1–4 asunnon kiinteistöjen biojätteen erilliskeräys | Pjhoy Siirry sisältöön

1–4 asunnon kiinteistöjen biojätteen erilliskeräys

Biokimppa

Aikataulu ja ohjeita

Biojätteen keräysvelvoite laajenee koskemaan kaikkia asuinkiinteistöjä, myös vapaa-ajan asuntoja, yli 10 000 asukkaan keskustaajamassa Tampereella, Kangasalla, Lempäälässä, Nokialla, Pirkkalassa ja Ylöjärvellä 1.9.2023. 

Alueellisen jätehuoltoviranomaisen kartasta voit osoitehaulla tarkistaa kuuluuko kiinteistösi alueelle.

Mitä tämä tarkoittaa?

Biojätteen keräysvelvoitteen laajeneminen tarkoittaa sitä, että 1–4 asunnon kiinteistöillä tulee jatkossa lajitella biojätteet. 

Helpoiten teet sen liittymällä biojätteen erilliskeräykseen:

  1. Lähde biokimppaan naapurin kanssa
  2. Tilaa oma biojäteastia 

Huolehdi tilaus ajoissa

Tilaa biokimppa eli yhteinen biojäteastia naapurin kanssa tai oma biojäteastia nyt ja sovi tyhjennysten aloitus haluamaasi ajankohtaan, kuitenkin viimeistään 1.9.2023.

Lue lisää ja tilaa biokimppa täällä.

Voit tilata oman biojäteastian täällä.

Voit myös tilata biojäteastian talviaikaa (loka-huhtikuu) varten ja kompostoida kesällä (touko-syyskuu). Muista tehdä kesäkompostoinnista kompostointi-ilmoitus.

Biojäteastian tyhjennys

Voit sopia tyhjennysten aloituksen haluamaasi ajankohtaan, kuitenkin viimeistään 1.9.2023. Pirkanmaan Jätehuolto tuo kiinteistöille maksutta biojäteastian. Tyhjennys maksaa reilu neljä euroa/kerta (140 l jäteastia, vuoden 2022 hinnat). Tyhjennyshintaan sisältyy astian pesu kaksi kertaa vuodessa.

Talviaikana (loka-huhtikuu) biojäteastian tyhjennysväli voi olla korkeintaan neljä viikkoa ja kesällä (touko-syyskuu) kaksi viikkoa. Kun lajittelet biojätteen, voit pidentää sekajäteastian tyhjennysvälin jopa kahdeksaan viikkoon. Muutos onnistuu Oma jätehuollossa tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme.

Kompostointi ja kompostointi-ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle 

Jos kompostoit elintarvikebiojätettä eli keittiössä syntyvää biojätettä, varmista, että kompostoit jätehuoltomääräysten mukaisesti ja tee sitten kompostointi-ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle 31.12.2022 mennessä. Ohjeet jätehuoltomääräysten mukaiseen kompostointiin sekä ilmoituksen tekemiseen löydät jätehuoltoviranomaisen sivuilta. Voit tehdä ilmoituksen suoraan jätehuoltoviranomaisen sähköisessä asiointipalvelussa tai soittaa heidän neuvontapuhelimeensa 040 724 4325, joka palvelee tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin kello 9.30-15.00.

Ilmoitus koskee kaikkia kiinteistöjä, myös vapaa-ajan asuntoja, koko Pirkanmaan Jätehuollon toimialueella. Voit myös tilata biojäteastian talviaikaa (loka-huhtikuu) varten ja kompostoida kesällä (touko-syyskuu).

Neuvot onnistuneeseen kompostointiin ja kompostin hoitoon saat kompostointisivulta ja kompostointioppaasta.

Huom! Kompostointi-ilmoitusta ei tarvitse tehdä, jos kompostoit vain puutarhajätettä tai kuivakäymäläjätettä. Jos aloitat elintarvikebiojätteiden kompostoinnin vuonna 2023 tai sen jälkeen, ilmoita siitä aloittaessasi jätehuoltoviranomaiselle. Huomaa myös, ettei biojätteen erilliskeräys tarkoita, että sinun tulisi aloittaa kompostointi. Voit sen sijaan tilata biojäteastian.

Lajitteluohjeita

Materiaalipankistamme voit ladata Kotipihan lajitteluohjeet.

Jätehuollon hinnat

Katso tästä vuoden 2022 jäteastioiden tyhjennysten hinnat.

Täältä näet alueellisen jätehuoltolautakunnan asettamat taksaesitykset vuodelle 2023.