Usein kysytyt kysymykset biojätteen lajitteluvelvoitteesta
Mitä biojätteen lajitteluvelvoite tarkoittaa?
Se tarkoittaa, että biojäte on lajiteltava erikseen muista jätteistä. Biojäte on maatuvaa ja kompostoituvaa elintarvike- ja keittiöjätettä.
Velvoitteesta käytetään myös termejä biojätteen keräysvelvoite ja biojätteen erilliskeräysvelvoite.
Biojätteen keräyksessä kiinteistöllä syntyvät biojätteet lajitellaan ja viedään pakattuna omassa käytössä olevaan biojäteastiaan tai naapuruston yhteiseen biokimppa-astiaan. Jäteauto käy tyhjentämässä biojäteastian sovitun tyhjennysrytmin mukaisesti.
Lajitteluvelvoitteen voi hoitaa myös kompostoimalla. Se tarkoittaa, että asukas kompostoi biojätteensä itse hankkimassaan asianmukaisessa kompostorissa. Kompostoinnin lopputuotteena tulee multaa.
Miten voin hoitaa biojätteen lajitteluvelvoitteen kuntoon?
Velvoitteen voi hoitaa kolmella tavalla:
- Liity tai perusta biokimppa läheisten naapuriesi kanssa. Huomaa, että kimppasopimus pitää tehdä kirjallisena, eikä sitä voi tehdä soittamalla asiakaspalveluun. Perusta biokimppa täällä.
- Tilaa oma biojäteastia kiinteistölle.
- Kompostoi asianmukaisessa kompostorissa ja tee kompostointi-ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle.
Mistä saan apua kompostointiin?
Keittiössä syntyvän biojätteen kompostoinnista pitää tehdä kompostointi-ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle. Tee ilmoitus täällä.
Haluatko oppia kompostoimaan? Osallistu kompostointikurssille, jolla käydään läpi kompostoinnin perusteet sekä yleisimmät ongelmakohdat. Tilaisuudet ovat maksuttomia ja avoimia kaikille ja ne järjestetään yhteistyössä Marttojen kanssa. Tulevat kurssit ilmoitetaan Marttojen sivuilla.
Voit myös kerätä noin 10 hengen porukan ja varata oman maksuttoman kurssin. Kurssi voidaan toteuttaa joko luentona tai käytännön kurssina, jossa rakennetaan komposti valittuun kohteeseen. Lisätiedot pirkanmaan@martat.fi
Miksi biojätteen lajitteluvelvoite alkaa?
Biojätteen lajittelu- eli erilliskeräysvelvoitteen laajentuminen perustuu jätelain muutoksiin. Sen vuoksi biojätteen keräystä velvoitetaan myös jätehuoltomääräyksissä. Velvoitteet pohjautuvat EU:n tiukentuviin kierrätystavoitteisiin, joiden mukaan yhdyskuntajätteistä on kierrätettävä 65 prosenttia vuoteen 2035 mennessä.
Keitä biojätteen lajitteluvelvoite Pirkanmaan Jätehuollon toimialueella koskee?
Jos kiinteistösi sijaitsee Tampereen seudun keskustaajamassa, sinun pitää lajitella biojätteesi. Voit tarkastaa osoitteella kartalta, sijaitseeko kiinteistösi velvoitealueella. Kartalle pääset täältä.
Jos kiinteistösi sijaitsee keskustaajamassa, mutta kompostoit biojätteet jätehuoltomääräysten mukaisesti, ei biojätteen keräykseen tarvitse liittyä. Kompostoinnista on kuitenkin tehtävä ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle.
Jos kiinteistösi (1-4 asuntoa) sijaitsee keskustaajaman ulkopuolella, ei biojätteen keräykseen tarvitse liittyä.
Vähintään viiden asunnon kiinteistöissä biojätteen lajitteluvelvoite on alkanut koko Pirkanmaan Jätehuollon toimialueella viimeistään 1.4.2022.
Mikä on biojäteastian ja kompostorin ero?
Biojäteastia on kiinteistön tai taloyhtiön jäteastia, joka sijaitsee ulkona tai jätetilassa. Keittiössä syntyvä biojäte viedään sinne pakattuna esim. paperipussiin. Jäteauto käy tyhjentämässä astian sovitun tyhjennysvälin mukaisesti. Biojäteastiaan lajitellusta biojätteestä tehdään biolaitoksessa Nokialla uusiutuvaa liikennepolttoainetta ja multaa sekä saadaan talteen ravinteita kotimaisen ruuan viljelyyn.
Kompostori on säiliö, joka on tarkoitettu biojätteen kompostointiin. Kompostoinnista syntyy multaa. Jos kompostoi keittiössä syntyvää biojätettä, pitää kompostorin olla jätehuoltomääräysten mukainen. Keittiössä syntyvän biojätteen kompostoinnista pitää tehdä kompostointi-ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle. Puutarhajätteen kompostoinnista ei tarvitse tehdä ilmoitusta. Tee kompostointi-ilmoitus täällä.
Miten voin tilata oman biojäteastian?
Tilaa oma biojäteastia lomakkeella täältä.
Voit myös chatata asiakasneuvojan kanssa kotisivuillamme tai soittaa p. 03 240 5110.
