Pirkanmaan Jätehuolto ja Hyötykeräys selvittävät kovamuovin markkinapotentiaalia
Pirkanmaan Jätehuolto aloittaa uuden yhteistyön Hyötykeräyksen kanssa pilotoimalla kuluttajille maksutonta kovamuovikeräystä huhtikuusta lokakuuhun. Keräys on osa Pirkanmaan Jätehuollon ja Kiertotalous Pirkanmaan laatimaa Muoviraportin toimenpidesuunnitelmaa sekä jatkoa yhtiön vuosina 2019 ja 2023 tehdyille kovamuovipiloteille.
Muovin kierrätyksen parantamiseen kohdistuu paineita sekä kansallisella että EU-tasolla.
– Pirkanmaan Jätehuolto vähentää muovin päätymistä polttoon toukokuussa julkistettavan Muoviraportin toimenpidesuunnitelman mukaisesti. Yhtiö on myös aktiivisesti mukana kansallisissa ja kansainvälisissä hankkeissa, joissa edistetään muovin kierrätystä ja uudelleenkäyttöä, sanoo Maarit Särkilahti, kiertotalousasiantuntija Pirkanmaan Jätehuollosta.
Yhteistyötä ECO3-kiertotalousalueella
Kovamuovikeräys järjestetään ECO3-kiertotalousalueella sijaitsevassa Koukkujärven jätekeskuksessa. Alue tarjoaa mahdollisuuden pilotoida kiertotalouden innovatiivisia ratkaisuja ja edistää yritysten välistä yhteistyötä.
– Hyötykeräys on erilliskeräyksen pioneeri. Nyt aloitettavalla keräyksellä tarkastellaan kovamuovin markkinapotentiaalia ja yhteistyön mallia, kertoo toimitusjohtaja Lauri Jokinen Hyötykeräyksestä.
Hyötykeräys vastaa keräyksen fasilitoinnista, logistiikasta ja materiaalin käsittelystä terminaalissaan. Muovin kustannustehokas kuljetus on haaste, mutta paikallisella materiaalikierrolla ja lähellä sijaitsevien toimijoiden yhteistyöllä voidaan säästää resursseja.
Puoli vuotta kestävän pilotin aikana arvioidaan kerätyn muovin laatua, kustannusvaikutuksia ja laajentumismahdollisuuksia. Pilotissa kerätään vain tunnistettuja muovilaatuja, joilla on arvoa muoviteollisuuden raaka-aineena. Keräyksessä keskitytään PE- ja PP-kovamuoviin eli muovitavaroihin, joita ovat esimerkiksi kotitalouden keittiötarvikkeet, muoviset putket sekä puutarhakalusteet. Muovipakkauksia ei pilotissa kerätä, koska muovipakkaukset kuuluvat tuottajavastuun ja kansallisen kierrätysjärjestelmän piiriin.
– Kevään ja kesän aikana keräämme palautetta kokeilusta käsittelijältä, Pirkanmaan Jätehuollon henkilökunnalta ja kuluttajilta. Mikäli pilotin tulokset ovat lupaavia, tarkastelemme mahdollisuutta keräyksen laajentamiseen myös muualla Pirkanmaalla, toteaa Särkilahti.
Myös käytöstä poistetut jäteastiat materiaalikiertoon
Kovamuovin kierrätystä edistetään myös ohjaamalla Pirkanmaan Jätehuollon käytetyt jäteastiat jatkossa materiaalikierrätykseen.
“Ensimmäinen erä käytettyjä jäteastioita on jo toimitettu Hyötykeräykselle. Jäteastiat ovat helppoja kierrättää muoviteollisuuden raaka-aineeksi niiden materiaalin tasalaatuisuuden vuoksi,” kertoo Pirkanmaan Jätehuollon logistiikan tekninen päällikkö Timo Varsala.
Jäteastiat ovat myös uusi materiaalivirta Pirkanmaan Jätehuollolle, sillä aiemmin asiakkaat käyttivät omia jäteastioitaan. Viime vuosina on siirrytty käytäntöön, jossa yhtiön astiat sisältyvät tyhjennyshintaan.