Yhdessä ruokahävikkiä vastaan
Ruokahävikki on syömäkelpoista ruokaa, joka syystä tai toisesta johtuen päätyy syömättä roskiin tai biojätteeksi. Jopa noin 30% kaikesta maailmassa tuotetusta ruoasta päätyy ruokahävikiksi tällä hetkellä. Ruokahävikki on ympäristölle erityisen haitallista, sillä siinä tuhlataan ruuan tuotantoon, kuljetukseen ja varastointiin käytettyjä luonnonvaroja, työtä ja energiaa.
Suomessa ruokaa menee roskiin n. miljoona kiloa päivässä. Kotitalouksien osuus ruokaketjun ruokahävikistä on suurin, peräti yli kolmasosa, eli yli 155 miljoonaa kiloa vuodessa. Henkilöä kohden heitämme ruokaa pois n. 28 kiloa vuodessa. Nelihenkisessä perheessä se tarkoittaa useamman sadan euron edestä vuosittain hukkaan heitettyä rahaa.
Mitä voimme tehdä asialle?
Syksyisin vietetään valtakunnallista Hävikkiviikkoa. Kampanjan sivuilta löytyy napakkaa ruokahävikkitietoutta ja arkisia vinkkejä, joiden avulla meidän kuluttajien on helppo vähentää ruokahävikkiämme. Jokainen meistä voi omalta osaltaan vaikuttaa ruokahävikin vähenemiseen. Pienetkin teot ovat tärkeitä.
Tutustu Hävikkiviikko-kampanjaan ja materiaaleihin.
Hävikin välttämistä voi harjoitella vaikka pelaamalla. Pirkanmaan Jätehuollon ja Ekokumppanien yhteisessä Stoppi ruokahävikille! -pelissä tutustutaan ruokahävikin syntyyn ja sen välttämiseen. Peli maksuton ja pelattavissa kännykällä, tabletilla ja tietokoneella.
Tutustu Stoppi ruokahävikille -peliin pelikirjastossamme.