Siirry sisältöön

Jäteastian oikea paikka

Näin sijoitat jäteastian oikeaan paikkaan

Huolehdi myös teiden kunnosta, jotta jätteenkuljettajan on turvallista ajaa isolla jäteautolla jäteastian lähelle

Jäteauto ajamassa talon pihaan

Sijoita jäteastia vähintään 3 metriä leveän, jäteauton painon kestävän, tasaisen ja hyvin hoidetun tien varteen, jotta jäteauto pääsee tyhjentämään jäteastian turvallisesti ja sujuvasti. Jäteautolla pitää olla esteetön pääsy vähintään 5 metrin päähän jäteastiasta. Kauempana sijaitsevista jäteastioista peritään jätetaksan mukainen siirtomaksu.

Jäteauto hiekkatiellä

Jäteauto on paljon suurempi kuin henkilöauto

Jäteauto on huomattavasti leveämpi ja pidempi kuin henkilöauto. Siksi jäteauto tarvitsee paljon tilaa, jos sen täytyy kääntyä. 

  • Jäteauton kääntöpaikan pitää olla vähintään 20 x 20 metriä.
  • Kaarteissa tien leveyden pitää olla 4 metriä.
  • Karsi pois oksat, jotka voivat vahingoittaa tiellä ja pihassa ajavaa jäteautoa.

Jäteastia pitää sijoittaa tasaisen tieosuuden varrelle, koska talvella jäteautolla ei voi pysähtyä mäkeen tai heti mäen alle. Jäteauto tarvitsee paljon enemmän pitoa ja tilaa vauhdinottoon sekä pysähtymiseen kuin tavallinen henkilöauto.

Hnekilöauto ja jäteauto vierekkäin
Jäteauton mitat: pituus 10 m, leveys 2,9 m, korkeus 4,5 m, kääntösäde 10 m ja paino 28 000 kg. Henkilöauton mitat: pituus 4,7 m, leveys 1,8 m, korkeus 1,5 ja paino 1 400 kg.

Talon numero näkyviin

  • Kiinnitä talon numeron hyvin näkyville. Numeron voi kiinnittää myös tarralla jäteastiaan.  
  • Jäteastian edessä ei saa olla kynnyksiä tai portaita.
Jäteastia talon pihassa.

Talvella tiet pitää hiekoittaa hyvin

Liukkaalla talvikelillä tie pitää hiekoittaa jäteautoa varten. Hiekkaa pitää levittää tasaisesti koko tielle ja erityisen hyvin kaarteisiin. Jätteenkuljettajat tyhjentävät jäteastioita klo 6-22, mikä on hyvä huomioida teiden aurauksen ja hiekoituksen aikatauluissa.

Talvikelillä jäteautolla ei voi pysähtyä ylämäkeen tai mäen alle. Painava jäteauto tarvitsee erittäin paljon pitoa ja tilaa ottaa vauhtia, jotta se lähtee liikkeelle ja pääsee mäkiä ylös. Kokeneellekin kuljettajalle jo 2 % kaltevuus on liukkaalla tiellä haastava paikka pysähtyä tai lähteä liikkeelle.

Jäteauto lumisella tiellä, joka on hiekoitettu.

Kelirikko voi estää jäteastian tyhjentämisen

Kelirikon aikaan teiden huono kunto voi viivästyttää tai jopa estää jäteastian tyhjentämisen, jos jäteauton pitää ajaa painorajoitetulle yksityistielle. Vastuu tien kunnosta on tienpitäjällä. Jäteauto voi ajaa painorajoitetulla tiellä, jos painorajoituksen ylittäminen on sallittu poikkeusluvalla tai liikennemerkin lisäkilvellä. Kelirikon aikaan jäteastialle voi etsiä myös vaihtoehtoista sijoituspaikkaa isomman tien varressa. Lue lisätietoa teiden painorajoituksista