Siirry sisältöön

Harri Kallion tervehdys

25 vuotta hyviä uutisia!

Kaatopaikat ja jätteiden keräily aiheuttivat yhä suurempaa huolta pirkanmaalaisissa reilut 25 vuotta sitten. Jätteistä aiheutuvat ympäristöhaitat lisääntyivät ja jätehuollon palvelukokonaisuus kehittyi hallitsemattomasti. Tampere, Nokia, Kangasala, Lempäälä, Pirkkala ja Orivesi tekivätkin merkittävän ja kauaskantoisen päätöksen perustaessaan Pirkanmaan Jätehuolto  Oy:n vuonna 1994. 

99 % jätteistä hyödynnetään

Yhtiö tarttui haasteeseen ja jätehuolto on kuluneiden 25 vuoden aikana muuttunut melkoisesti. Perustajakuntien lisäksi yhtiön osakkaiksi on tullut 11 muuta pirkanmaalaista kuntaa. Palveltavia asiakkaita yhtiöllä on nykyisin 447 000. Vuosien aikana on suljettu 21 vanhaa kaatopaikkaa ja jätteenkäsittelytoiminnot on keskitetty Koukkujärven ja Tarastenjärven jätekeskuksiin. Arvoton ja hylätty jäte on nyt arvokasta materiaalia ja ainoastaan 1 % jätteestä loppusijoitetaan. Samalla on saatu ympäristövaikutukset hallintaan ja ympäristökuormitusta on vähennetty merkittävästi. Tammervoiman hyötyvoimalan avulla vältetään esimerkiksi 150 000 tonnin hiilidioksidipäästöt vuosittain. Edelläkävijyyttä korostetaan myös uuden biolaitoksen rakentamisella.

Suomen edullisinta jätehuoltoa

Asiakkaamme eli omistajakuntien asukkaat ovat kehittäneet omaa lajitteluosaamistaan kaikkien näiden vuosien aikana. Lajittelu mahdollistaa materiaalien parhaan mahdollisen kierrättämisen ja neitseellisten raaka-aineiden säästön. Yhtiö on pitänyt huolen, että asiakasmaksut ovat mahdollisimman edulliset vastapalveluksena lajittelutyölle. Asiakkaamme ovat paitsi jätteen tuottajia ja yhtiön omistajia, mutta myös työntekijöitä lajitellessaan jätteet asianmukaisesti. 

Tampereen yliopistolle lahjoitus

Kiertotalouden osaaminen ponnistaa koulutuksesta ja tutkimuksesta, joka on seudulla erinomaista. Yhtiömme lahjoitti 50000 euroa Tampereen yliopistolle kiertotalouden ja resurssitehokkuuden tutkimukseen. Yliopistolla on paljon annettavaa, kun pirkanmaalaista jätehuoltoa kehitetään edelläkävijänä kohti parempaa asiakasymmärrystä ja ympäristöhyötyä sekä yhteiskunnan kannalta paremmin toimivaa kiertotalouden kokonaisuutta. Haluamme olla osaltamme tukemassa sitä.

Töitä ympäristön hyväksi

Monissa asioissa olemme onnistuneet 25 vuodessa – olemme pystyneet  parantamaan palveluja, lisäämään hyödyntämistä ja kierrätystä, luoneet mahdollisuuksia uudelle kiertotalouden yritystoiminnalle ja löytäneet ratkaisuja yhä voimistuvaan huoleen ympäristömme tulevaisuudesta. Yhdessä olemmekin kehittyneet jätehuollossa Suomen mestareiksi! 

Kiitos näistä vuosista ja tsempataan toisiamme myös jatkossa ympäristön hyväksi.

Harri Kallio toimitusjohtaja
Pirkanmaan Jätehuolto Oy – 447 000 asukkaan, 17 kunnan ja ympäristön oma yhtiö