Siirry sisältöön
Tarastenjärven jätekeskuksessa on tulipalon jälkihoito käynnissä. Jätekeskuksessa voi asioida normaalisti.

Usein kysytyt kysymykset putkijärjestelmästä

Vastauksia kysymyksiin Ranta-Tampellan putkijärjestelmästä

Miksi Ranta-Tampellaan rakennettiin putkijärjestelmä?


Jätehuollon keskittäminen yhteen paikkaan parantaa tiiviisti rakennetun alueen liikenneturvallisuutta. Jäteautot eivät käy tyhjentämässä astioita kiinteistöillä ja kotipihoilla. Piha-alueet voidaan suunnitella muuhun käyttöön.

Asukkaat laittavat jätteet syöttöpisteisiin, joista ne imetään koonta-asemalle. Putkijärjestelmä poistaa jäteastiat ja palokuorman sekä hajut ja mahdolliset pieneläinhaitat kiinteistöiltä.

Putkikeräysjärjestelmä kuluttaa energiaa vain noin kolmanneksen verrattuna jäteautoilla tehtäviin tyhjennyksiin.

Kuka putkijärjestelmää käyttää ja miten se toimii?


Ranta-Tampellan asukkaat ja muut toimijat ovat putkijärjesteömän käyttäjiä. Asukkaille on toimitettu käyttö- ja lajitteluohjeet sekä huoneistokohtaiset sähköiset avaimet, joilla syöttöpisteiden luukut avataan.

Putkijärjestelmällä kerätään neljää jätelajia (sekajäte, biojäte, muovipakkaukset ja paperi). Asukkaat laittavat jätteet syöttöpisteisiin, joista ne imetään koonta-asemalle. Asemalla on kullekin jätelajille oma konttinsa ja kontit kuljetetaan asianmukaiseen käsittelypaikkaan.

Lisääkö jätteen koonta-asema alueen liikennettä?


Putkikeräysjärjestelmä vähentää Ranta-Tampellan jätehuoltoliikennettä. Koonta-asemalla olevat kontit tyhjennetään noin kerran viikossa. Lisäksi koonta-asemalla on satunnaista huoltoliikennettä.

Aiheutuuko koota-asemasta hajua tai ääntä?


Koonta-asemalle tulee jätettä vain maanalaista putkistoa pitkin. Jätteet päätyvät suljettuihin kontteihin. Asemalla ei käsitellä jätteitä, vaan ne kuljetetaan asianmukaiseen käsittelypaikkaan konteissa.

Koonta-asemalta lähtevä poistoilma suodatetaan siten, ettei ympäristöön leviä hajuja.

Jätteitä imetään keräyspaikoilta koonta-asemalle noin kaksi kertaa päivässä ja kontit käydään tyhjentämässä noin kerran viikossa. Asemalta tulevat äänet ovat vähäisiä.