Siirry sisältöön
Teiden ja pihojen liukkaus vaikuttaa jäteastioiden tyhjennyksiin. Lue lisää

Maine syntyy teoista

Toimitusjohtajamme Pasi Muurinen on ehtinyt vuodessa oppia talon ja toimialan tavoille. Nyt suunta on vahvasti eteenpäin.  

Pasi Muurinen

Teksti ja kuva: Tiina Makkonen, 2030-julkaisu

Siirryit reilu vuosi sitten energiatoimialalta jätehuollon puolelle. Mitä on jäänyt vuodesta päällimmäisenä mieleen? 

Isoihin muutoksiin on varauduttava nykyään kaikilla toimialoilla, sama koskee jätehuoltoakin. Jotta Pirkanmaan Jätehuolto saa pidettyä edelläkävijän maineensa, emme voi käpertyä siiliksi ja nostaa piikkejä pystyyn, vaan meidän pitää uusiutua ja hyödyntää toimintaympäristön muutokset. Kiertotalous on nyt vahva trendi. Se on meidän kotikenttämme. 

Minkälaisia haasteita jätehuollolla on edessään? 

Yleinen ilmiö on se, että asiakkaiden odotuksen kasvavat. Meidän on pystyttävä tarjoamaan yhä parempaa palvelua. Se mikä asiakkaille riitti kymmenen vuotta sitten, ei riitä enää tänä päivänä.   

Vaikka Tampereen ydinkeskusta tiivistyy, kiinteistöt ovat korkeampia, kadut ahtaampia ja porttikongit pienempiä, jätehuollon on pystyttävä hoitamaan tehtävänsä yhtä huomaamattomasti kuin ennenkin. Erilaisiin yhteiskunnan odotuksiin on siis kyettävä vastaamaan myös.   

Tämän päivän jätehuoltoyhtiö on monenlaisten markkinoiden ja verkostojen kanssa vuorovaikutuksessa. Meidän tehtävänämme on hallita koko tämä arvoketju ja mukautua myös muutoksiin, joita muuttuvat markkinat ja lainsäädäntö tuovat tullessaan. Jo nyt jätehuolto on vahvasti säännelty toimiala. 

Mitä olet oivaltanut jätehuollosta toimialana?

Arjen peruspalveluille on tyypillistä, että kun ne toimivat, niihin ei kiinnitetä huomiota, mutta jos vaikkapa jäteastian tyhjennys myöhästyy päivänkin, se herättää vahvojakin tunteita. Tämä osoittaa sen, että teemme todella merkittävää työtä. Ihmiset pitävät jätehuollon toimivuutta tärkeänä asiana.   

Työmme alkaa siitä, että opetamme pienille koululaisille, miten vähennetään ruokahävikkiä ja lajitellaan jätteitä. Ketjun lopussa Tammervoiman loppukuonasta kerätään talteen arvometallit ja Biomyllyn mädätejäännös levitetään peltoon lannoitteeksi. Arvoketjumme on pitkä ja haastaa joka päivä.   

Mitä teet, kun et tee töitä? 

Asumme perheen kanssa Nokialla. Harrastan ennen muuta lasten harrastuksia. Kun on kaksi koululaista, niin sehän tarkoittaa, että on paljon kuljettamista ja kannustamista ja vähän kustantamistakin. Harrastan myös itse viikoittain hikiliikuntaa pelaamalla sählyä. Kun minulta kysytään, kannatanko Tapparaa vai Ilvestä, vastaan aina, etten kumpaakaan. Olen kotoisin Porin seudulta ja siten luonnollisesti Porin Ässien kannattaja.

Lue lisää 2030-lehden artikkeleja kiertotaloudesta.