Mikä ihmeen biojätteen keräysvelvoite? | Pjhoy Siirry sisältöön

Mikä ihmeen biojätteen keräysvelvoite?

Biojätteen keräysvelvoite laajenee 1.9.2023 koskemaan kaikkia kiinteistöjä Tampereen kaupunkiseudun yli 10 000 asukkaan keskustaajamassa. Jos haluat tietää, mikä on tämä mediassakin näkynyt biohimmeli, olet oikeassa paikassa.

Biojätteen keräysvelvoitteen laajeneminen tarkoittaa sitä, että alueellisen jätehuoltoviranomaisen sivuilta löytyvän kartan alueella pitää alkaa lajittelemaan biojätettä. Vaihtoehtoisesti biojätteen voi kompostoida. Tuleva muutos koskee 1–4 asunnon kiinteistöjä, koska vähintään viiden asunnon taloyhtiöissä biojäteastia on pitänyt olla viimeistään vuoden 2022 keväästä lähtien.

Kartan alueen kaikilla kiinteistöillä sekä vakituisissa asuinkiinteistöissä (lue koti) että vapaa-ajan kiinteistöissä (lue mökki) seisoo pian biojäteastia. Paitsi, jos kiinteistö kuuluu biokimppaan, jolloin jäteastia saattaa asua jonkun muun kiinteistön pihassa.

Miksi bio pitää kerätä erikseen? Kuvittele sytyttävästi takkaa tai nuotiota banaaninkuorella.

Poikkeuksena on myös kompostointi, jolloin pihalla on tietysti jätehuoltomääräysten mukainen kompostori. Keittiössä syntyvää biojätettä kompostoivien pitää tehdä kompostointi-ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle. Huomaa, että tämä koskee kaikkia Pirkanmaan Jätehuollon 17:n omistajakunnan asukkaita, ei ainoastaan keskustaajaman sisällä asuvia. 

Alla olevista infograafeista voit polkua seuraamalla ja kysymyksiin vastaamalla selvittää, pitääkö juuri sinun reagoida tähän joskus monimutkaiseksi kutsuttuun biolajitteluasiaan tai kompostointiin jollain tavalla.

Avaa biojätteen lajittelun infograafi täältä. Avaa kompostoinnin infograafi täältä.

Miksi biojätteen keräysvelvoite laajenee?

Muutos on kirjattu vuonna 2021 uudistuneisiin jätehuoltomääräyksiin, jotka taas perustuvat EU:n jätedirektiiviin. EU:n kierrätystavoitteet tiukentuvat tulevina vuosina. Yhdyskuntajätteistä on kierrätettävä 65 prosenttia vuoteen 2035 mennessä. Tiesitkö, että lajittelu on ympäristöteko? Kun lajittelet, annat jätteelle uuden elämän.

Biomyllyä kiinnostaa kaikkien pirkanmaalaisten biojätteet, myös ne pienet määrät.

Miksi bio pitää lajitella erikseen? Kuvittele sytyttävästi takkaa tai nuotiota banaaninkuorella. Tämä mielikuva auttaa hahmottamaan, miksi biojäte ei sovellu jätevoimalaitoksessa poltettavaksi sekajätteen seassa. Siksi biojätteen lajittelu on erityisen tärkeää.

Biojätteelle on oma täydellinen loppusijoituskohde, Pirkanmaan Jätehuollon biolaitos, Biomylly. Siellä biojätepussin sisällöstä tehdään ympäristöystävällistä liikennepolttoainetta eli BIG-biokaasua sekä ravinteita kotimaisen ruuan viljelyyn. Biomyllyä kiinnostaa kaikkien pirkanmaalaisten biojätteet, myös ne pienet määrät.

Biolajittelun keräysvelvoitteen eli biohimmelin ABC

Tässä aiheeseen liittyvää sanastoa (eli kapulakieltä, jargoniaa), jota me jätehuollossa käytämme ja jolla, välillä huomaamattamme ja välillä tarkoituksella viestimme asiakkaille.

  • Biohimmeli = Kirjoittajan oma termi, joka kuvaa biolajittelun keräysvelvoitteen laajenemista.
  • Biojäte = Keittiössä syntyvää biojätettä, esim. hedelmien kuoret, teepussit, kahvinporot.
  • Biojäteastia = Kiinteistön tai taloyhtiön jäteastia, joka sijaitsee ulkona tai jätetilassa. Sinne viedään biojätepussit. Tämä saatetaan sekoittaa keittiön biojäteastiaan, mutta me jätehuollossa tarkoitamme isompaa jäteastiaa, jonka jäteauto käy tyhjentämässä.
  • Biokimppa = Yhteinen biojätestia naapurin kanssa.
  • Elintarvikebiojäte = Keittiössä syntyvää biojätettä, esim. hedelmien kuoret, teepussit, kahvinporot.
  • Erilliskeräys = Jätelajit lajittellaan erilliseen jäteastiaan. Eli tässä tapauksessa biojäte laitetaan omaan biojäteastiaan, ei sekajätteen joukkoon. Astian sisältö haetaan jäteautolla kiinteistöltä.
  • Erilliskeräysvelvoite = Tietylle jätelajille täytyy olla oma jäteastia, jonne jätelaji (tässä tapauksessa biojäte) lajitellaan. Astian sisältö haetaan jäteautolla kiinteistöltä.
  • Keräysvelvoite = Tietty jätelaji pitää kerätä jäteautolla kiinteistöltä.
  • Kompostointi = Ihminen järjestää jätteitä hajottaville pieneliöille sopivat olosuhteet.
  • Kompostointi-ilmoitus = Jos kompostoi keittiössä syntyvää biojätettä, pitää tehdä kompostointi-ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle.
  • Kompostori = Säiliö, joka on tarkoitettu kompostointiin. Jos kompostoi keittiössä syntyvää biojätettä, pitää kompostorin olla jätehuoltomääräysten mukainen.

Lisää lukemista

Lue biojätteen keräysvelvoitteen laajenemisesta Kotipihalta.
Lue lisää biokimpasta.
Lue myös mietteitä biokimpan markkinoinnista.
Tutustu Biomyllyyn.

Emmi Poutanen

Emmi Poutanen

viestintäasiantuntija
puh. 050 4796 790