Nokian Koukkujärvelle valmistunut uusi biolaitoksemme, Biomylly, on alkanut jauhaa pirkanmaalaisten biojätteitä. Ensimmäinen kuorma saapui laitokselle heinäkuussa 2021.
Biojätteistä saadaan aiempaa kompostointikäsittelyä merkittävämmät ympäristöhyödyt. Biomyllyssä tuotetaan uusiutuvaa, paikallista BIG-biokaasua sekä lannoitteita, jotka kelpaavat jopa luomutuotantoon. Yhdestä 2 kilon biojätepussista tuotetaan kaasua 4 kilometrin ajoon henkilöautolla ja ravinteita 400 gramman ruisleipään. Biomyllyn vuosittain tuottamalla biokaasulla ajaisi 1000 kertaa maapallon ympäri.
Biomyllyssä käsitellään 17 kunnan biojätteet sekä Nokian jätevedenpuhdistamolta tulevat lietteet.
Biojäte ja lietteet käsitellään laitoksessa omilla linjoillaan, mikä mahdollistaa biojätteiden jatkojalostamisen lannoitteeksi, ja typen ja fosforin korkeatasoisen ravinnekierron. Kaksilinjainen laitos on ainutlaatuinen Suomessa, kertoo Pirkanmaan Jätehuollon toimitusjohtaja Harri Kallio.
Biomyllyssä tuotettava BIG-biokaasu on paikallista, uusiutuvaa ja vähäpäästöistä energiaa. Biokaasun käyttö vähentää liikenteen kasvihuonekaasupäästöjä jopa 90 %. Jätekuljetuksiamme on hoitamassa maaliskuulla 2022 kaasukäyttöisiä jäteautoja jo viisitoista. Kaikkien 40 jäteauton päivittäminen kaasukäyttöisiksi pienentää jätekuljetuksista aiheutuvia päästöjä noin 1900 hiilidioksiditonnia vuodessa.
Biomyllyn viereen on rakennettu BIG-tankkausasema, jossa biokaasua voivat tankata sekä jäteautot että yksityiset kuluttajat. Toinen asema on suunnitteilla valtatie 9 varrelle Tarastenjärvelle. BIG-biokaasuverkosto ulottuu rannikolta Itä-Suomeen, sillä BIG-kaasuperheeseen kuuluvat myös kunnalliset jäteyhtiöt Etelä-Karjalan Jätehuolto sekä Stormossen.