Siirry sisältöön

Mitä poistotekstiili on ja miten se lajitellaan?

Hyvät päälle ja loput kiertoon!

Poistotekstiiliin voit lajitella tekstiilit, jotka ovat käyttökelvottomia, mutta kuivia, puhtaita ja hajuttomia. Ehjät ja käyttökelpoiset vaatteet ja tekstiilit kannattaa viedä kirppareille ja kierrätyskeskuksiin, keräyslaatikoihin tai vaatteiden vaihtotapahtumiin.

Poistotekstiilin keräykseen voit tuoda

  • paidat, housut, hameet ja takit
  • pyyhkeet, lakanat, verhot ja pöytäliinat

Pakkaa poistotekstiilit muovikassiin (maksimikoko noin 30 litraa) ja sulje se hyvin.

Poistotekstiilin keräykseen eivät kuulu alusvaatteet, sukat, sukkahousut, laukut, vyöt, kengät, matot, tyynyt, peitot, pehmusteet, pehmolelut sekä kaikki likaiset, märät, homeiset ja voimakkaasti haisevat tekstiilit. Nämä kaikki ovat sekajätettä.

Poistotekstiilin lajittelussa ja käsittelyssä pitää huomioida erilaisia asioita kuin muiden jätelajien kohdalla. Tekstiilimateriaalit eivät saa kastua tai muuten pilaantua käsittelyketjun aikana, koska kosteus ja lika heikentävät kierrätettävän kuitumateriaalin laatua sekä käsityövaltaisen lajittelutoiminnan työturvallisuutta.

Keräyksen ulkopuolelle on jätetty hygieniasyistä alusvaatteet, sukkahousut, sukat sekä uimapuvut ja -asut. Homeiset, tekstiilituholaisia sisältävät tai vahvasti haisevat tekstiilit on ohjattu pois keräyksestä, sillä ne pilaavat helposti myös muun käyttökelpoisen tekstiilin keräyksen aikana.

Tällä hetkellä ei ole olemassa kierrätysratkaisua kenkien, laukkujen, vöiden, tyynyjen, peittojen, pehmusteiden tai pehmoeläimien kierrättämiseksi, joten myös nämä edellä mainitut asiat on jätetty poistotekstiilikeräyksen ulkopuolelle.

Minne voin tuoda poistotekstiiliä?

Voit tuoda poistotekstiiliä kaksi muovipussillista kerralla näihin keräyspaikkoihin.

Mitä poistotekstiilistä tehdään?

Pirkanmaalla kerätty poistotekstiili lajitellaan erilaisten kuitujen mukaan Tampereen Nextiilissä ja jalostetaan kierrätyskuiduiksi Lounais-Suomen Jätehuollon käsittelylinjastolla Paimiossa. Kierrätyskuiduista voidaan valmistaa vaatteita tai muita tekstiilituotteita.