Siirry sisältöön

1–4 asunnon kiinteistöjen biojätteen lajitteluvelvoite

Biokimppa

Biojätteen lajitteluvelvoite laajeni 1.9.2023 koskemaan kaikkia asuinkiinteistöjä, myös vapaa-ajan asuntoja, yli 10 000 asukkaan keskustaajamassa Tampereella, Kangasalla, Lempäälässä, Nokialla, Pirkkalassa ja Ylöjärvellä. 

Velvoitealue – kuuluuko kiinteistö velvoitteen piiriin?

Alueellisen jätehuoltoviranomaisen kartasta voit osoitehaulla tarkistaa kuuluuko kiinteistösi alueelle. Kartta päivittyy kerran vuodessa ja sitä ylläpitää Suomen ympäristökeskus.

Mitä biojätteen lajitteluvelvoite tarkoittaa?

Biojätteen lajitteluvelvoitteen laajeneminen tarkoittaa sitä, että tietyllä alueella, 1–4 asunnon kiinteistöillä tulee jatkossa lajitella biojätteet erilliseen jäteastiaan tai kompostoida ne kompostorissa (lue kompostoinnista alempaa lisää).

Katso täältä infograafi (pdf) aiheesta.

Nyt on aika tilata biojäteastia

Biojäte on helppoa ja edullista lajitella biojäteastiaan. Nyt on aika tilata jäteastia Pirkanmaan Jätehuollolta. Valitse seuraavista sinulle sopivampi vaihtoehto:

  1. Tilaa oma biojäteastia (oman astian tilauslomake)
  2. Perusta biokimppa naapurin kanssa (biokimpan perustamislomake)

Biojäteastia toimitetaan sinulle mahdollisimman pian tilauksen jälkeen. Toimituksissa on tällä hetkellä ruuhkaa.

Oma biojäteastia

Tilaa oma biojäteastia täältä

Voit myös tilata biojäteastian talviajaksi (loka-huhtikuu) ja kompostoida kesällä (touko-syyskuu). Muista tehdä kesäkompostoinnista kompostointi-ilmoitus.

Biokimppa ja kimppakartta

Tutustu ja tilaa biokimppa täältä. Huomaa, että kimppasopimus pitää tehdä kirjallisena, eikä sitä voi tehdä soittamalla asiakaspalveluun.

Biokimppa on edullinen ja fiksu tapa lajitella biojätteet. Kaikki jäsenet saavat oman laskun. Jos kaveri biokimppaan on vielä hakusessa, koita kimppakarttaa.

Biojäteastian tyhjennys

Pirkanmaan Jätehuolto tuo kiinteistöille maksutta biojäteastian. Tyhjennys maksaa kunnasta riippuen 4,11–6,11 euroa/kerta (140 l jäteastia). Tyhjennyshintaan sisältyy astian pesu kaksi kertaa vuodessa.

Talviaikana (loka-huhtikuu) biojäteastian tyhjennysväli voi olla korkeintaan neljä viikkoa ja kesällä (touko-syyskuu) kaksi viikkoa.

Sekajäteastian tyhjennysvälin muuttaminen

Kun lajittelet biojätteen, voit pidentää sekajäteastian tyhjennysvälin jopa kahdeksaan viikkoon. Muutos onnistuu Oma jätehuollossa tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme.

Kompostointi ja kompostointi-ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle 

Tee kompostointi-ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle tästä

Kompostointi-ilmoituksen teet kätevimmin jätehuoltoviranomaisen sähköisessä asiointipalvelussa (linkki yllä). Ilmoitus koskee kaikkia kiinteistöjä, myös vapaa-ajan asuntoja, koko Pirkanmaan Jätehuollon toimialueella eli seuraavissa kunnissa: Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala (Mouhijärvi ja Suodenniemi), Tampere, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi.

Huomioithan, että biojätteen lajittelu biojäteastiaan ja biojätteen kompostointi ovat eri asioita. Kompostoinnissa biojäte käsitellään kiinteistön omassa (tai lähikiinteistöjen yhteisessä) kompostorissa. Kompostoinnin tuotteena syntyy multaa, joka hyödynnetään kiinteistöllä maanparannusaineena.

Jos kompostoit elintarvikebiojätettä eli keittiössä syntyvää biojätettä, varmista, että kompostoit jätehuoltomääräysten mukaisesti ja tee sitten kompostointi-ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle kahden kuukauden sisällä kompostoinnin aloittamisesta. Ohjeet jätehuoltomääräysten mukaiseen kompostointiin sekä ilmoituksen tekemiseen löydät jätehuoltoviranomaisen sivuilta.

Jos kompostoit ympärivuotisesti, sinulla ei tarvitse olla käytössäsi biojäteastiaa. Voit kuitenkin halutessasi tilata biojäteastian talviajaksi (loka-huhtikuu) ja kompostoida kesällä (touko-syyskuu).

Neuvot onnistuneeseen kompostointiin ja kompostin hoitoon saat kompostointisivulta ja kompostointioppaasta.

Huom! Kompostointi-ilmoitusta ei tarvitse tehdä, jos kompostoit vain puutarhajätettä tai kuivakäymäläjätettä. Huomaa myös, ettei biojätteen erilliskeräys tarkoita, että sinun tulisi aloittaa kompostointi. Voit sen sijaan tilata biojäteastian.

Usein kysytyt kysymykset biojätteen kompostoinnista ja kompostointi-ilmoituksesta

Katso infograafi kompostointi-ilmoituksesta

Usein kysytyt kysymykset biojätteen lajitteluvelvoitteesta

Täältä saat vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin biojätteen lajitteluvelvoitteesta Pirkanmaan Jätehuollon toimialueen kunnissa.

Lajitteluohjeita

Materiaalipankistamme voit ladata Kotipihan lajitteluohjeet.

Jätehuollon hinnat

Katso tästä jäteastioiden tyhjennysten hinnat.