Siirry sisältöön

Miksi mainostan biokimppaa koko vuoden ajan?

Ja ehkä vielä seuraavanakin vuonna…

Jonakin päivänä jokaisessa pirkanmaalaisessa kodissa lajitellaan biojätteet, biojätteen kierrätysprosentti on 100 ja biojätteestä saatavaa BIG-biokaasua on paljon tankattavaksi kaasuautoihin. Siinä se on – tulevaisuuden unelmatilanne. Nyt se ehkä tuntuu saavuttamattomalta, mutta sitä kohti mentäessä jokainen lajiteltu perunankuori ja teepussi lasketaan. 

Tänä vuonna laskemme Pirkanmaan Jätehuollossa myös biokimppojen määrää, koska haluamme niitä lisää. Uskomme vilpittömästi, että biokimppa on oikein hyvä ja fiksu vaihtoehto biojätteen lajitteluun. Se on myös edullinen.

Biokimpassa naapureilla on yhteinen biojäteastia, jonka tyhjentämisen kustannukset jaetaan. Tämä toimii erityisesti omakotitaloasujille, mutta voivat taloyhtiötkin perustaa kimpan. 

Ja koska mielessäni siintävä unelmatilannekin vaatii paljon lajittelua, haluan viestinnän ammattilaisena tehdä parhaani ja kannustaa: Tahdon teidät biokimppaan! Olen sitkeä ja kampanjoin, mainostan, tiedotan ja uutisoin vielä silloinkin, kun jo kuvittelen, että kaikki pirkanmaalaiset ovat biokimpasta kaiken kuulleet ja nähneet.

Puhu naapurisi mukaan

Onneksi minun ei viestijänä tarvitse biokimpan hyviä puolia keksimällä keksiä:
Kimppa on edullinen, koska jäteastian tyhjennyksen hinta jaetaan. Kimppa on tehokas, koska jäteastia täyttyy varmemmin. Ja mitä enemmän astiassa on biojätettä, sen ympäristöystävällisempää on hakea se isolla jäteautolla.

Yksi haastekin biokimpassa on: miten saisi naapurin innostumaan yhteisestä bioastiasta. Onneksi voin tässäkin vähän auttaa ja tarjota avuksi napakan hissipuheen:

“Moro naapuri! Pitäis sitä biojätettä alkaa lajittelemaan. Mitäs mieltä olet, jos perustettaisiin biokimppa? Se on edullisempi kuin oma astia ja heittämällä helpompi vaihtoehto kuin kompostointi. Eikä tarvitse perustamisen jälkeen sitä sen enempää miettiä, kun kustannus jaetaan ja kaikille tulee oma lasku. Voidaan sopia, kumman pihassa se bioastia sitten on. Ja kimpan voi tilata netistä pjhoy.fi/biokimppa.”

P.S. Biojätteen erilliskeräys alkaa 1.9.2023 toimialueemme kaikilla asuinkiinteistöillä yli 10 000 asukkaan taajamissa. 

Marika Vanhatalo

Marika Vanhatalo

viestintäasiantuntija
Pirkanmaan Jätehuolto