Siirry sisältöön

Ranta-Tampellan putkikeräys

Ranta-Tampellan alueelle Tampereelle rakennetaan jätteen putkikeräysjärjestelmä, jolla kerätään neljää jätelajia. Asukkaat vievät lajitellut jätteet syöttöpisteisiin, joista ne imaistaan maanalaista putkistoa pitkin koonta-asemalle. Asemalla on kullekin jätelajille oma konttinsa ja kontit kuljetetaan asianmukaiseen käsittelypaikkaan.

Pirkanmaan Jätehuollon tytäryhtiö Ranta-Tampellan Putkikeräys Oy rakennuttaa MetroTaifun-järjestelmän ja sen toimittaa MariMatic Oy. Järjestelmä otetaan käyttöön vuoden 2024 lopulla.  

Koonta-aseman havainnekuva
Putkikeräyksen koonta-aseman havainnakuva Tampellan esplanadilta päin.
Kuva: Laitila Arkkitehdit Oy

Hankkeen eteneminen

Putkikeräysjärjestelmä on suunniteltu Ranta-Tampellan alueelle kaavoitusvaiheessa. Putkistoa ja keräyspaikkoja on rakennettu alueen muun rakentamisen myötä kesästä 2017 lähtien. Vuoden 2022 lopussa asennettuna on koko runkoputki (noin 1,8 kilometriä talohaaroineen).

Tampellan esplanadin ja junaradan kulmaukseen (Ranta-Tampellan esplanadi 14) sijoittuvan koonta-aseman rakentaminen aloitettiin louhinnalla. Koonta-aseman rakennuksen rakentamisaika on 2023-2024. Laiteasennukset tehdään kesän 2024 aikana ja järjestelmä otetaan käyttöön vuoden 2024 lopussa.

Koonta-aseman rakennusurakka on kesällä tehtäviä viimeistelytöitä vaille valmis. Tällä hetkellä tehdään laiteasennuksia.

Tiedote 27.11.2023: Koonta-asema harjakorkeuteen Ranta-Tampellassa

Kysymyksiä ja vastauksia Ranta-Tampellan putkikeräyksestä

Koonta-aseman työmaa maaliskuussa.