Asukkaat innostuivat muovinkeräyksestä Orivedellä | Pjhoy Siirry sisältöön

Asukkaat innostuivat muovinkeräyksestä Orivedellä

Orivedellä saa viedä kaikki kodin puhtaat muovijätteet samaan keräysastiaan, oli kyseessä sitten rikkinäinen ämpäri tai tyhjä leipäpussi. Vain rakennusjäte, maatalouden muovit ja sähkölaitteet on rajattu keräyksen ulkopuolelle, vaikka ne sisältäisivätkin pääosin muovia.

Pirkanmaan Jätehuollon ja Suomen Uusiomuovin puolitoista vuotta kestävä muovinkeräyskokeilu alkoi kesällä 2019. Tavoitteena on selvittää voitaisiinko kotitalousmuovien kierrätysastetta nostaa, jos asukas saisi laittaa kaiken muovin samaan astiaan. Pilottitutkimuksella otetaan selvää minkälainen on keräykseen päätyvän muovin koostumus, arvioidaan minkälaista esikäsittelyä ja lajittelua se vaatii ja ylipäätään katsotaan onko kertyvän muovijätteen kierrätykselle olemassa tekniset edellytykset.

Pirkanmaan Jätehuolto valitsi Oriveden taajamasta yli sata taloyhtiötä, jotka saivat maksutta muovinkeräysastian ja sen tyhjennyksen vuoden 2020 loppuun asti. Lisäksi Oriveden jäteasemalla otetaan sekalaiset muovijätteet maksutta vastaan kaikilta alueen asukkailta.  

Roskapussi laihtui

As Oy Oriveden Rovastinkangas on viiden asunnon rivitaloyhtiö, joka ilmoittautui heti ensimmäisten joukossa mukaan kokeiluun. Ekologinen asuminen on asukkaille tärkeää.

– Osallistumme tähän kokeiluun, sillä haluamme kierrättää kaiken mahdollisen jätteen. On kiinnostavaa nähdä onko nyt kertyvä muovijäte sellaista mitä voidaan hyödyntää uusien tuotteiden materiaalina, talon asukas ja taloyhtiön isännöitsijä Sari Tappura sanoo.

Toiveissamme on myös saada sekajätteen määrää pienemmäksi ja sitä kautta säästöä jätehuoltokuluihin. Tässä todennäköisesti onnistutaan, sillä muovinkeräykseen näyttäisi menevän noin puolet siitä määrästä mikä aiemmin päätyi sekajäteastiaan.

Myös taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Antero Kuha on huomannut, että roskapussi on laihtunut muovinkeräyksen myötä.

– On hyvä, että tätä pääsee kukin nyt itse kokeilemaan ja näkee minkälaista hommaa se on. Itse en ole kokenut lajittelua ollenkaan hankalaksi, koska keräysastiaan voi laittaa melkein kaikki muovit. Remonttihommissa syntyvän muovijätteen olen vienyt sekajätteeseen.

Antero Kuha ja Sari Tappura ilahtuivat, kun heidän taloyhtiönsä pääsi mukaan muovinkeräyskokeiluun.

Likaiset muovit ovat sekajätettä

Asukkaat kiittelevät selkeitä ja helppoja ohjeita, jotka kertovat mitä muovinkeräysastiaan saa ja mitä ei saa laittaa. Keräykseen huolitaan kotitalouksien muovi eli esimerkiksi elintarvikepakkaukset ja huonokuntoiset muovituotteet kuten lelut ja astiat. Itselle turhaksi käyneet, mutta hyväkuntoiset käyttötavarat on fiksumpaa antaa eteenpäin kuin heittää jäteastiaan.

– Siitä olen muita asukkaita muistuttanut, että likaisen muovipakkauksen puhdistamiseen ei kannata käyttää ainakaan kovin paljon lämmintä vettä, tai se ekologisuusidea menee sitten siinä. Likaiset muovit kuuluvat sekajätteeseen, Sari Tappura sanoo.

Sekin Orivedellä ymmärretään, että ympäristöä ajatteleva kuluttaja ostaa vain mitä tarvitsee eli ei tuota turhaa jätettä.

– Yritän myös ostaa mahdollisimman vähän pakattuja tuotteita ja käyttää pakkauksia uudestaan. Esimerkiksi raejuustopurkkeihin laitan ruuantähteitä tai käytän niitä eväsrasiana niin kauan, kun pysyvät ehjinä, Tappura mainitsee.

Muovipakkausten keräys taloyhtiöissä Muovipakkausten lajittelu

I Love Muovi – lajittelu on ratkaisu

Pirkanmaan Jätehuolto osallistui Yle:n I love muovi -kampanjaan huhtikuussa 2019. 

I love muovin tarkoituksena oli avata pakkausmuovin lajittelua ja tehdä siitä yksinkertaista ja hauskaa sekä rohkaista lajitteluun. Yksittäisten ihmisten pienistä lajitteluteoista syntyy suuri yhteisvaikutus. 

Kampanja näkyi Yle:n kanavissa monipuolisena sisältönä ja kamera kiersi Tampereella, Lahdessa, Vaasassa, Joensuussa sekä Oulussa. Paikkakunnilla myös kilpailtiin leikkimielisesti siitä, mikä kaupungeista lajittelee eniten kierrätettävää pakkausmuovia. Pirkanmaan Jätehuolto sijoittui kisassa kolmanneksi. Pakkauksia kerättiin mm. Elokuvateatteri Niagarassa sisäänpääsymaksun sijaan sekä Marttojen Pullaa ja pakkauksia -tapahtumassa.

Tampereen päätapahtuma järjestettiin Keskustorilla. Tapahtumassa oli mukana mm. Yle, Sambakoulu Roseira ja Pikku Kakkosen Veera. Torilla nähtiin lisäksi muovipakkauskeräykseen valjastettu jäteauto Aila, joka kiersi kahtena päivänä myös kuormurikaksikko Repen ja Romun matkassa.

Mukaan kotiin sai kierrätysmuoviämpärin, kun toi muovipakkauksia Aila-auton kyytiin.