Siirry sisältöön

Biomylly

Biomylly tekee 17 kunnan biojätteestä biokaasua, lannoitetta ja multaa

Biojätteen lajittelu kannattaa! Kun lajittelet biojätteesi biojäteastiaan, arvokkaat ravinteet ja materiaalit pääsevät kiertoon uusina tarpeellisina hyödykkeinä. Pirkanmaan Jätehuollon biolaitos eli Biomylly toimii Nokian Koukkujärven jätekeskuksessa. Laitoksessa käsitellään 17 kunnan biojätteet ja Nokian kaupungin puhdistamolietteet. Laitoksessa on kaksi erillistä linjaa, kuivalinja biojätteille ja märkälinja lietteille. 

Näin Biomylly toimii

Katso video Biomyllyn toiminnasta (YouTube).

Jäteauto tuo biojätteen bunkkeriin, jossa jätepussit revitään auki. Jätemassasta erotellaan mahdolliset magneettiset materiaalit. Tästä biojäte siirtyy bioreaktoriin.

Bioreaktorissa biojäte mädätetään hapettomissa olosuhteissa. Reaktorin yläosaan kertyy raakaa biokaasua, joka puhdistetaan ja varastoidaan korkeapainesäiliöihin ja kuljetetaan BIG-biokaasun tankkausasemalle.

Mädätyksestä jääneestä aineesta erotellaan neste, josta tuotetaan lannoitetta ja kuiva-aine kompostoidaan kompostointitunneleissa ja lopputuotteena syntyy maanparannusainetta. 

Jätevesilietteet käsitellään omalla linjastollaan. Lietteestä saadaan kompostoitaessa multaa viherrakentamiseen.

Näin biomylly toimii, kaaviokuva biomyllyn toiminnan vaiheista
Näin Biomylly toimii

Biojätteestä BIG-biokaasua ja lannoitteita

BIG-biokaasu on paikallinen, uusiutuva sekä vähäpäästöinen liikennepolttoaine, jolla korvataan fossiilisia polttoaineita. Biokaasun käyttö vähentää liikenteen kasvihuonekaasupäästöjä jopa 90 % bensiiniin tai dieseliin verrattuna.

Biokaasua käytetään jäteautoissa fossiilisten polttoaineiden sijaan. Kaasun käyttö jäteautoissa vähentää hiilidioksidipäästöjä 1900 tonnia vuodessa. Pirkanmaan Jätehuollon reiteillä kulkee jo 26 kaasuautoa.

BIG tuotetaan paikallisesti oman seudun biojätteistä, mutta sitä voi tankata halki Suomen. Biokaasua myydään myös yksityisautoilijoille. Biolaitoksen vuosittain tuottamalla biokaasulla ajaisi 1000 kertaa maapallon ympäri.

Logo, Puhdas paikallinen BIG-biokaasu.
TUTUSTU BIG-BIOKAASUUN

Biojätteen ravinteet talteen ja materiaali hyötykäyttöön

Biojätepussista saadaan kiertoon myös arvokkaita ravinteita, kuten fosforia ja typpeä. Mädätyksen jälkeen massasta erotetusta nesteestä tuotetaan lannoitetta esimerkiksi maatalouden käyttöön. Lannoite soveltuu myös luomuviljelyyn! Kuiva-aineesta saadaan kompostoinnin jälkeen maanparannusainetta. Lietteet käsitellään omalla linjallaan ja niistä tehdään biokaasua sekä multaa kasvualustaksi. 

Graafi, Henkilöauto kulkee noin 4 kilometriä yhden 2 kilon biojätebussin  energialla. Yhden biojätepussin sisältämillä ravinteilla kasvatetaan rukiit 400-grammaiseen ruisleipään!
Henkilöauto kulkee noin 4 km yhden biojätebussin (2 kg) energialla. Yhden biojätepussin sisältämillä ravinteilla kasvatetaan rukiit 400-grammaiseen ruisleipään!

Biojätteen lajittelu kannattaa

Sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin laittaa biojätteesi biojäteastiaan ja me Pirkanmaan Jätehuollolla hoidamme loput. Lajittelemalla biojätteesi, olet tärkeä osa kiertotaloudessa ja jätteiden hyödyntämisen ketjussa. Kiitos, kun lajittelet!