Siirry sisältöön
Jotta voimme tyhjentää jäteastiasi, muista aurata piha ja ajotiet sekä puhdistaa lumet jäteastioiden päältä. Lue lisää

Miten biojäteastia eroaa kompostorista?

Biojäteastia ja kompostori menevät usein puheessa sekaisin. Lyhyesti selitettynä biojäteastia on jäteastia, jonka jäteauto käy tyhjentämässä ja kompostori on säiliö, jossa pieneliöt hajottavat biojätteen mullaksi, kun kompostoria hoidetaan oikein.

Mikä on biojäteastia?

Biojäteastia on jäteastia, johon biojätteet lajitellaan pakattuina. Jäteauto käy tyhjentämässä biojäteastian sovitulla rytmillä eli kesällä vähintään kahden viikon ja talvella vähintään neljän viikon välein.

– Omakotiasukas voi tilata biojäteastian vain omaan käyttöönsä tai muodostaa biokimpan lähinaapurien kanssa. Biokimppa on suosittu tapa hoitaa biojätteiden lajittelu. Meillä on tällä hetkellä rekisterissä noin 5 700 ilmoitettua biokimppaa, kertoo palvelupäällikkömme Sonja Heinänen.

Biojäteastiaan lajiteltu biojäte käsitellään Nokialla biolaitoksessa, jossa siitä tehdään ympäristöystävällistä liikennepolttoainetta eli BIG-biokaasua sekä ravinteita kotimaisen ruuan viljelyyn. 

Näin pakkaat biojätteen biojäteastiaan oikein


Pakkaus voi olla Pirkanmaan Jätehuollon toimialueella

  • paperipussi (suositeltu),
  • sanomalehdestä tehty pussi (suositus)
  • biohajoava pussi tai
  • kartonkipakkaus (esim. muropaketti, mutta ei muovitettu pakkaus, kuten maitotölkki).

Katso vinkit täältä.

Valokuvassa on kaksi biojäteastiaa.
Käymme tyhjentämässä biojäteastian sovitun rytmin mukaan eli kesällä vähintään kahden viikon ja talvella vähintään neljän viikon välein.

Mikä on kompostori?

Kompostori tai komposti on säiliö, jonka sisällä kompostoidaan biojätteitä. Sinne biojätteet kannattaa heittää pakkaamattomina eli ilman biojätepussia. Kompostorissa pieneliöt hajottavat biojätteen, minkä jälkeen aines jälkikompostoidaan. Tuotoksena saadaan lopulta multaa. 

– Kompostointi vaatii monen mielestä enemmän vaivaa kuin biojätteen lajittelu biojäteastiaan. Esimerkiksi talvella kompostorista pitää huolehtia hyvin, ettei se jäädy. Huonosti hoidettu kompostori kiinnostaa myös haittaeläimiä, Heinänen sanoo.

Jos kompostoi keittiössä syntyvää biojätettä, pitää kompostorin olla jätehuoltomääräysten mukainen. Sen lisäksi täytyy yleensä olla paikka myös jälkikompostoinnille ennen kuin kompostoinnista saadaan puutarhaan sopivaa multaa. Keittiössä syntyvän biojätteen kompostoinnista pitää tehdä kompostointi-ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle.

Keittiössä syntyvän biojätteen kompostointi sekoitetaan helposti puutarhajätteen kompostointiin. Jos kompostoi pelkästään puutarhajätettä, voi sen tehdä avokompostissa eli kompostikasassa tai kehikossa eikä siitä tarvitse tehdä kompostointi-ilmoitusta.

Tällainen on jätehuoltomääräysten mukainen kompostori keittiössä syntyvän biojätteen kompostointiin


  • suunniteltu elintarvikebiojätteen kompostointiin
  • suljettu, tukevarakenteinen ja hyvin ilmastoitu
  • suojattu haittaeläimiltä (kompostorissa ei saa olla yli 7 mm rakoja)
  • riittävän tilava, huomioiden myös kylmien vuodenaikojen aiheuttama hidastuminen kompostoitumisessa

Valokuvassa on puukehikkomallinen kompostori ja jätehuoltomääräysten mukainen, biojätteen kompostointiin tarkoitettu muovinen kompostori vierekkäin.
Keittiössä syntyvää biojätettä kompostoidaan jätehuoltomääräysten mukaisessa kompostorissa (kuvassa oikealla) ja jälkikompostoidaan kehikossa (kuvassa vasemmalla). Kuva: Minna Tjäderhane.

Hyödyllisiä linkkejä: