Siirry sisältöön

Poistotekstiileille on avattu uusi keräyspiste Tampereen Sokokselle kestävän muodin kerrokseen

Kotitalouksien poistotekstiilejä voi tuoda maaliskuusta lähtien Hämeenkadulla sijaitsevan Tampereen Sokoksen 4. kerroksen keräyspisteeseen. Poistotekstiilit ovat käyttökelvottomia tai rikkinäisiä, mutta puhtaita tekstiilejä, jotka kierrätetään uusiomateriaaliksi. Poistotekstiilejä voi tuoda keräyspisteisiin enintään kaksi pussillista kerralla. 

Poistotekstiilien keräys on osa Tampereen Sokokselle maaliskuun aikana avautuvaa kestävän muodin kerrosta.  Neljänteen kerrokseen tulee saataville verkkokauppa Emmyn ensimmäinen second hand -muodin kivijalkamyymälä, vaatteiden, asusteiden ja jalkineiden ompelu-, korjaus- ja tuunauspalveluja sekä kierrätysmateriaalista valmistettua muotia. Myös paikallisten muotisuunnittelijoiden DesignOnTampere-osasto kasvaa. 

– Etsimme keinoja vaatteiden arvostuksen kasvattamiseksi, käyttöiän pidentämiseksi ja hoitamiseksi asiakkaalle helpolla tavalla. Tuomalla kestävän kuluttamisen palvelut lähelle arjen asiointia kynnys niiden käyttämiseksi madaltuu. Tätä asiakkaammekin ovat toivoneet, sanoo kehitysjohtaja Päivi Juntunen, S-ryhmän tavaratalo- ja erikoisliikekaupasta.

Repe & Romu & Riepu kiertää 380 pysäkillä

Poistotekstiilejä voi viedä myös Repen & Romun kyydissä kiertävän Rievun kyytiin. Kierros alkaa maaliskuun lopussa Tampereelta ja vuoden aikana kiertue pysähtyy 17 kunnassa, 380 pysäkillä. Aikataulu löytyy Pirkanmaan Jätehuollon verkkosivuilta ja koteihin jaetusta Roskakalenterista. 

Poistotekstiilien tuominen kaikkiin Pirkanmaan Jätehuollon keräyspisteisiin on maksutonta. 

Vain puhdas tekstiili kiertää!

– Poistotekstiilien lajittelu on tärkeää, koska vain puhtaat, kuivat ja hajuttomat poistotekstiilit voidaan kierrättää uudeksi materiaaliksi. Likainen tai kostea tekstiili kuuluu aina laittaa sekajätteeseen, muistuttaa logistiikkakoordinaattori Piia Kuusinen Pirkanmaan Jätehuollosta.

Nainen laittaa pussillisen poistotekstiilejä keräyspisteeseen.
Piia Kuusinen

Poistotekstiilejä kierrätetään esimerkiksi langaksi, uusiksi vaatteiksi, kodintekstiileiksi, huonekalujen täytteeksi ja eristemateriaaliksi. Osa kerätyistä poistotekstiileistä hyödynnetään energiana.

Näin lajittelet kodin tekstiilit

  1. Myy tai lahjoita vaatteet ja muut kodin tekstiilit, jotka ovat ehjiä ja joita voi vielä käyttää.
  2. Tuo poistotekstiilien keräykseen tekstiilit, jotka ovat käyttökelvottomia tai rikkinäisiä, mutta puhtaita. Keräykseen voi tuoda vaatteita (esimerkiksi paidat, housut ja hameet) ja kodintekstiilejä (esimerkiksi pyyhkeet, lakanat ja verhot). Alusvaatteet ja sukat eivät kuulu poistotekstiileihin. Pakkaa poistotekstiilit muovipussiin ja sulje pussi hyvin.
  3. Laita likaiset, kosteat, homeiset tai tunkkaiselta haisevat tekstiilit sekajätteeseen. Sekajätteeseen laitetuista tekstiileistä saadaan myös ympäristöhyötyä, kun niistä tehdään Tammervoiman hyötyvoimalassa kaukolämpöä ja sähköä.

Poistotekstiilien keräyspaikat ja lajitteluohje https://pjhoy.fi/jatelaji/poistotekstiilit/

Poistotekstiilien valtakunnallinen kierrätys https://poistotekstiili.lsjh.fi/

Repe & Romu & Riepu aikataulu: www.pjhoy.fi/repejaromu