Siirry sisältöön
Teiden ja pihojen liukkaus vaikuttaa jäteastioiden tyhjennyksiin. Lue lisää

Neuvon, miten käynti jätekeskuksessa menee sujuvasti

Asiakaspalvelussa työskentelevä Lotta antaa ohjeet, minne erilaiset jätteet viedään jätekeskuksen alueella

Lotta Vannaksella on koira sylissä.
Vapaa-ajalla Lotta Vannas harrastaa ratsastusta sekä agilitya ja lenkkeilyä yhdessä koiransa Ticon kanssa.

Lotta Vannaksen työpiste on keskeisellä paikalla Tarastenjärven jätekeskuksessa. Asiakkaiden palvelupisteessä poikkeavat pirkanmaalaiset asukkaat, kun he tuovat jätteitä kierrätykseen sekä ammattikuljettajat, jotka kuskaavat isoja jätekuormia. Jätekeskukseen voi tuoda monenlaisia jätteitä kuten huonekaluja, sähkölaitteita, rakennusjätettä ja vaarallisia jätteitä.

– Palvelen ja neuvon asiakkaita paikalla ja puhelimitse. Käynti jätekeskuksessa alkaa aina tästä palvelupisteeltä. Opastan, minne eri jätelajit viedään jätekeskuksen alueella. Myös jätemaksut hoidetaan samalla. Aina maksua ei kuitenkaan ole, koska monia jätteitä voi tuoda tänne maksutta.

– Kun ammattikuljettaja tuo jätekuorman jätekeskukseen, auto ajetaan ajoneuvovaa’alle ja kyydissä oleva jäte punnitaan. Kaikki tänne tuodut yli neljän kuution kokoiset jätekuormat sekä asbestijätteet punnitaan myös. Tästä syystä tätä meidän palvelupistettä kutsutaan myös tuttavallisesti “vaa’aksi”. Työnimikkeenikin on vaakatyöntekijä, Lotta kertoo.

Parasta on ihmisten kohtaaminen

Lotta aloitti työt jätekeskuksen asiakaspalvelussa nelisen vuotta sitten. Koulutukseltaan hän on asiakaspalvelun ja myynnin merkonomi.

– Parasta työssäni on sen monipuolisuus ja erilaisten ihmisten kohtaaminen. Pidän siitä, että työpareja vaihtelemalla pääsemme kaikki tekemään toistemme kanssa töitä ja tiimissämme vallitsee hyvä yhteishenki. Olemme aina valmiita auttamaan asiakkaan lisäksi myös työkaveria. 

Työssään Lotta tarvitsee hyviä vuorovaikutus- ja asiakaspalvelutaitoja. Joskus pitää myös hallita tiiviimpää työtahtia.

– Kesällä, kun asiakkaita käy enemmän, voi tulla jonoa. Joskus palveluluukuilla tapahtuu ja puhelimet soivat samaan aikaan. Tunnen onnistuneeni, kun saan palautetta oman työn hoitamisesta hyvin, vaikka hetkittäin olisikin ollut kiire. 

Jos tulevaisuudessa kierrätettäisiin vielä paremmin

Jätekeskuksessa työskennellessä oppii, että suurin osa jätteistä kierrätetään tai hyödynnetään energiana jo nyt. Tuodusta jätteestä vain pieni määrä menee kaatopaikalle eli loppusijoitetaan maahan.

– Olisi hienoa, jos myös kipsiä, posliinia ja mineraalivillaa voisi tulevaisuudessa jotenkin kierrättää. Vaikka loppusijoitettavan jätteen osuus kaikesta meille tulevasta jätteestä on pieni, niin myös sen pienen osuuden saaminen uudelleenkäyttöön olisi kotiin päin.

– Esimerkiksi huolellisesti lajitellun kipsin kierrätys on ihan mahdollista. Osa kiertotalouden toimijoista näyttäisi jo valmistavan kierrätetystä kipsistä uutta kipsimateriaalia, mikä vähentää neitseellisten luonnonvarojen käyttöä, Lotta pohtii.

Lotan vinkit jätekeskuksen kävijälle

  • Jätteet kannattaa lajitella erikseen jo kotona, koska silloin kuorma on helpompi purkaa  jätekeskuksessa ja koska jätelajeilla on eri hinnat. 
  • Voit tuoda maksutta metallit, lasipakkaukset, pahvit, paperit, kodin vaaralliset jätteet ja sähkölaitteet, risut, oksat, haravointijätteet ja omenat (peräkärrykuorma) sekä autonrenkaat (myös vanteilla).
  • Maksullisia ovat maa, tiilet, betoni, puujäte, kyllästetty puu sekä rakennus- ja sekajäte. Asbestijäte on myös maksullista, ja sitä otetaan vastaan vain pakattuna.