Biolajittelu ja kompostointi | Pjhoy Siirry sisältöön

Biolajittelu ja kompostointi

Tilaa oma biojäteastia tai kimppa-astia

Huom! Bioastioiden tilauksissa on ruuhkaa ja astian toimitus kestää normaalia pidempään. Tee tilaus vain kerran. Se otetaan vastaan ja saat sähköpostiisi kuittauksen, kun tilaus etenee. Biokimppojen käsittelyssä voi mennä useita viikkoja. Kiitos, olet hoitanut asian osaltasi kuntoon! Voit odotella rauhassa yhteydenottoamme.

Biojätteen lajitteluvelvoite laajenee koskemaan kaikkia asuinkiinteistöjä, myös vapaa-ajan asuntoja, yli 10 000 asukkaan keskustaajamassa Tampereella, Kangasalla, Lempäälässä, Nokialla, Pirkkalassa ja Ylöjärvellä 1.9.2023.

Alueellisen jätehuoltoviranomaisen kartasta voit osoitehaulla tarkistaa kuuluuko kiinteistösi alueelle.

Tilaa jäteastia nyt

Lue lisää velvoitteesta

Voit myös kompostoida biojätteesi. Silloin et tarvitse biojäteastiaa. Tee kompostointi-ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle.

Huom! Kompostoinnista ilmoittaminen koskee kaikkia kiinteistöjä, myös vapaa-ajan asuntoja, koko Pirkanmaan Jätehuollon toimialueella eli seuraavissa kunnissa: Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala (Mouhijärvi ja Suodenniemi), Tampere, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi.

Biojätteet hyötykäyttöön

Joko tiesit, että sinunkin keittiössäsi syntyvä biojäte on erinomaista raaka-ainetta? Pirkanmaan Jätehuollon biolaitoksessa, Biomyllyssä biojätepussin sisällöstä tehdään ympäristöystävällistä liikennepolttoainetta eli BIG-biokaasua, ja saadaan talteen ravinteita kotimaisen ruuan viljelyyn.

Minun bioni on ympäristövoimaa

Miksi lajittelisin?

Tuntuuko sinusta, että biojätteen lajittelu on vaivalloista? Pelkäätkö, että biopussukka haiskahtaa keittiössä? Tai ajatteletko, että biojätettä tulee keittiössäsi niin vähän, ettei sitä kannata lajitella erikseen?

Et ole ajatustesi kanssa yksin. Lajittelussa on nimittäin vielä petrattavaa, sillä sekajätepussin sisällöstä 38 prosenttia on biojätettä.

Biojäte, jopa ne pienet määrät, ja sekajäte on kuitenkin tärkeää pitää erillään. Kostea biojäte nimittäin heikentää sekajätteen hyötykäyttöä. Sekajäte käytetään polttoaineena Tammervoiman hyötyvoimalassa sähkön ja kaukolämmön tuotannossa. Ja kuten aiemmin selvisi, biojätteelle taas on oma täydellinen loppusijoituskohde, Biomylly.

Tarvitsemme myös sinun apuasi, kaikkien lajittelusta on hyötyä! Jos pohdit, mitä biopussiin saa laittaa, apua löydät materiaalipankin ohjeista ja oppaista sekä lajitteluhausta.

Taklataan biolajittelun haasteet

Biojätepussi haisee oikeastaan vasta, jos sinne laittaa jotain jo valmiiksi haisevaa, esimerkiksi kalanperkeitä tai vanhaa juustoa tai jos biojäte on seissyt keittiössä monta päivää. Silloin pussi kannattaa viedä biojäteastiaan melko pian. Muutoin pussi on helppo napata mukaan vaikka kouluun, töihin tai lenkille lähtiessä ja viedä se biojäteastiaan, esimerkiksi joka kolmas päivä.

Jos biojätettä syntyy keittiössäsi vain vähän, voi sitä kerätä pieneen astiaan, jossa on kansi, ja joka ei vie paljoa tilaa keittiössä. Jos astia miellyttää, voi sitä pitää keittiön tasollakin.

Biojätteen lajittelun voi aloittaa pienestä. Valitse hommaan sopiva astia ja lajittele aluksi helpot jätteet, kuten hedelmien kuoret. Pikkuhiljaa lajittelusta tulee tapa ja huomaat lajittelevasi kaikki biojätteesi.

Muista pakata biojätteet joko paperipussiin, kaupasta ostettavaan biojätepussiin tai kartonkipakkaukseen (esim. muropaketti, mutta ei muovitettu pakkaus, kuten maitotölkki). Biojätteen pakkaaminen vähentää hajuja ja estää biojätteen tarttumista jäteastian seiniin.

Katso Karoliina Blackburnin hauskat tietoiskut biojätteen lajittelusta.

Oma vai yhteinen biojäteastia?

Kerrostalossa tai rivitalossa asujilla on jo valmiiksi taloyhtiön biojäteastia, jonne voit helposti viedä biojätteesi. Omakotiasuja voi halutessaan tilata oman biojäteastian tai ehdottaa naapureille biokimppaa. Tyhjennyshinnat voit katsoa täältä.

1.9.2023 biojätteen keräysvelvoite laajenee koskemaan kaikkia asuinkiinteistöjä Tampereen seudun yli 10 000 asukkaan keskustaajamassa. Jos asut tällä alueella, eikä sinulla ole vielä biojäteastiaa, on nyt oikein hyvä hetki ja hyvin aikaa pohtia, miten haluaisit biojätelajittelun järjestää.

Biokimppa

Onko kompostointi sinun juttusi?

Etenkin omakotiasujalle, jolla on puutarha, voi kompostointi olla mieluinen vaihtoehto käsitellä biojätteet. Kompostoimalla palautat ravinteet takaisin luontoon ja saat multaa kasveillesi.

Huomaathan, että keittiössä syntyvän biojätteen kompostoinnista pitää tehdä kompostointi-ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle kahden kuukauden sisällä kompostoinnin aloittamisesta ja biojäte täytyy kompostoida jätehuoltomääräysten mukaisessa kompostorissa.

Yleistä tietoa kompostoinnista Keittiössä syntyvän biojätteen kompostointi Puutarhajätteen kompostointi Kompostointi-ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle

Mistä haluaisit tietää lisää?