Siirry sisältöön

Kekseliäs kuluttaja -peli

Nykypäivänä tavaroita kulutetaan paljon. Elämme kulutuskulttuurissa, jossa ostetaan uutta, vaihdetaan vanhahtava tavara uudempaan malliin tai tavara hajoaa ja se heitetään pois. Tavaroita kuluttamalla kulutamme myös arvokkaita luonnonvarojamme sekä energiaa ja lisäksi jätettä syntyy valtavat määrät. Näihin kuluu myös turhaan aikaa sekä rahaa.

Kotitaloudesta löytyy paljon erilaisia käyttötavaroita, joista suurin osa kuuluu johonkin näistä ryhmistä: tekstiilit, huonekalut, sähkölaitteet ja erilaiset harrastusvälineet. Tiesitkö, että näiden kaikkien elinikää pystytään pidentämään eri keinoilla?

Hyppää mukaan Kekseliäs kuluttaja -peliin! Pelissä voit testata tietämystäsi ja oppia uutta, miten tuottaa vähemmän jätettä ja kuluttaa kestävämmin erityisesti kotitalouden käyttötavaroiden osalta. Voit saada uusia vinkkejä ja tietoa, miten voit toimia ympäristövastuullisemmin arjessasi.

Peli on tehty yhteistyössä Ekokumppanien kanssa.

Peliohjeet

Kulje pelilaudalla nuolten osoittamaan suuntaan ja vastaa eri aihealueiden kysymyksiin järjestyksessä.

Kysymyksiin vastaamalla keräät itsellesi pisteitä sen mukaan, miten onnistuit vastaamisessa. Vastaa kysymykseen oman tiedon tai tuntuman pohjalta. Kun olet vastannut kysymykseen, oikea vastaus tulee näkyviin. Jos arviointi ei tule automaattisesti näkyviin vastattuasi kysymykseen, klikkaa ”Näytä arviointi” -painiketta ja voit lukea lisätietoja aiheesta ja oppia uutta! Tämän jälkeen voit edetä seuraavaan tehtävään.

Pelin alussa käsitellään kotitalouden käyttötavaroiden negatiivisia vaikutuksia ympäristöön. Tehtävien tarkoitus on saada ajattelemaan, miksi tavaroiden kuluttamista tulisi vähentää ja jätteen syntymistä ehkäistä. Näiden tehtävien jälkeen päästään siihen, kuinka kotitalouksissa pystytään kuluttamaan kestävämmin sekä annetaan käytännön vinkkejä omaan arkeen. Pelin lopuksi olet toivottavasti saanut uusia ajatuksia ja ideoita, joita voit toteuttaa nyt omassa arjessasi. Näin helppoa on tehdä arjen ympäristötekoja!

Ohjeita pelipohjaan ja tehtävien avaamiseen

  • Ensimmäisen tehtävän kohdalla lukee ”Aloita tästä”. Tehtävät avataan menemällä tehtäväkuvakkeen päälle ja klikkaamalla ”Avaa”. Vastattuasi kysymykseen, paina ”Lähetä”, jolloin oikea vastaus tulee näkyviin.
  • Pystyt liikuttamaan ja loitontamaan pelipohjaa, jos kaikki tehtävät eivät näy näytöllä.
  • Jos tehtäväkuvake on läpinäkyvä, niin silloin tehtävä ei ole vielä auki. Se tarkoittaa sitä, että et ole vastannut vielä edelliseen tehtävään. Jos tehtäväkuvake on vihreä, niin olet jo vastannut kyseiseen tehtävään.

Pelaa Kekseliäs kuluttaja -peliä

Kohtasitko pelatessasi ylitsepääsemättömän ongelman? Voit kysyä neuvoa osoitteesta lajitteluneuvonta(at)pjhoy.fi (Huom! Postia luetaan arkisin klo 9-16 ja vastaamme 3 arkipäivän kuluessa).