithan, että biojätteen lajittelu biojäteastiaan ja biojätteen kompostointi ovat eri asioita. Kompostoinnissa biojäte käsitellään kiinteistön omassa (tai lähikiinteistöjen yhteisessä) kompostorissa. Kompostoinnin tuotteena syntyy multaa, joka hyödynnetään kiinteistöllä maanparannusaineena.

Jos kompostoit elintarvikebiojätettä eli keittiössä syntyvää biojätettä, varmista, että kompostoit jätehuoltomääräysten mukaisesti ja tee sitten kompostointi-ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle kahden kuukauden sisällä kompostoinnin aloittamisesta. Ohjeet jätehuoltomääräysten mukaiseen kompostointiin sekä ilmoituksen tekemiseen löydät jätehuoltoviranomaisen sivuilta. Kompostointi-ilmoituksen teet kätevimmin jätehuoltoviranomaisen sähköisessä asiointipalvelussa. Ilmoitus koskee kaikkia kiinteistöjä, myös vapaa-ajan asuntoja, koko Pirkanmaan Jätehuollon toimialueella.

Jos kompostoit ympärivuotisesti, sinulla ei tarvitse olla käytössäsi biojäteastiaa. Voit kuitenkin halutessasi tilata biojäteastian talviajaksi (loka-huhtikuu) ja kompostoida kesällä (touko-syyskuu).

Neuvot onnistuneeseen kompostointiin ja kompostin hoitoon saat kompostointisivulta ja kompostointioppaasta.

Huom! Kompostointi-ilmoitusta ei tarvitse tehdä, jos kompostoit vain puutarhajätettä tai kuivakäymäläjätettä. Huomaa myös, ettei biojätteen erilliskeräys tarkoita, että sinun tulisi aloittaa kompostointi. Voit sen sijaan tilata biojäteastian.

Katso infograafi kompostointi-ilmoituksesta

Usein kysytyt kysymykset biojätteen lajitteluvelvoitteesta

Täältä saat vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin biojätteen lajitteluvelvoitteesta Pirkanmaan Jätehuollon toimialueen kunnissa.

Lajitteluohjeita

Materiaalipankistamme voit ladata Kotipihan lajitteluohjeet.

Jätehuollon hinnat

Katso tästä jäteastioiden tyhjennysten hinnat.