Katso kätevät kierrätysniksit
Moni meistä kierrättäjistä pähkäilee, miten omaan kotiin saisi järjestettyä paikat kaikille seitsemälle jätesortille. Kysyimme keväällä teiltä pirkanmaalaisilta arjessa toimivia jätteiden kierrätysniksejä. Kiitos, kun lähetitte niitä meille – tässä ne ovat! Jokaiseen niksiin liittyy valokuva ja lyhyt esittelyteksti.
Laitan kananmunakennon biosankoon biopussin alle kosteutta keräämään. Kun biopussi on täynnä, palastelan sangon pohjalla olleen kennon puhtaan biopussin pohjalle, ja taas munakennosta kuiva ja uusi pala sangon ja pussin väliin.
Mökin kesäkeittiön biojätteet sujahtavat aterintelineen koukkuun ripustettuun biopussiin, joka saatiin, kun ostettiin mökkimatkalla tomaatit lähikaupasta.
Yhden henkilön taloudessa muoviroskat saa kätevästi lajiteltua kaupoista saatuihin hedelmäpusseihin tai leipäpusseihin, jotka itsessään ovat myös muovia.
Lajittelemme eri materiaalit eteisen pienestä tilasta löytyviin hävikki kasviksista ja vihanneksista saatuihin pahvilaatikoihin ja -kasseihin. Laatikot ovat helppo ottaa eteisestä auton perään ja tyhjentää samalla, kun käy kaupassa.
Lämpökompostori ja vanha kattila tiskipöydällä ovat hyvä ja yksinkertainen tapa laittaa ruuanjätteet ja kuoret mullan tekoon. Vaaralliset jätteet vien kauppareissulla kierrätyspisteeseen ja tarpeettomat vaatteet kaupunkireissulla Nextiiliin.
Uusimme 40 vuotta vanhan keittön kierrätyshengessä 20 vuotta vanhoilla kaapeilla. Allaskaapissa on nyt 7 lootaa lajittelua varten.
Hankin kipon biojätteille. Kun lähden kylille kävellen, kippaan biot paperibiojätepussiin ja toimitan Molokin kitaan.
Kerään tyhjät kartongit paperikassiin tai pakastepizzalaatikkoon ja muovit tyhjiin muovisiin talous- tai wc-paperipakkauksiin.
Meillä lapsiperheenä tulee biojätettä, joten lajittelemme sen suoraan ruokapöydältä löytyvään avoimeen biojäteastiaan. Koko on pienehkö, jolloin se tulee vietyä usein eikä näin ollen hajuja pääse syntymään.
Mökillä on oma jätteiden lajittelu- ja säilytyspiste, joka on rakennettu ylimääräiseen lämpökompostoriin. Rakenne kestää jyrsijät ja tilavuus tekevät lajittelusta turvallista ja järjestelmällistä.
Kerään kahvinporot ja kaadan ne eteisestä löytyvään muovirasiaan, josta tyhjennän ne alppiruusujen ja muiden kukkien juurelle. Kukat tykkäävät.
Pienissä tiloissa monikäyttöisyys ratkaisee. Suunnittelin ja mies toteutti vesivanerista terassipenkin, jonka sisässä kestokassit lajittelua varten. Kassit ovat helppo napata mukaan, kuljettaa ja käyttää uudelleen.
Lajittelu sujuu vaivattomasti ja helposti, kun kierrätysastiat ovat siellä, missä jäte syntyy. Kalliita systeemejä ei tarvitse ostaa: kannellisia astioita saa ilmaiseksi esimerkiksi suurkeittiöistä, kun rohkeasti kyselee.
Pienessä asunnossa, yhden hengen taloudessa paperin, pahvin ja muovin lajittelupiste roikkuvissa kestokasseissa tuo eteiseen väriä eikä vie lattiatilaa – kassit ommeltu kotoa löytyneistä tarvikkeista. Pullojen kestokassi on eteisen vaatenaulakossa.
