Siirry sisältöön
Tarastenjärven jätekeskuksessa on tulipalon jälkihoito käynnissä. Jätekeskuksessa voi asioida normaalisti.

Tutkimus kertoo, mitä sekajätepussissa oikeasti on

Jotta tiedämme, miten jätteiden lajittelu oikeasti sujuu, tutkimme vuosittain mitä sekajätepusseihin on laitettu. Tarkoitus on, että sekajätteeseen päätyy vain se, mikä ei kelpaa enää kierrätettäväksi. Käytössämme on valtakunnallinen tutkimustapa, jossa jätekuormasta kootaan näytteeksi kasa sekajätepusseja, joiden sisältö käydään tarkasti läpi.

Lajittelututkimuksessa jätteet erotellaan 36 luokkaan niiden materiaalin mukaan. Lisäksi esimerkiksi pakkaukset ja muut esineet sekä vaatteet ja jalkineet erotellaan toisistaan. Jätteiden erottelu tehdään käsin. Lopuksi kaikki jätteet punnitaan. Tällä hetkellä biojätettä on sekajätteen seassa eniten, kun mitataan painon mukaan. Tilavuudella mitattuna eniten on muovia.

Lajittelemalla voit vaikuttaa siihen, miten kierrätystavoitteet toteutuvat

Lajittelututkimuksen tulos on, että vain noin 20 % sekajätteestä on oikeasti sekajätettä eli sellaista yhdyskuntajätettä, jota ei voi enää kierrättää ja joka hyödynnetään energiana. Kierrätyskelpoista materiaalia hukataan siis sekajätteen joukkoon. Samaan aikaan meitä haastaa EU:n kierrätystavoite, jonka mukaan tänä vuonna yli puolet tuottamastamme jätteestä pitäisi kierrättää.

Pyöreä roskapussi, johon on eri väreillä kuvattu, minkä verran eri jätalajit täyttävät pussia.
Lajittelututkimus 2024 kertoo, millaisista jätteistä pirkanmaalaisten sekajätepussi koostuu. Biojäte 33 %, sekalaiset jätteet 17 %, muovit 18 %, paperi 9 %, kartonki ja pahvi 9 %, tekstiilit ja jalkineet 7 %, metalli 2 %, lasi 3 %, sähkölaitteet ja akut 0,5 %, puu 2 % ja vaaralliset kemikaalit 0,3 %.

Mikä sujuu jo hyvin, mitä pitää parantaa?

Lasipakkausten ja metallin lajittelu sujuu hyvin, eikä vaarallisia aineitakaan juuri sekajätteen seasta löydy. Myös biojätteen lajittelu on onneksi nousussa. On tärkeää, että saamme yhä paremmin kiertoon biojätteessä olevat ravinteet ja tuotamme ympäristöystävällistä biokaasua liikenteen käyttöön pirkanmaalaisten omassa biolaitoksessa. Yhteinen tavoitteemme voisikin olla, että biojätteet saataisiin jatkossa lajiteltua entistä tehokkaammin ja sitä jäisi sekajätteen sekaan tänä vuonna enää alle 30 %.

Vaikuttavat kierrätysvinkit vuodelle 2025:

  • Yhä useamman pirkanmaalaisen kotipihasta löytyy oma jäteastia biojätteelle, joten kokeile biojätteen lajittelua. Voit aloittaa vaikka laittamalla kaikki hedelmien kuoret biojätepussiin. Pussiksi käy esimerkiksi tyhjä jauhopussi. Katso biojätteen lajitteluohjeet
  • Osta ruokaa vain sen verran kuin syöt. Teet ympäristöteon, kun vähennät ruokahävikin määrää biojätteessä.
  • Muovipakkausten lajittelu on entistä helpompaa. Riittää, että pakkaus on käytetty tyhjäksi. Sitä ei tarvitse pestä.
  • Pidä vaaralliset jätteet erillään ja vie ne niille tarkoitettuun keräyspisteeseen. Esimerkiksi paristot ja loistelamput voi palauttaa kauppaan, maalit ja öljyt jäteasemalle.
Kuuntele EkoLive-podcast tästä aiheesta: Sukellus sekajätteeseen
Saana Ojala

Saana Ojala

laatu- ja kehityspäällikkö
puh. 03 240 5367