Siirry sisältöön

Kierrätetään tää -kampanja kannustaa nuoria aikuisia lajittelemaan jätteensä

Kaksi nuorta aikuista biopussit kädessään

Kierrätetään tää / We will sort this -kampanja pyöräytettiin käyntiin elokuussa. Ympäristötekoja tarvitaan tulevaisuudessa yhä enemmän ja jokainen oikein lajiteltu jäte on voitto sekä luonnolle että ihmisille.

Tuttu tapa vai hämärä homma?

Lapsuudenkodin lajittelutottumukset ovat vaihtelevia. Joissain perheissä ei lajitella mitään erikseen, kun taas joissain kodeissa kaikki jätteet laitetaan oikeisiin keräysastioihin. 

Valinta on nuorella itsellään.

Kun nuori muuttaa ensimmäisen kerran omilleen, hänellä on mahdollisuus luoda uudenlaiset tavat tai säilyttää lapsuudenkodissa opittuja hyviä (tai ei niin hyviä) rutiineja. Valinta on nuorella itsellään.

Kierrätetään tää -kampanja kannustaa nuoria aikuisia valitsemaan lajittelun.

Miksi lajitella?

Vaikka asuisi yksin tai tuntuu, ettei jätteitä kotona juuri synny, hyvin harva meistä pystyy elämään lähes jätteettömästi. Elintarvikkeet ja noutoruoka ovat pakkauksissa, hedelmät kuoritaan ja ruokahävikkiäkin syntyy. 

Jos esimerkiksi kaikki yksin asuvat lajittelisivat suurimman osan jätteistään oikein, syntyisi pienistä määristä iso kasa oikein lajiteltua jätettä.

Banaaninkuoret-piirros

Miksi lajittelu sitten on niin tärkeää? Suuri osa jätteistä on itse asiassa raaka-ainetta. Oikein lajiteltuna saamme materiaalit kiertämään ja neitseellisten raaka-aineiden tarve vähenee. 

Lajittellusta biojätteestä tehdään Pirkanmaan Jätehuollon Biomyllyssä ympäristöystävällistä, uusiutuvaa polttoainetta. BIG-biokaasulla ajaa osa jäteautoistakin. Näin kahvinporot ja banaaninkuoret vähentävät liikenteen kasvihuonekaasupäästöjä. Biojätteistä tehdään myös lannoitteita kotimaisen ruuan viljelyyn. Ravinteet kiertoon!

Hyvin harva meistä pystyy elämään lähes jätteettömästi.

Lajitellusta lasista ja kartongista saadaan uusia pakkausmateriaaleja ja uusiomuovista esimerkiksi jätesäkkejä ja ämpäreitä.

Tee valinta

Ilmastokriisi ei ratkea pelkkien toiveiden voimalla. Yhteisellä matkallamme kohti kestävää kiertotaloutta jokaisen teoilla on merkitystä. Sinä voit päättää, että olet osa ratkaisua ja lajittelet jätteesi oikein. Me Pirkanmaan Jätehuollossa huolehdimme, että ne hyödynnetään parhaalla mahdollisella tavalla.

Kierrätetään tää! We will sort this!

Kolme henkilöä juttelee taloyhtiön pihassa

Tutustu kampanjaan

Emmi Poutanen

Emmi Poutanen

viestintäasiantuntija
puh. 050 4796 790