Jätteitä noudetaan jatkossa yhä useamman asuinkiinteistön pihalta
Alueellinen jätehuoltolautakunta on päättänyt 7.2.2024, että kiinteistökohtaisen jätekeräyksen aluetta laajennetaan. Tämä tarkoittaa sitä, että jätehuoltopalvelut tulevat lähemmäs asukasta, kun yhä useammalle asuinkiinteistölle tuodaan asukkaan käyttöön oma sekajäteastia tai naapurien yhteinen jäteastia eli kimppa-astia.
Biojätteen lajitteluvelvoitealueella sijaitsevilla kiinteistöllä pitää olla käytössä sekajäteastian lisäksi biojäteastia tai kompostori.
Muutostyö etenee kunnissa vuosina 2024–2029.
Aikataulu ja alueet
Sekajäteastioita toimitetaan:
-
- Biojätteen lajitteluvelvoitealueella, yli 10 000 asukkaan keskustaajamassa sijaitsevat kiinteistöt 31.12.2024 mennessä;
-
- Tampere, Lempäälä ja Pirkkala 31.12.2025 mennessä;
-
- Kangasala ja Ylöjärvi 31.12.2026 mennessä;
-
- Orivesi, Juupajoki, Ruovesi ja Vesilahti 31.12.2027 mennessä;
-
- Ikaalinen, Parkano, Mänttä-Vilppula ja Sastamala (ent. Mouhijärvi) 31.12.2028 mennessä;
-
- Virrat, Pälkäne ja Nokia 31.12.2029 mennessä
Tarkista kartasta, kuuluuko kiinteistösi uudelle alueelle. Syötä kartalle kiinteistösi osoite. Klikkaamalla kartan aluetta näet, milloin muutos on alueella ajankohtainen.
Vuonna 2024 vuorossa on Tampereen seudun keskustaajama
Vuoden 2024 alussa tiedotimme kirjeillä asukkaita, joilla on kiinteistö Tampereen seudun keskustaajamassa, johon kuuluu alueita Tampereelta, Kangasalta, Lempäälästä, Nokialta, Pirkkalasta ja Ylöjärveltä. Alueen kiinteistöille tulee käyttöön sekajäteastian lisäksi biojäteastia (tai asukkaan hankkima kompostori), koska alueella on voimassa biojätteen lajitteluvelvoite. Katso tästä Tampereen seudun keskustaajama-alue.
Asukkaan vaihtoehdot sekajätteiden keräykseen
Kun kiinteistösi tulee kiinteistökohtaisen jätekeräyksen piiriin, aluejätepisteen käyttösi loppuu ja voit joko:
- perustaa naapurin kanssa jätekimpan eli tilata yhteisen sekajäteastian
- tilata sekajäteastian vain omaan käyttöösi.
Asukkaan vaihtoehdot biojätteen lajitteluun
Jos kiinteistösi sijaitsee biojätteen lajitteluvelvoitealueella, pitää sinun lajitella biojäte erikseen. Biojätteen voit lajitella joko:
- kimppa-astiaan naapurisi kanssa
- biojäteastiaan, joka on vain omassa käytössäsi
- itse hankkimaasi kompostoriin, joka on jätehuoltomääräysten mukainen. Muista tehdä kompostointi-ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle.
Jäteastioiden tilausohjeet ja kimpan perustamisohjeet
-
- Tilaa sekajäteastia tai biojäteastia omaan käyttöösi Oma Jätehuolto -palvelussa. Kirjaudu sisään käyttäen asiakasnumeroa ja laskun numeroa/salasanaa. Voit käyttää myös lietepalvelun laskua. Siirry kohtaan ”Tilaa uusi tyhjennyspalvelu”, josta pääset tilaamaan haluamasi jäteastiat ja valitsemaan sopivan tyhjennysvälin. Tyhjennysväliä voi tarvittaessa muuttaa myöhemmin. Voit myös kysyä apua asiakaspalvelustamme esim. chatin kautta. Tästä Oma jätehuoltoon.
-
- Jätekimppa perustetaan verkkolomakkeella. Kimpan osallistujien käyttöön tulee yhteinen jäteastia. Katso tarkemmat tilausohjeet täältä!
