Siirry sisältöön

Pakkauksesta kukkaruukkuun ja ämpäriin

Monen asukkaan kovasti odottama muovinkeräysastia ilmestyi sadoille kotipihoille vuonna 2020, kun muovipakkauksia alettiin kerätä suurempien säiliöiden lisäksi perinteisillä pyörällisillä 660- ja 770-litraisilla jäteastioilla. Keräysalue laajeni asteittain taajamakiinteistöille Kangasalla, Lempäälässä, Nokialla, Orivedellä, Pirkkalassa, Tampereella ja Ylöjärvellä.

– Muovipakkausten keräystä on kysytty ihan jonoksi asti. Vuoden vaihteessa keräyksessä oli mukana jo yli tuhat kiinteistöä ja pakkauksia kertyi noin kilo asukasta kohti, Pirkanmaan Jätehuollon logistiikan tekninen päällikkö Timo Varsala kertoo.

Muovipakkausten keräys laajenee tulevina vuosina myös muihin Pirkanmaan Jätehuollon alueen kuntiin jätehuoltomääräysten muuttuessa. Uudistuksella vastataan EU:n tiukentuviin kierrätystavoitteisiin, joiden mukaan yhdyskuntajätteestä tulee kierrättää 65 % vuoteen 2035 mennessä. Kotita­louksien muovi­pak­kaus­jätteitä jalostetaan muun muassa kierrä­tys­muo­vi­gra­nu­laatiksi, jota käytetään esimerkiksi kukkaruukkujen, ämpäreiden ja kastelukannujen valmistuksessa.

7
muovinkeräyskuntaa
1 020
kiinteistöä mukana
1 kg
kerättyjä pakkauksia per asukas

Oriveden muovinkeräyskokeilusta lupaavia tuloksia

Pirkanmaan Jätehuollon ja Suomen Uusiomuovin vuonna 2019 alkanut muovinkeräyskokeilu päättyi vuoden vaihteessa. Pilottitutkimuksessa taloyhtiöiden kotitalouksilta kerättiin pakkausmuovit ja muut muovijätteet samaan keräysastiaan kotipihoissa. Tavoitteena oli selvittää kerätyn materiaalin kierrätykseen liittyviä reunaehtoja ja mahdollisuuksia nostaa yhdyskuntajätteen kierrätysastetta muovien osalta. Kokeiluun osallistui noin 110 taloyhtiötä, joissa oli käytössä yhteensä 150 muovinkeräysastiaa. Muovia kerättiin kokeilun aikana kiinteistöiltä ja jäteasemalta noin 70 tonnia.

Pääsääntöisesti kerätty materiaali oli samankaltaista kuin ekopistekeräyksessä, eikä keräys logistisesti eronnut pelkkien muovipakkausten keräyksestä. Kiinteistöltä kerätty muovijäte soveltuu samaan kierrätysprosessiin muovipakkausjätteiden kanssa. Varsinaisen kokeilun päätyttyä orivesiläiset voivat laittaa kiinteistökeräykseen edelleenkin sekä pakkausmuovit, että muut muoviesineet.

Keräyskokeilun myötä Oriveden jäteseman jätelajivalikoima laajeni

Jäteasemalle voi viedä myös suurempia muoviesineitä, kuten saaveja ja puutarhahuonekaluja. Kokeilun ja koronavuoden lopputuloksena jäteaseman kävijämäärä nousi noin 70 prosenttia. Keskimäärin Pirkanmaan Jätehuollon jäteasemilla ja jätekeskuksissa käyntejä oli noin 12 prosenttia edellisvuotta enemmän. Täältä voit lukea lisää koronan vaikutuksista jäteasemilla ja jätekeskuksissa

”Muovin keräys vähensi normi jätteen määrää huomattavasti. Hienoa, kun kaikki muovi kelpasi, eikä tarvinnut tunnistaa erilaisia muovilaatuja.” 

– Ennen kokeilua Orivedellä ei vielä ollut tuottajayhteisön muovipakkauskeräystä, eikä Pirkanmaan Jätehuollon keräysalue ulottunut Orivedelle asti. Asukkailla oli selkeästi innostusta ja kiinnostusta. Myös lajittelu koettiin pääsääntöisesti helpommaksi, kun keräys ei rajoittunut vain pakkauksiin. Asukaskyselyymme saatiin 277 vastausta ja noin 75 prosenttia vastaajista kertoi, että kokeilu lisäsi jätteiden lajittelua kotitaloudessa paljon. Keräsimme myös noin kymmenen hengen porukan lajitteluexperttejä, joiden oli tarkoitus perehtyä jäteasioihin useammassa tapaamisessa ja toimia sitten sanansaattajina asukkaiden kesken, mutta valitettavasti koronarajoitusten takia toiminta jäi vähäiseksi,  Pirkanmaan Jätehuollon asiakkuuspäällikkö Virpi Oksala kuvaa tilannetta.