Siirry sisältöön

Lajitteluohjeita rakentajalle ja remontoijalle

Rakentamisen ja remontoinnin alussa on hyvä arvioida syntyvien jätteiden määrää ja hankkia tarvittavat lajitteluastiat ja -lavat. Rakennustyömaalle hankitusta materiaalista syntyy jätettä yleensä noin 10 %. Katso lisätietoa vuokrattavista jätelavoista.

Jätteiden lajittelu ja vastaanottopaikat

Rakentaja on vastuussa työmaan jätteiden lajittelusta ja kuljetuksesta. Jätettä saa viedä vain niille tarkoitettuihin vastaanottopaikkoihin.

Koukkujärven ja Tarastenjärven jätekeskuksissa otetaan vastaan kaiken kokoiset jätekuormat. Yli 4 m3 kuorma punnitaan ja maksu perustuu jätteen painoon.

Jäteasemat vastaanottavat vain pieniä määriä jätetta, maksimissaan henkilöauton peräkärrykuorman verran.

Repe & Romu kuorma-autot keräävät kodin vaaralliset jätteitä, metalliromua ja sähkölaitteita. Katso Repen & Romun aikataulu ja pysäkit

Jätteiden hinnat

Laatu ja määrä vaikuttavat jätteen hintaan. Sekalainen jätekuorma hinnoitellaan siinä olevan kalleimpaan maksuluokkaan kuuluvan jätteen perusteella. Kun lajittelet jätekuorman eri jätelajien mukaan, hinta muodotuu eri maksuluokkien mukaan. Esimerkiksi metallia ja sähkölaitteita voit tuoda jäteasemille ja jätekeskuksiin maksutta. Katso jätehuollon hinnat

Jätteet järjestykseen

Peräkärryn huolellinen lastaaminen nopeuttaa ja helpottaa asiointia jäteasemalla ja jätekeskuksessa.

Lajittele nämä erikseen

Linkistä pääset lukemaan tarkemman lajitteluohjeen ja näet vastaanottopaikat.

Asbesti

Pakkaa hyvin! Asbestia vastaanotetaan vain Tarastenjärven jätekeskuksessa.

Betoni

Kannot

Kestopuu

Kipsilevyt

Laasti

Maa ja kivet

Metalliromu

Esimerkiksi kattopelti, lämmityskattila, metalliputki, -levy tai -tanko, puukiuas, kamiina, sähkökaapeli tai -johto, tyhjä maalipurkki, valurautainen kylpyamme ja vesikiertolämpöpatteri.

Mineraali- ja lasivilla

Pahvi

Posliini

Puu ja pulevyt

Esimerkiksi lauta, lankku, paneeli, lastu- ja laminaattilevy, liimapuu, parketti, puukuitulevy, vaneri, kuormalava, puupakkaus ja tuulensuojalevy (puukuituinen).

Puutarhajäte

Risut ja oksat

Sahanpuru ja kutterinlastu

Sementti

Sekalainen rakennusjäte

Jäte, jota ei voi kierrättää (ei saa sisältää asbestia, kestopuuta, sähkölaitteita tai vaarallista jätettä). Esimerkiksi aluskate, kattohuopa, eriste (mm. polystyreeni, polyuretaani), ikkuna pokineen, muovit (kalvo, matto, pressu, suojapeite, putki, letku, johto, lista), päällysteet, kokolattia-, korkki- ja vinyylimatto, rakennustapetti ja suojaimet.

Sähkölaitteet

Esimerkiksi kodinkoneet, sähkölaitteet (lämmitin, patteri), sähkötoimiset työkalut ja valaisimet.

Tasolasi

Vaarallinen jäte

Esimerkiksi akut, paristot, kemikaalit, liuottimet ja öljyt, loisteputket, maalit, massat, lakat ja liimat.