Lajittelupalvelut kotipihaan - aikataulu ja ohjeita | Pjhoy Siirry sisältöön

Lajittelupalvelut kotipihaan – aikataulu ja ohjeita

Lähivuosina kaikilta vähintään 5 asunnon kiinteistöiltä löytyy pihasta jäteastiat biojätteelle, metallille sekä lasi-, kartonki- ja muovipakkauksille. Alueellinen jätehuoltolautakunta on ottanut kunnalliset jätehuoltomääräykset käsittelyyn 10.2. kokouksessa. Määräykset koskevat Pirkanmaan Jätehuollon 17 omistajakuntaa (Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala (Mouhijärvi ja Suodenniemi), Tampere, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi). Lajittelupalvelujen laajentamisella pyritään edistämään EU:n kierrätystavoitteiden saavuttamista.

Katso Alueellisen jätehuoltolautakunnan luonnos uusista jätehuoltomääräyksistä
Jätehuoltomääräykset lähtevät lausuntokierrokselle ja määräyksiä käsitellään seuraavan kerran alueellisen jätehuoltolautakunnan toukokuun kokouksessa. Määräysten esitetään tulevan voimaan 1.7.2021. 

Lajittelupalvelut laajenevat vaiheittain

Aikataulut on porrastettu niin, ettei muutos koske koko Pirkanmaan Jätehuollon aluetta samanaikaisesti. Näin varmistetaan sujuva asiakaspalvelu, jäteastioiden saatavuus ja toimivat jätekuljetukset.

Tampere

  • Tampere: lasipakkaukset, metalli, biojäte 1.9.2021 
  • Tampere: kartonki- ja muovipakkaukset 1.9.2022

Biojätteen keräysvelvoite laajenee lisäksi koskemaan kaikkia asuinkiinteistöjä yli 10 000 asukkaan taajamissa 1.9.2023.

Kuntakartta Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala (Mouhijärvi ja Suodenniemi), Tampere, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi.

Muut kunnat

  • Muut 16 kuntaa: lasipakkaukset, metalli, biojäte 1.4.2022
  • Muut 16 kuntaa: kartonki- ja muovipakkaukset 1.4.2023

Biojätteen keräysvelvoite laajenee lisäksi koskemaan kaikkia asuinkiinteistöjä yli 10 000 asukkaan taajamissa 1.9.2023.

Kuntakartta Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala (Mouhijärvi ja Suodenniemi), Tampere, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi

Entä paperinkeräys?

Jätelain mukaan kiinteistöjen on järjestettävä myös paperinkeräys. Velvollisuus ei koske pientaloja ja muita vastaavia kiinteistöjä sekä haja-asutusalueella sijaitsevia kiinteistöjä.

Tietoa tulossa isännöitsijöille

  1. Viestimme isännöitsijöille käytännön ohjeet kevään aikana.
  2. Isännöitsijän kannattaa liittyä uutiskirjeen tilaajaksi, koska kirjeestä saa nopeasti ajantasaista tietoa. Tilaa tästä isännöitsijän uutiskirje!
  3. Taloyhtiössä kannattaa jo nyt miettiä jäteastioiden vaatimaa tilantarvetta, yhteisiä kimppa-astioita ja muita oman pihan ratkaisuja.
  4. Tampereella 5 asunnon kiinteistöjen kannattaa jo nyt tilata maksuton metallin ja lasipakkausten keräys biojätteen kaveriksi. Ja miksei vaikka kerralla kaikki – myös kartonki- ja muovipakkaukset. Katso täältä tyhjennyshinnat

Tuomme kiinteistöille maksutta jäteastiat (140-770 l) ja taloyhtiöiden tehtäväksi jää etsiä niille sopiva paikka.

Ohjeita ja vinkkejä

Miten jäteastiat sijoitetaan jätetilaan?

Ohjeita jätetilan suunnitteluun

Vinkkejä, miten saa kaikki jäteastiat mahtumaan

Kannattaisiko hankkia yhteinen jäteastia toisen taloyhtiön kanssa?

Yhteinen jäteastia eli kimppa naapurin kanssa on usein järkevä vaihtoehto. Voit tehdä jäteastiakimpan yhden tai useamman naapurin kanssa. Kimpoissa jäteastian tyhjennysmaksu jaetaan kaikkien osallistujien kesken ja jokainen osallistuja saa oman laskun.

Katso ohjeet, miten tilataan taloyhtiöiden tai pientalojen yhteinen jäteastia

Lajitteluohjeet asukkaille

Materiaalipankistamme voit ladata Kotipihan lajitteluohjeet.

Jätehuollon hinnat

Katso tästä jäteastioiden tyhjennysten hinnat

Kuntien hallinto- ja palvelutoiminnan lajittelupalvelut

Lue hallinto- ja palvelutoiminnan lajittelupalvelujen laajentumisesta