Siirry sisältöön
Jotta voimme tyhjentää jäteastiasi, muista aurata piha ja ajotiet sekä puhdistaa lumet jäteastioiden päältä. Lue lisää

BIG-biokaasun tankkaaminen kannattaa monesta syystä

Sen voimalla kulkevat esimerkiksi jäteautot, jotka kuljettavat biojätettä, josta saadaan taas lisää biokaasua.

Valkoinen jäteauto, jonka kyljessä lukee "Jätteet huristelevat biokaasulla."

BIG-biokaasu on Pirkanmaan Jätehuollon tuottama ympäristöystävällinen polttoaine liikenteen käyttöön. Se on vähäpäästöisempää kuin maakaasu. BIG-biokaasu on myös paikallista, koska se tehdään meidän pirkanmaalaisten lajittelemista biojätteistä ja tuotetaan Nokialla.

Omaan henkilöautoon BIG-biokaasua voi tankata Nokian Koukkujärvellä sijaitsevalla tankkausasemalla. Myös jäteautot käyttävät sitä. Alueellamme kiertävistä jäteautoista jo 26 kulkee kaasulla. Ympyrä sulkeutuu hienosti, kun jäteauto liikkuu keräämiensä biojätteiden voimalla. Kun jäteautoissa käytetään biokaasua fossiilisten polttoaineiden sijaan, vähennetään ympäristölle haitallisia kasvihuonepäästöjä parhaimmillaan jopa 70 %.

Jäteautotkin kulkevat tällä, muun muassa hedelmien kuorista ja kahvinporoista tehdyllä polttoaineella.

Biokaasu on myös uusiutuvaa energiaa toisin kuin esimerkiksi maakaasu. Kunhan vain muistamme lajitella kotona ne biojätteet. Kaikki kotikeittiössä syntyvät biojätteet soveltuvat biokaasun tuotantoon. Lisäksi biojätteestä saadaan talteen ravinteita, joista tehdään lannoitteita kotimaisen ruuan viljelyyn. Tästä voit vielä vilkaista biojätteen lajitteluohjeen.

Miten biojätteestä tehdään biokaasua ja lannoitetta?

Biolaitoksessamme Biomyllyssä biojätettä mädätetään hapettomissa olosuhteissa noin kolmen viikon ajan, jolloin bakteerit vapauttavat biojätteestä biokaasua. Tämän jälkeen biokaasu puhdistetaan ja jalostetaan autoille sopivaksi polttoaineeksi. Biokaasua voi tankata laitoksen vieressä sijaitsevalla BIG-asemalla ympäri vuorokauden.

Kun biokaasu on vapautunut biojätteestä, jäljelle jää mädätysjäännös, jossa on arvokkaita ravinteita. Mädätysjäännöksestä tehdään nestemäistä lannoitetta, jota käytetään peltoviljelyssä. Lisäksi biojätteestä jäänyt kiinteä aines kompostoidaan ja siitä valmistetaan multaa, jota käytetään viherrakentamisessa. 

Kasvihuonepäästöjä vähennetään korvaamalla muita lannoitteita kierrätyslannoitteilla.

Laadun varmistamiseksi lannoitteista tehdään säännöllisesti laboratorioanalyysit. Kasvihuonepäästöjä vähennetään korvaamalla muita lannoitteita kierrätyslannoitteilla. Se on ympäristölle parasta!

Elina Tiira

Elina Tiira

tekninen päällikkö
puh. 03 240 5511