Siirry sisältöön

Kampanja: Koukkujärven ja Tarastenjärven jätekeskuksissa kerättiin kotitalouksien muoviesineitä

Muovisia kastelukannuja kasassa

Keräyskampanja toteutettiin 18.9.-18.11.2023. 

Pirkanmaan Jätehuolto ja Ekokumppanit järjestivät kaksi kuukautta kestävän kampanjan, jonka aikana kotitalouksien muoviesineitä eli kovamuovijätettä voi tuoda maksutta Tarastenjärven ja Koukkujärven jätekeskuksiin. Keräyksessä vastaanotettiin kovamuovista valmistettuja esineitä, kuten puutarhakalusteita, leluja, keittiötarvikkeita sekä putkia. Jätekeskuksissa ei ole muovipakkausten vastaanottoa.

Tällä hetkellä vain muovipakkaukset kuuluvat tuottajavastuun ja kansallisen kierrätysjärjestelmän piiriin. Pakkausten lisäksi muovia on kuitenkin monissa käyttöesineissä. Ympäristön kannalta on tärkeää, että myös kovamuovit saataisiin kierrätettyä ja raaka-aine käytettyä uusiin tuotteisiin. Useat kansallisen tason strategiat kuten Kansallinen jätesuunnitelma sekä Muovitiekartta 2.0 (YM 2022) tähtäävätkin kierrättämisen laajentamiseen myös muihin kuin muovipakkauksiin. 

Pilotin avulla tutkitaan kovamuovien keräys- ja kierrätysprosessia. Ensimmäisessä vaiheessa keskitytään selvittämään kerätyn muovin koostumusta.

Kokeilussa kerättiin

  • Muoviastioita, -ämpäreitä, -purkkeja ja -laatikoita
  • Muovisia leluja, pelejä ja pulkkia
  • Muovisia kodintavaroita ja keittiötarvikkeita kuten pakasterasioita, leikkuulautoja sekä kukkaruukkuja
  • Muovisia piha- ja puutarhakalusteita
  • Muoviputkia

Tuloksia

Kovamuovia saatiin talteen kahden kuukauden keräyksessä 30 tonnia. Eniten muovissa oli muovityyppejä PP ja HDPE, esineinä oli paljon saaveja, kanistereita, putkia, pulkkia, puutarhakalusteita ja leluja. Muovin käsitteli Hyötykeräys Oy Nokialla ja siitä saatiin uusiokäyttöön 55 prosenttia. 

Muovin kierrätys on edennyt viime vuosina nopeasti ja kansalliset tavoitteet mm. Muovitiekartta 2.0 (YM 2022) ohjaavat kohti muovin kattavampaa kierrätystä. Pilotista saatiin oppia pohdintaan kotitalouksien kovamuovin keräyksen jatkosta Pirkanmaalla.

Pilotti on osa EU:n innovaatio- ja tutkimusohjelman rahoittamaa TREASoURcE-kiertotaloushanketta.

Lisätiedot:

Maarit Särkilahti, Pirkanmaan Jätehuolto Oy, Kiertotalousasiantuntija, puh. 050 517 3347