Joulukuusilla parannetaan veden laatua Haukijärvessä
Perinteiseen tapaan Pirkanmaan Jätehuolto noutaa joulukuusen kotipihastasi, kun laitat kuusen sekajäteastian lähettyville joulunpyhien jälkeen. Suurin osa kuusista käsitellään Tammervoiman hyötyvoimalassa, joka tuottaa kaukolämpöä ja sähköä pirkanmaalaisiin koteihin.
– Hyvä paikka kuuselle on esimerkiksi jätekatoksen sivu tai pääty. Kuusta ei saa laittaa jätekatoksen sisälle tai jäteastioiden eteen, koska silloin se haittaa jäteastioiden tyhjentämistä, kertoo Pirkanmaan Jätehuollon tekninen päällikkö Timo Varsala.
Kuusi otetaan jäteauton kyytiin alkuvuoden aikana kuntakohtaisella lisäjätteen hinnalla. Katso kuusikeräyksen hinnat.
– Joulukuusen voi myös viedä maksutta Koukkujärven tai Tarastenjärven jätekeskukseen, Varsala lisää.
Jätteiden putkikeräyksen alueilla Tampereen Ranta-Tampellassa ja Vuoreksessa joulukuusille on merkitty omat keräyspaikat. Kuusi pitää viedä keräyspaikalle viimeistään 12.1. Katso keräyspaikat Pirkanmaan Jätehuollon verkkosivuilta.
Joulukuuset lisäävät järven luonnollista veden puhdistumista
Tampereen Ranta-Tampellasta ja Vuoreksesta kerättyjä joulukuusia käytetään lisäämään luonnon monimuotoisuutta ja luonnonmukaista veden puhdistusta. Kuusista rakennetaan risupuhdistamo Nokian Haukijärveen.
– Risupuhdistamo on luonnollinen vedenpuhdistaja. Se viedään talvella jään päälle, ja kun jää sulaa keväällä, kuuset vajoavat veden alle. Vettyneeseen puuhun muodostuu mikrobeista, bakteereista, levästä ja sienirihmastosta koostuvaa kasvustoa, joka poistaa vedestä ravinteita ja epäpuhtauksia.Tätä kasvustoa syövät järven pieneliöt kuten vesihyönteisten toukat, joita taas syövät kalat ja sammakot. Näin lisätään tehokkaasti paikallista luonnon monimuotoisuutta ja ravinteiden luontaista kiertoa, kertoo Ekokumppaneiden ympäristöasiantuntija Pyry Rinkinen.
– Veteen upotetut joulukuuset ovat myös vanha tapa parantaa vesistön kalakantoja. Järvikalat, kuten ahven, käyttävät tällaisia puista tehtyjä turoja lisääntymisalueinaan, Rinkinen lisää.
Risupuhdistamon ansiosta esimerkiksi veden kiintoaineksen, kemiallisen hapenkulutuksen, ravinteiden ja orgaanisen hiilen pitoisuudet pienenevät. Vaikutuksia järven veden laatuun ja eliöstön monimuotoisuuteen seurataan.