Huom! Bioastioiden tilauksissa on ruuhkaa ja astian toimitus kestää normaalia pidempään. Tee tilaus vai kerran. Se otetaan vastaan ja saat sähköpostiisi kuittauksen, kun tilaus etenee.
Mikä on biokimppa ja miten se toimii?
Biokimppa on naapuruston yhteinen biojäteastia. Kimpassa jäteastian tyhjennysmaksu jaetaan kaikkien osallistujien kesken. Kimppa sopii niin omakotiasujille kuin kesämökkiläisillekin, jotka voivat sopia tyhjennyksen vaikka vain kesäajaksi. Huomaa, että kimppasopimus pitää tehdä kirjallisena, eikä sitä voi tehdä soittamalla asiakaspalveluun.
Mikä on kimppakartta?
Kimppakartalta voit etsiä biokimppaa, johon liittyä tai jo perustamaasi kimppaan lisää jäseniä. Voit myös perustaa ihan uuden biokimpan. Asiakasneuvojamme ovat sinuun yhteydessä heti, kun sopiva biokimppa tai uusi jäsen on löytynyt. Pääset kimppakartalle täältä.
Mitä biojäteastia maksaa?
Tuomme biojäteastian maksutta kiinteistölle. Biojäteastian tyhjennyshintaan vaikuttavat kiinteistön sijaintikunta ja jäteastian tilavuus.
Biojätekeräyksen kustannuksiin voi vaikuttaa liittymällä lähikiinteistöjen yhteisen biokimpan käyttäjäksi. Tällöin jäteastian tyhjennyskustannukset jaetaan osallistujien kesken.
Kun lajittelet biojätteet, voit pidentää sekajäteastian tyhjennysvälin jopa kahdeksaan viikkoon sopimalla asiasta Pirkanmaan Jätehuollon kanssa. Jos myös kahdeksan viikon väli osoittautuu liian tiheäksi, voit hakea vielä pidempää tyhjennysväliä jätehuoltoviranomaiselta. Tällöin sinun tulee lajitella myös pakkausjätteet. Jätehuoltoviranomaisen sivulle pääset täältä.
Biojätteen keräyksen aloittaminen ei siis välttämättä tuo merkittäviä lisäkustannuksia.
Kuinka usein biojäteastia pitää tyhjentää?
Jätehuoltomääräysten mukaan biojäteastia on tyhjennettävä talvella (loka-huhtikuu) vähintään neljän viikon ja kesällä (touko-syyskuu) vähintään kahden viikon välein.
Minulla syntyy vain vähän biojätettä, pitääkö minun aloittaa sen lajittelu?
Jos kiinteistösi sijaitsee keskustaajamassa, sinun on lajiteltava biojätteesi. Biojätteen lajittelu- eli keräysvelvoitteesta ei ole mahdollista saada vapautusta, vaikka biojätettä syntyisi vain vähän. Tällaisissa tilanteissa naapuruston yhteinen biojäteastia eli biokimppa on erityisen hyvä vaihtoehto. Tutustu biokimppaan täällä.
Jos kuitenkin kompostoit kiinteistölläsi syntyvän biojätteen jätehuoltomääräysten edellyttämällä tavalla ja olet tehnyt kompostointi-ilmoituksen jätehuoltoviranomaiselle, sinun ei tarvitse tilata omaa biojäteastiaa tai liittyä biokimppaan.
Pitääkö minun tilata biojäteastia vaikka kompostoin keittiössä syntyvät biojätteet?
Biojäteastiaa ei tarvitse tilata, jos kompostoit biojätteet jätehuoltomääräysten mukaisesti. Muista tehdä kompostoinnista ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle.
Jos haluat kompostoida vain kesällä (touko-syyskuu), voit tilata biojäteastian vain talviajalle (loka-huhtikuu).
Mitä tapahtuu, jos käytössäni ei ole biojäteastiaa enkä kompostoi asianmukaisesti?
Jos biojätteen lajitteluvelvoite koskee sinua ja et ole 1.9.2023 mennessä:
- tilannut biojäteastiaa omaan käyttöösi tai naapuruston yhteistä biojäteastiaa eli biokimppaa tai
- aloittanut biojätteen kompostointia ja tehnyt siitä ilmoitusta jätehuoltoviranomaiselle,
saat jätehuoltoviranomaiselta kehotuskirjeen biojätteen keräykseen liittymiseksi. Jos et noudata jätehuoltoviranomaisen kehotusta, kunnan ympäristönsuojeluviranomainen voi sakon uhalla määrätä kiinteistön liittymään biojätteen keräykseen.
Mitä biojätteeseen saa laittaa?
Lajittele biojätteeseen eloperäinen, kiinteä, kompostoituva jäte:
- ruuantähteet
- pilaantuneet elintarvikkeet
- perkuujätteet ja kuoret
- kahvinporot, suodatinpussit ja teepussit
- talouspaperit ja lautasliinat
- kasvit, ruoho, lehdet
Valuta ruoantähteistä nesteet viemäriin. Viemäriin ei saa laittaa kinkunrasvaa tai ruokaöljyä.
Lisää tietoa: