Mitä lajittelemallesi jätteelle tapahtuu?
Lajitteletko kotona erilleen biojätteen, sekajätteen, kartonki-, lasi- ja muovipakkaukset, metallin ja paperin? Tai edes osan niistä. Viet lajitellut jätteet omiin jäteastioihinsa kotipihassa, taloyhtiön pihassa, ekopisteellä tai aluejätepisteellä. Mutta mitä jätteille sitten tapahtuu?
99 prosenttia Pirkanmaalla syntyvästä jätteestä hyödynnetään materiaalina tai energiana. Kurkataan ensin jätteitä, joita me Pirkanmaan Jätehuollossa käsittelemme paikallisesti.
Biojäte
Tiesitkö, että biojätteesi on erinomaista raaka-ainetta. Se matkaa biojäteauton kyydissä Nokialle, biolaitokseemme Biomyllyyn. Siellä biojätepussin sisällöstä tehdään ympäristöystävällistä liikennepolttoainetta eli BIG-biokaasua sekä ravinteita kotimaisen ruuan viljelyyn. Yhdestä biojätepussin sisällöstä saadaan ravinteet 400 gramman ruislimpun leipomiseen ja biokaasua neljän kilometrin henkilöautolla ajoon.
Sekajäte
Sekajäte eli sekalainen kierrätyskelvoton jäte kerätään sekajäteautolla ja kuljetetaan Pirkanmaan Jätehuollon ja Tampereen Energian omistamaan hyötyvoimalaitokseen, Tammervoimaan Tampereen Tarastenjärvelle. Sekajätteistä tuotetaan kaukolämpöä ja sähköä. Yhdestä sekajätepussista saadaan lämmintä vettä seitsemän minuutin suihkutteluun ja sähköä tunnin pullanpaistoon.
Entäpä sitten ne muut jätteet? Tutkitaan niitä seuraavaksi.
Kartonkipakkaukset
Kartonkipakkauksista valmistetaan uusiomassaa, josta erotellaan muovit energiaksi ja metallit teollisuuteen. Kartonkikuidusta tehdään muun muassa aaltopahvia, hylsyjä ja uusia pakkauksia. Kartonkipakkaukset (hyvin litistetyt tietenkin) viedään Lassila & Tikanoja Oyj:n Tampereen terminaaliin, josta ne matkaavat jatkokäsittelyyn kierrätyslaitoksiin Kotkaan, Poriin ja Varkauteen.
Lasipakkaukset
Tiesitkö, että lasia voidaan kierrättää rajattomasti uusien pakkausten valmistukseen ilman, että sen laatu tai puhtaus heikkenee? Kaikki jätelasi kierrätetään. Suomessa ei enää valmisteta lasipakkauksia edes kierrätyslasista. Lasipakkauksista tehdään uusia pakkauksia (muualla Euroopassa), lasivillaa tai vaahtolasia. Lajitellut lasipakkaukset kuljetetaan jäteastiasta Pirkanmaan Jätehuollon terminaaliin Tarastenjärvelle, josta matka jatkuu Uusioaines Oy:lle Forssaan ja Viroon Sibelcolle jatkokäsittelyyn.
Muovipakkaukset
Muovipakkausten kierrätys säästää muovin valmistuksessa tarvittavaa energiaa ja vähentää öljyn käytön tarvetta. Hyvä homma siis! Lajittelemastasi muovista tehdään esimerkiksi erilaisia kulutustavaroita, kuten tiski-, WC- ja vaateharjoja, kenkälusikoita, kukkaruukkuja, kastelukannuja ja sumutinpulloja sekä huonekalujen osia.
Muovi, jota ei voida kierrättää uusiksi tuotteiksi, hyödynnetään energiana. Stena Recyclingin terminaalista muovipakkausjäte viedään Riihimäelle Fortumille ja Vantaalle Remeolle sekä Ruotsiin Svensks plaståtervinningin Site Zerolle.
Metalli
Metalli on lasin kanssa siinä mielessä samanlaista, että se kiertää ikuisesti, eikä sen laatu huonone kierrätyksessä. Metalli murskataan, jonka jälkeen se viedään sulattamoihin, joissa siitä tehdään uutta raaka-ainetta. Kierrätetystä metallista tehdään uusia metallipakkauksia, auton ja polkupyörän osia sekä työkaluja. Kotona lajittelemasi metalli kootaan Kuusankoski Oy:n terminaaliin Tampereella, mistä se jatkaa matkaa Kuusankoski Oy:lle Heinolaan.
Paperi
Lajiteltu paperi kiertää pehmopaperina ja eristeteollisuudessa. Siitä tehdään myös sanomalehtipaperia. Kun kierrätät 70 kiloa paperia, säästät yhden puun. Stena Recyclingin terminaalista paperi viedään eri puolille Suomea ja muuhun Eurooppaan hyödynnettäväksi.
Poistotekstiili
Poistotekstiilistä tehdään kierrätyskuitua, josta tehdään muun muassa lankaa, kankaita ja eristemateriaaleja. Alueeltamme kerätty poistotekstiili esikäsitellään Tampereella ja jatkokäsitellään Suomessa ja muualla Euroopassa.
Miten lajittelen oikein?
Kuten huomaat, jätteiden lajittelu on fiksua. Suurin osa jätteistä on oikeastaan raaka-ainetta. Jotta jätteiden kierrätys onnistuisi mahdollisimman hyvin ja jätteesi pystytään hyödyntämään uutena raaka-aineena, on tärkeää, että lajittelet kotona oikein.
- Lajitteluohjeita löydät jätelajeittain täältä.
- Oppaita kierrätykseen materiaalipankista.
- Pakkausjätteiden osalta ohjeita voi lukea myös Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy:n verkkosivuilta. Ohjeisiin pääset täältä.
Teksti on julkaistu ensimmäisen kerran 25.1.2023 ja sitä päivitetään tarvittaessa.