Siirry sisältöön

Jätteenkuljetuksia on kilpailutettu uudelleen

Jätteenkuljetusten uudet urakkakaudet alkoivat lokakuun alusta Pirkanmaan Jätehuollon toimialueella. Kuljetuksia kilpailutettiin uudelleen 16 eri alueella urakkakausien päättymisen vuoksi. Osalla asukkaista biojätteen syväsäiliöiden tyhjennyspäivä tai tyhjennysviikko voi muuttua totutusta. Muutos ei vaadi yhteydenottoa asiakaspalveluumme.

– Kaikki tyhjennysvuorossaolevien jätteiden keräysastiat ja -säiliöt käydään tyhjentämässä, vaikka ajankohta muuttuisi eri päivälle tai seuraavaan viikkoon. Siirtymäajan jälkeen tyhjennysten rytmi taas vakiintuu omalle päivälle, kertoo tekninen päällikkö Timo Varsala Pirkanmaan Jätehuollosta.

Urakkakausien vaihtuessa jäteautojen reitteihin tehdään muutoksia, jotta jätteenkuljetukseen käytetyt kilometrit pysyisivät mahdollisimman vähäisinä ja jätteenkuljettajien työpäivät kohtuullisina. Uusien jätehuoltomääräysten myötä lajitteluvelvoitteet ovat laajentuneet, mikä näkyy lisääntyneenä kuljettajien työmääränä. Muutoksia tyhjennyksiin voi tulla myös sellaisille alueille, joissa urakoitsija ei vaihdu, sillä kuljetusliikkeet järjestelevät ajoja uudelleen työkuormituksen tasaamiseksi. Kaikkiaan Pirkanmaan Jätehuollon alueella jätteitä kuljettaa 22 kuljetusurakoitsijaa.

Keskitetyllä kilpailutuksella saatu tehokas logistiikka säästää ympäristöä ja asukkaiden jätehuoltokustannuksia. Suomen Kiinteistöliiton valtakunnallisen Indeksitalo 2023 -vertailun mukaan Pirkanmaan Jätehuollon tyhjennyshinnat ovat maan edullisimmat.

Biokaasun käyttö vähentää kasvihuonekaasupäästöjä

Julkisia ajoneuvohankintoja koskeva direktiivi ohjaa myös Pirkanmaan Jätehuoltoa lisäämään nolla- ja vähäpäästöisten ajoneuvojen osuutta.

– Kilpailutusten kautta saamme jälleen lisää kaasukäyttöisiä jäteautoja ja näin olemme mukana vähäpäästöisen liikenteen kehittämisessä. Kuljetuslogistiikan päästöjen minimointi on yksi toimintaa ohjaavista tekijöistä. Ajossa on jo 18 kaasuautoa, Varsala sanoo.

Puhdasta ja paikallista BIG-biokaasua tuotetaan Pirkanmaan Jätehuollon biolaitoksessa, Biomyllyssä.

Uudet urakat alkavat näillä alueilla:

  • Sekajätteen tyhjennykset: Kuhmalahti, Pälkäne ja Vesilahti
  • Syväsäiliöiden tyhjennykset: Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Pälkäne, Tampere, Vesilahti, Virrat sekä Ylöjärvi.
  • Vaihtolavojen tyhjennykset: Itä-Etelä Tampere, Kuhmalahti, Lempäälä, Luopioinen, Mouhijärvi, Nokia, Pirkkala, Pälkäne, Sahalahti ja Vesilahti.

Lisätietoja

Pirkanmaan Jätehuolto
tekninen päällikkö Timo Varsala
p. 050 338 2463

Pirkanmaan Jätehuolto on ympäristölle paras – teemme joka päivä tuhansia ympäristötekoja yhdessä asukkaidemme ja urakoitsijoidemme kanssa. Me huolehdimme, että 17 kunnassa lajittelu ja kierrätys sujuvat, kuljetukset rullaavat ja jätteenkäsittely on huippulaatua. Jätteistämme 99 % hyödynnetään materiaalina tai energiana.