Siirry sisältöön

Poistotekstiilejä voi tuoda ensi vuonna myös kauppakeskukseen

Kodin poistotekstiilejä voi vuoden 2023 alusta lähtien tuoda myös Ideaparkissa Lempäälässä avattaviin keräyspisteisiin. Repen & Romun mukana kulkeva Riepu-keräys jatkuu.

Kotitalouksien poistotekstiilejä voi tuoda ensi vuoden alusta lähtien myös kauppakeskus Ideaparkiin Lempäälään. Poistotekstiilit ovat käyttökelvottomia tai rikkinäisiä, mutta puhtaita tekstiilejä, jotka kierrätetään uusiomateriaaliksi. Poistotekstiilien tuominen keräyspisteisiin on maksutonta. Kodin poistotekstiilejä voi tuoda kaikkiin keräyspisteisiimme enintään kaksi pussillista kerralla.

– Poistotekstiilien keräyspistettä on toivottu Ideaparkiin jo pitkään. Hienoa, että tämä nyt toteutuu. Se on hyvä lisä Ideaparkin kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelmaan. Keräyspisteitä tulee olemaan kaksi kappaletta, ja ne sijaitsevat näkyvillä paikoilla A- ja D-aulassa, kertoo toimistopäällikkö Eija Hussi Ideaparkista.

Myös Pirkanmaalla keväästä syksyyn kiertävän Repen & Romun mukana kulkeva poistotekstiilien keräys Riepu jatkuu ensi vuonna. 

Vain puhdas tekstiili kiertää!

Kierrätykseen on tänä vuonna toimitettu 60 tonnia Pirkanmaan Jätehuollon pisteillä kerättyä poistotekstiiliä. Kuitenkin vielä suurempi määrä asukkaiden tuomista poistotekstiileistä on mennyt sekajätteeksi. 

– Poistotekstiilien lajittelu on tärkeää, koska vain puhtaat, kuivat ja hajuttomat poistotekstiilit voidaan kierrättää uudeksi materiaaliksi. Likainen tai kostea tekstiili kuuluu aina laittaa sekajätteeseen, muistuttaa logistiikkakoordinaattori Piia Kuusinen Pirkanmaan Jätehuollosta.

Kerätty ja lajiteltu poistotekstiili kierrätetään uudelleenkäytettäväksi materiaaliksi poistotekstiilien käsittelylaitoksilla. 

Näin lajittelet kodin tekstiilit

  1. Myy tai lahjoita vaatteet ja muut kodin tekstiilit, jotka ovat ehjiä ja joita voi vielä käyttää.
  2. Tuo poistotekstiilien keräykseen tekstiilit, jotka ovat käyttökelvottomia tai rikkinäisiä, mutta puhtaita. Keräykseen voi tuoda vaatteita (esimerkiksi paidat, housut ja hameet) ja kodintekstiilejä (esimerkiksi pyyhkeet, lakanat ja verhot). Alusvaatteet ja sukat eivät kuulu poistotekstiileihin. Pakkaa poistotekstiilit muovipussiin ja sulje pussi hyvin.
  3. Laita likaiset, kosteat, homeiset tai tunkkaiselta haisevat tekstiilit sekajätteeseen. Sekajätteeseen laitetuista tekstiileistä saadaan myös ympäristöhyötyä, kun niistä tehdään Tammervoiman hyötyvoimalassa kaukolämpöä ja sähköä.

Katso poistotekstiilien lajitteluohje
Lue lisätietoa poistotekstiilien valtakunnallisesta kierrätyksestä