Tämä systeemi mahtuu melkein jokaisen keittiön allaskaappiin. Edessä pahvit, biojätteet leipäpusseissa ja sekajäte. Takana muovit WC- ja talouspaperin muoveissa sekä lasi ja metalli. Sanomalehdet koriin ja juomapullot yläkaapin säilytyslaatikkoon.
Säästän muovinkeräystä varten kaikki sopivat muovipussit, kuten wc-paperipakkaukset ja nettitilausten pakkauspussit ja kerään niihin kierrätysmuovit odottamaan keräysastiaan vientiä.
Olen tehnyt biojätepussille kehikon roskisvaunuun yhdistämällä leipäpussien sulkijat nitojalla. Ilma kiertää pussin ympärillä ja jäte kuivahtaa.
Meillä on käytössä kahden hengen aikuistaloudessa iso jätesanko, johon keräämme biojätteet, pahvit, muovit ja sekajätteen. Pussit pysyvät paikoillaan laatikon ulkopuolelle olevien koukkujen ansiosta. Lehdet laatikkoon, metallit ja lasi tiskipöydälle.
Olemme saaneet mahtumaan jätevaunuun viiden lajikkeen lajittelun, pahvi ja paperi ovat erikseen muualla, siistissä kannellisessa astiassa.
Bioastian vuoraaminen millä hyvänsä pussilla on kotona katastrofi – ei pussia astiaan. Käytän tiskipöydällä ruostumatonta kulhoa, johon löysin kirpparilta sävysävyyn kannen. Astia on helppo pestä ja tyhjentää riittävän isoon paperipussiin.
Kipeillä käsillä on vaikea rutistaa juomatölkkejä. Tölkki litistyy kuin itsestään, kun sen suuaukko on kokonaan avattu ja pohja leikataan terävällä veitsellä kolmelta sivulta kuin leipäviipaletta konsanaan.
Kerään kierrätettävät jätteet kauniiseen käyttöikänsä päähän tulleeseen kattilaan ja vien ne siinä parvekkeelle varsinaiselle kierrätyspisteelle. Lajittelu on helppoa, kun ei tarvitse koko ajan hypätä kierrätyspisteellä.
Huuhtelen kartonkipakkaukset ja nakkaan ne ensin verhon taakse kuivumaan ja sieltä pyykkikoriin. Yhden korillisen sisältö puristuu suunnilleen kolmen mehu- tai maitotölkin sisään, mutta litistämistä ei tarvitse tehdä kuin kerran parissa viikossa.
Minulla on orgaanisen jätteen keräykseen kannellinen poljinroskis. Aukaisu sujuu kätevästi, vaikka kädet olisivat täynnä.
Tähän lajittelutorniin menee pahvit, muovit, pullo/tölkit, paperi, metalli ja lasi. Tornin päällä on vielä lisälaatikko muoville, jota kertyy todella paljon.
Meillä roskat lajitellaan keittiön korkeisiin vetolaatikoihin. Ylimmässä laatikossa biojäte, jolloin on helppo laittaa kuoret yms. suoraan leikkuulaudalta ilman, että ne roiskuvat ympäriinsä. Laatikon pohjan voi suojata muovisella leikkuulaudalla, jonka voi helposti pestä, vaikka altaassa.
Ostimme kartonkeja varten kokomuovisen kenkälaatikon ja sujautimme sisään ison muovikassin. Kassi on helppo napata mukaan kantohihnasta, ja jos tölkit valuttavat, sekä kassi että itse kaappi on helppo pestä. Eikä muuten haise!
Kun ostat hedelmiä kaupasta, laita ne biopussiin ja viivakoodi pussin kantokahvaan. Käytä biopussia kotona biojätteiden keräämiseen ja kun viet pussin roskiin, repäise viivakoodi irti kantokahvasta, niin biojätteisiin ei päädy sinne kuulumatonta. Pussikin pysyy ehjänä.
Muovijätettä ei tarvitse koota jätekaappiin. Sen tulee olla puhdasta ja siksi sitä voi hyvin säilyttää astiakaapin alahyllyllä.