Siirry sisältöön

Aloita biojätteen lajittelu kimpassa

Biojätteen lajittelu naapureiden kanssa yhteiseen jäteastiaan on omakotiasujalle edullista ja kätevää

Biokimpassa

  • Biojätteen tyhjennyshinta on edullinen.
  • Kustannukset jaetaan osallistujien kesken, ja jokainen saa oman laskun.
  • Tuomme maksutta biojäteastian kimpan käyttöön.
  • Pienellä lajittelutyöllä teet ison ympäristöteon. Biojätteet lajittelemalla olet mukana muuttamassa maailmaa!

Lue juttu biokimpasta

Yhteisen biojäteastian tyhjennys voi maksaa vain vähän päälle euron!

Naapurit voivat perustaa biokimpan eli hankkia yhteisen biojäteastian. Kimpassa jäteastian tyhjennysmaksu jaetaan kaikkien osallistujien kesken. Kimppa sopii niin omakotiasujille kuin kesämökkiläisillekin, jotka voivat sopia tyhjennyksen vaikka vain kesäajaksi.

Tässä esimerkki: 240 litran biojäteastian tyhjennys Tampereella maksaa 4,78 euroa/kerta. Jos kimpassa on neljä osallistujaa, jokainen osallistuja maksaa 1,19 euroa biojäteastian tyhjennyksestä. Jos pienempi, 140 litrainen jäteastia riittää, tyhjennyksen hinta on 1,03 euroa/osallistuja. Biojäteastia tyhjennetään kesäaikaan vähintään kahden viikon välein. Talviaikana tyhjennysvälin voi pidentää neljään viikkoon.

Katso kaikki tyhjennyshinnat

Kimpasta tehdään sopimus

Yhteisestä biojäteastiasta tehdään kaikkien osallistujien kesken sopimus, ja jokainen osallistuja saa oman laskun. Me täältä Pirkanmaan Jätehuollosta toimitamme maksuttoman jäteastian sovitulle paikalle.

Näin biokimppa perustetaan

  1. Varmista asiakaspalvelustamme, kerätäänkö biojätettä jo asuinalueellasi.
  2. Sovi kimpasta yhden tai useamman naapurin kanssa.
  3. Miettikää yhdessä jäteastialle sopiva paikka, tyhjennysväli ja lajittelun aloitusajankohta. Asiakaspalvelumme auttaa tässä!
  4. Täytä tämä kimppasopimus ja lähetä se meille. Huomaa, että kimppasopimus pitää tehdä kirjallisena, eikä sitä voi tehdä soittamalla asiakaspalveluun.
  5. Tutustu biojätteen lajitteluohjeisiin

Biojätteen lajittelu laajeni taajamissa 1.9.2023

Biojätteen lajittelun velvoite laajeni 1.9.2023 koskemaan kaikkia asuinkiinteistöjä, myös vapaa-ajan kiinteistöjä Tampereen seudun yli 10 000 asukkaan keskustaajamassa. Käytännössä muutos koskee näitä kuntia: Kangasala, Lempäälä, Nokia, Pirkkala, Tampere ja Ylöjärvi. Tarkempi karttarajaus on alueellisen jätehuoltoviranomaisen verkkosivuilla. Suomen ympäristökeskus päivittää vuosittain taajaman karttarajauksen. Kartasta voit osoitteella tarkistaa, kuuluuko kiinteistösi alueelle.

Olemme lähettäneet kirjeet niille kiinteistöille, joita muutos koskee.

Vaihtoehtona biojätekeräykselle on asianmukainen kompostointi. Lue lisätietoa alueelliselle jätehuoltoviranomaiselle tehtävästä kompostointi-ilmoituksesta.

Löydä kaveri kimppakartalta!

Tule mukaan kimppakartalle, jos etsit biokimppaa, johon liittyä tai jos etsit jo perustamaasi kimppaan lisää jäseniä. Voit myös ilmoittaa haluavasi perustaa uuden biokimpan. Huomaa, ettei kimppaa voi perustaa kartalla, katso kimpan perustamisohjeet alempaa.

Tutustu kimppakarttaan

Kartan keskellä kolme henkilöä biojäteastian ympärillä.

Mitä biojätteestä tehdään?

Biolaitoksemme Biomylly toimii Nokian Koukkujärvellä. Siellä biojätteestä tehdään ympäristöystävällistä ja täysin paikallista liikennepolttoainetta BIG-biokaasua sekä luomuravinteita puhtaan kotimaisen ruuan viljelyyn.