Ohjeita jäteastian käyttöön
Etsi jäteastialle sopiva paikka
Jäteastian pitää sijaita tasaisessa paikassa, jonne jäteautolla voi ajaa esteettömästi ja turvallisesti.
Päätä jäteastian tyhjennysväli
Saat valita sinulle sopivan jäteastian tyhjennysvälin. Saat tarvittaessa apua asiakaspalvelustamme.
-
- Jos kotitalouden sekajätteen määrä on vähäinen, sekajäteastia voidaan tyhjentää harvimmillaan 4 viikon välein. Sekajäteastian tyhjennysväliksi voidaan sopia tarvittaessa 8 viikkoa, jos kiinteistöllä on käytössä biojäteastia tai biojätteet kompostoidaan.
-
- Biojäteastia pitää tyhjentää kesällä (touko-syyskuu) vähintään 2 viikon välein. Talviaikana (loka-huhtikuu) biojäteastian tyhjennysväliksi voidaan sopia myös 4 viikkoa.
-
- Vapaa-ajan asuntojen jäteastioiden tyhjennykset voi sopia sille ajalle, kun vapaa-ajan asunto on käytössä (esim. toukokuu-syyskuu). Jäteastioita ei käydä tyhjentämässä, kun kiinteistö ei ole käytössä (esim. lokakuu-huhtikuu).
Palvelun hinta
Sekajäteastian tyhjennyksen hinta
Jätehuollon palvelutasosi nousee, kun sekajätteet haetaan kiinteistöltäsi. Palvelun hinta taas laskee useimmilla asukkailla.
- Esimerkki, vapaa-ajan asunto, jossa lajitellaan biojäte erikseen:Aluejätepisteen käyttäjä, jolla on vapaa-ajan asunto biojätteen lajitteluvelvoitealueella (eli lajittelee biojätteen erikseen) maksaa aluejätepisteen käytöstä Tampereella vuodessa 79,76 euroa.
- Kiinteistön pihassa sijaitsevan 140 litraisen, omassa käytössä olevan sekajäteastian tyhjentäminen maksaa Tampereella 5,51 euroa/kerta. Jos vapaa-ajan asunto on käytössä touko-lokakuun ajan ja sekajätteen tyhjennysväli on 4 viikkoa, tulee tyhjennysmaksuksi vuodessa noin 33 euroa. Säästö on noin 46 euroa vuodessa.
- Esimerkki, vakinainen asuinkiinteistö: Aluejätepisteen käyttäjä, joka asuu vakinaisessa asuinkiinteistössä/huoneistossa, eikä lajittele biojätettä erikseen, maksaa aluejätepisteen käytöstä Tampereella vuodessa 153,98 euroa.
- Kiinteistön pihassa sijaitsevan 140 litraisen, omassa käytössä olevan sekajäteastian tyhjentäminen maksaa Tampereella 5,51 euroa/kerta. Jos sekajätteen tyhjennysväli on 4 viikkoa, tulee tyhjennysmaksuksi vuodessa 71,63 euroa. Säästö on 82,35 euroa vuodessa.
Biojäteastian tyhjennyshinta
Yhden 140 litraisen biojäteastian tyhjennys maksaa vähän yli neljä euroa/kerta.
Mitä jätteistä tehdään?
Biojäteastiaan lajitellut biojätteet hyödynnetään Nokian Koukkujärven biolaitoksessa, Biomyllyssä. Siitä tehdään paikallista, uusiutuvaa ja vähäpäästöistä liikennepolttoainetta, BIG-biokaasua, ja saadaan talteen ravinteita kotimaisen ruuan viljelyyn.
Sekajätteestä tuotetaan Tammervoimassa Tampereella kaukolämpöä ja sähköä.
Minne loput jätteet viedään?
Suuret jätteet, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet viedään jatkossakin jäteasemalle tai jätekeskukseen. Kiertävät kuormurit Repe & Romu & Riepu ottavat kierroksellaan vastaan maksutta kodin vaaralliset jätteet, metalliromut sekä sähkölaitteet ja korkeintaan kaksi pussilista poistotekstiiliä. Lue lisää jätteiden vastaanotosta täältä.