Siirry sisältöön

Biomylly

Biomyllyssä käsitellään 17 kunnan biojätteet

Pirkanmaan Jätehuollon biolaitos eli Biomylly toimii Nokian Koukkujärven jätekeskuksessa. Laitoksessa käsitellään 17 kunnan biojätteet ja Nokian kaupungin puhdistamolietteet. Laitoksessa on kaksi erillistä linjaa, kuivalinja biojätteille ja märkälinja lietteille. 

Näin Biomylly toimii

Biojätteestä BIG-biokaasuksi ja lannoitteiksi

BIG-Biokaasu on energiana paikallista, uusiutuvaa sekä vähäpäästöistä, ja se korvaa fossiilisia polttoaineita. Laskentatavasta riippuen biokaasun käyttö vähentää liikenteen kasvihuonekaasupäästöjä jopa 90 % bensiiniin tai dieseliin verrattuna.

Biokaasua käytetään jäteautoissa fossiilisten polttoaineiden sijaan. Kaasun käyttö jäteautoissa vähentää hiilidioksidipäästöjä 1900 tonnia vuodessa. Vuonna 2024 Pirkanmaan Jätehuollon reiteillä kulkee jo 26 kaasuautoa.

BIG tuotetaan paikallisesti oman seudun biojätteistä, mutta sitä voi tankata halki Suomen. Biokaasua myydään myös yksityisautoilijoille. Biolaitoksen vuosittain tuottamalla biokaasulla ajaisi 1000 kertaa maapallon ympäri.

TUTUSTU BIG-BIOKAASUUN

Biojätepussista saadaan kiertoon myös arvokkaita ravinteita, kuten fosforia ja typpeä. Lietteet käsitellään omalla linjallaan ja niistä tehdään biokaasua sekä multaa kasvualustaksi. 

Henkilöauto kulkee noin 4 km yhden biojätebussin (2 kg) energialla. Yhden biojätepussin sisältämillä ravinteilla kasvatetaan rukiit 400-grammaiseen ruisleipään!