Siirry sisältöön

Biolajittelu ja kompostointi

Tietoa biojätteen lajittelusta

Tämän sivun ohjeet koskevat Pirkanmaan Jätehuollon toimialuetta eli seuraavissa kunnissa asuvia: Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala (Mouhijärvi ja Suodenniemi), Tampere, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi.

Siirry alla olevista pikalinkeistä haluamaasi sisältöön sivulla.

Mitä biojätteeseen saa laittaa?
Biojätteen pakkaaminen
Biojätteet hyötykäyttöön
Vinkkejä biojätteen lajitteluun

Tilaa oma biojäteastia tai kimppa-astia

Biojätteen lajitteluvelvoite laajeni 1.9.2023 koskemaan kaikkia asuinkiinteistöjä, myös vapaa-ajan asuntoja, yli 10 000 asukkaan keskustaajamassa Tampereella, Kangasalla, Lempäälässä, Nokialla, Pirkkalassa ja Ylöjärvellä.

Alueellisen jätehuoltoviranomaisen kartasta voit osoitehaulla tarkistaa kuuluuko kiinteistösi alueelle.

Tilaa jäteastia nyt

Lue lisää velvoitteesta

Voit myös kompostoida biojätteesi. Silloin et tarvitse biojäteastiaa. Tee kompostointi-ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle.

Huom! Kompostoinnista ilmoittaminen koskee kaikkia kiinteistöjä, myös vapaa-ajan asuntoja, koko Pirkanmaan Jätehuollon toimialueella eli seuraavissa kunnissa: Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala (Mouhijärvi ja Suodenniemi), Tampere, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi.

Tyhjennyshinnat voit katsoa täältä.

Katso biojätteen tyhjennyvälit.

Mitä biojätteeseen saa laittaa?

Katso täältä mitä biojätteeseen saa laittaa.

Voit myös hakea jätteen nimellä sen oikean lajittelupaikan lajitteluhausta.

Materiaalipankista löydät myös lajitteluoppaita.

Biojätteen pakkaaminen

Muista pakata biojätteet joko

  • paperipussiin,
  • kaupasta ostettavaan biojätepussiin,
  • sanomalehteen tai
  • kartonkipakkaukseen (esim. muropaketti, mutta ei muovitettu pakkaus, kuten maitotölkki).

Biojätteen pakkaaminen vähentää hajuja ja estää biojätteen tarttumista jäteastian seiniin.

Erilaisia biojätepusseja
Pakkausvaihtoehtoja ovat esimerkiksi paperipussi, sanomalehti ja biohajoava biojätepussi.

Katso Karoliina Blackburnin hauskat tietoiskut biojätteen lajittelusta.

Minun bioni on ympäristövoimaa

Biojätteet hyötykäyttöön

Joko tiesit, että sinunkin keittiössäsi syntyvä biojäte on erinomaista raaka-ainetta? Pirkanmaan Jätehuollon biolaitoksessa, Biomyllyssä biojätepussin sisällöstä tehdään ympäristöystävällistä liikennepolttoainetta eli BIG-biokaasua, ja saadaan talteen ravinteita kotimaisen ruuan viljelyyn.

Biojäte, jopa ne pienet määrät, ja sekajäte on tärkeää pitää erillään. Kostea biojäte nimittäin heikentää sekajätteen hyötykäyttöä. Sekajäte käytetään polttoaineena Tammervoiman hyötyvoimalassa sähkön ja kaukolämmön tuotannossa. Ja kuten aiemmin selvisi, biojätteelle taas on oma täydellinen loppusijoituskohde, Biomylly.

Tarvitsemme myös sinun apuasi, kaikkien lajittelusta on hyötyä!

Taklataan biolajittelun haasteet – vinkkejä biojätteen lajitteluun

Tuntuuko sinusta, että biojätteen lajittelu on vaivalloista? Pelkäätkö, että biopussukka haiskahtaa keittiössä? Tai ajatteletko, että biojätettä tulee keittiössäsi niin vähän, ettei sitä kannata lajitella erikseen?

Et ole ajatustesi kanssa yksin. Lajittelussa on nimittäin vielä petrattavaa, sillä sekajätepussin sisällöstä 34 prosenttia on biojätettä.

Vie biopussi riittävän usein ja käytä sopivan kokoisia pusseja

Biojätepussi haisee oikeastaan vasta, jos sinne laittaa jotain jo valmiiksi haisevaa, esimerkiksi kalanperkeitä tai vanhaa juustoa tai jos biojäte on seissyt keittiössä monta päivää. Pussi on helppo napata mukaan vaikka kouluun, töihin tai lenkille lähtiessä ja viedä se biojäteastiaan, esimerkiksi joka kolmas päivä.

Käytä jätemäärään sopivan kokoisia pusseja. Pussi tulee vietyä helpommin, kun sen huomaa olevan täysi.

Laita pussiin kosteutta imevää biohajoavaa jätettä

Biojätepussin pohjalle voi laittaa esimerkiksi pieniä paloja kananmunakennosta tai käytettyä talouspaperia. Ne imevät kosteutta biojätteestä, eikä pussi repeä tai valu yhtä helposti.

Biojäteastian ei ole pakko olla kaapissa

Jos biojätettä syntyy keittiössäsi vain vähän, voi sitä kerätä pieneen astiaan, jossa on kansi, ja joka ei vie paljoa tilaa keittiössä. Jos astia miellyttää, voi sitä pitää keittiön tasollakin.

Aloita pienin askelin

Biojätteen lajittelun voi aloittaa pienestä. Valitse hommaan sopiva astia ja lajittele aluksi helpot jätteet, kuten hedelmien kuoret. Pikkuhiljaa lajittelusta tulee tapa ja huomaat lajittelevasi kaikki biojätteesi.

Oma vai yhteinen biojäteastia?

Kerrostalossa tai rivitalossa asujilla on jo valmiiksi taloyhtiön biojäteastia, jonne voit helposti viedä biojätteesi. Omakotiasuja voi halutessaan tilata oman biojäteastian tai ehdottaa naapureille biokimppaa. Tietyllä alueella 1-4 asunnon kiinteistöissä biojäte tulee lajitella 1.9.2023 alkaen.

Tyhjennyshinnat voit katsoa täältä.

Biokimppa

Onko kompostointi sinun juttusi?

Etenkin omakotiasujalle, jolla on puutarha, voi kompostointi olla mieluinen vaihtoehto käsitellä biojätteet. Kompostoimalla palautat ravinteet takaisin luontoon ja saat multaa kasveillesi.

Huomaathan, että keittiössä syntyvän biojätteen kompostoinnista pitää tehdä kompostointi-ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle kahden kuukauden sisällä kompostoinnin aloittamisesta ja biojäte täytyy kompostoida jätehuoltomääräysten mukaisessa kompostorissa.

Yleistä tietoa kompostoinnista Keittiössä syntyvän biojätteen kompostointi Puutarhajätteen kompostointi Kompostointi-ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle

Mistä haluaisit tietää lisää?